Fregoli-téveszme - Gonosz űrlények a férjem testében!

hallucinál agysérülés skizofrénia pszichés betegségek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindegyikünk jól tudja, milyen egy tipikus, alienes világvége film. Amelyikben a főhős barátairól végül kiderül, hogy ismerősök bőrébe bújt, gonosz űrlények, akik a világ első számú ellenségei. Na, a Fregoli-szindrómás betegeknek valami egészen hasonló élmény határozza meg a hétköznapjait.

Mindenkivel megesik néha, hogy kételkedünk a barátaink szavában, a férjünk péntek esti alibijében, vagy a gyerekek által előadott sztori valóságalapjában. Ilyenkor aztán gyanakodva figyeljük minden lépésüket, kíváncsiskodva olvasunk bele a blogjukba, mailjeikbe és az SMS-eikbe. Ha pedig elég megalapozottnak tűnik a gyanúnk, rajtaütésszerűen kérdőre vonjuk őket.

Te kutakodtál valaha a pasid után?





thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com


Mint a sci-fikben

A Fregoli-téveszmés betegek némiképp hasonló cipőben járnak, ugyanis ők is gyanakszanak. Az, hogy ők a "pszichés beteg" stigmát is megkapják érte, annak köszönhető, hogy gyanakvásuk nemcsak megalapozatlan, de tartalma irreális és óriási intenzitással bír. Ezek a betegek ugyanis nem a párjuk hűségében vagy a legjobb barátnőjük őszinteségében kételkednek.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

Néha már nem tudod, ki mond igazat és ki hazudik? Keresd fel Danny Blue hazudságszakértőnket!







thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com



Általában súlyos agysérülés következménye

A paranoid téveszmékkel, memóriazavarokkal és hallucinációkkal tarkított betegséget először 1927-ben diagnosztizálták az orvosok, és keresztapjaként - nem véletlenül - a híres átváltozóművészt, az olasz Leopoldo Fregolit választották.

A pszichés zavar a Capgras-szindróma kistestvére, és a statisztikák alapján elsősorban férfiaknál jelentkezik. Jó hír azonban, hogy a betegség sosem támad vaktában: többnyire súlyos agysérülés, skizofrénia, bipoláris zavar vagy kényszerbetegség "melléktermékeként" jelenik meg. A ritka mentális zavarban szenvedők számára javallott kezelési módok pedig a szokásosak: csodát csak az antidepresszánsoktól és az antipszichotikumoktól remélhetnek.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!





Capgras-szindróma - Segítség, a férjembe bújt egy idegen és meg akar ölni!http://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110124-capgrasszindroma-segitseg-a-ferjembe-bujt-egy-idegen-es-meg.htmlDiogenész-szindróma: öregemberek bűzlő szemétdombon üldögélnekhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110202-diogenesz-szindroma-oregemberek-buzlo-szemetdombon-uldogelnek.htmlNem csak Alice járt Csodaországbanhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110218-nem-csak-alice-jart-csodaorszagban.htmlKönyörgöm, vágja le valaki a karomat!http://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110211-konyorgom-vagja-le-valaki-a-karomat.htmlZsenik betegsége: a diszlexiahttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110127-zsenik-betegsege-a-diszlexia.htmlKiderült, mi okozta Chopin hallucinációit!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110125-kiderult-mi-okozta-chopin-hallucinacioit.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.