káros anyagok meddőség termékenység sperma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bizonyos ételektől kezdve a dohányzáson át a síkosítóig sok olyan tényező okozhatja a férfiak terméketlenségét, amire nem is gondolnánk. Most összegyűjtöttük azokat, amiket érdemes elkerülnie egy pasinak, ha nem szeretne nemzőképtelenné válni.

Thinkstock
Thinkstock


1. Dohányzás

A nikotin nemcsak lassítja a spermák sebességét, hanem károsítja a DNS-üket. Ami pedig még ijesztőbbnek tűnhet, a dohányzás csökkenti a pénisz egészséges vérellátását, ami erekciós problémákhoz vezethet.

2. Biszfenol-A

A Biszfenol-A (BPA) egy olyan anyag, aminek hatása nagyon hasonlít az ösztrogénéhez, és a szervezetbe kerülve leköti az ösztrogénreceptorokat. Mivel valójában nem hormon, a szervezet ettől csak jól összezavarodik. A BPA az egyik legelterjedtebb műanyagipari alapanyag, amely hatalmas egészségügyi vitákat váltott ki. Ma már a műanyagokon jelölik a BPA-tartalmat, amit érdemes figyelni, hiszen a férfiaknál már bizonyíthatóan kimutatták, hogy csökkenti a spermiumtermelést.

3. Alkohol

Kis mennyiségben nem árt a spermáknak az alkohol, azonban a meddőség szempontjából is fontos a mértékletesség. Ha egy férfi ugyanis képtelen mértéket tartani, akkor ugyanúgy megmérgezi a spermáit, mint a máját.

Thinkstock
Thinkstock

4. Síkosítók

Hiába teszi élvezetesebbé a szexuális együttléteket, ha éppen babát szeretnétek, jobb, ha kihagyjátok a síkosítókat. Bár hosszú távon nem káros, de alkalmazása közben lassítja a spermákat, és a DNS-üket is károsítja.

5. Szteroidok

Az anabolikus szteroidok, a tesztoszteron szedése, valamint más egyéb, a testépítők által kedvelt trükkök mind rossz hatással vannak a férfiak nemzőképességére. A szervezetben a heréknek azt az üzenetet közvetítik, hogy nincs szükség ezeknek az anyagoknak a termelésére, és hosszú távon "ellustítják" a heréket, csökkentik a spermiumok termelését.

6. Fitoösztrogének

Bizonyos növényi ételek fitoösztrogént, egy ösztrogénhez hasonló vegyületet tartalmaznak. Ilyen például a szója, ami az idősebb férfiak esetében segíthet megelőzni a prosztatarákot, fiataloknál azonban csökkenti a nemzőképességet.

7. Egyhangú étrend

Ahhoz, hogy a szervezet megfelelő minőségű és mennyiségű spermát állítson elő, tápláló élelmiszerekre van szüksége, például különösen fontos a megfelelő fehérje- és folsavbevitel. A pizza és a sör ilyen szempontból ezért sajnos nem a legjobb választás.

Thinkstock
Thinkstock

8. Kadmium

A kadmium egy olyan fém, ami az elemekben és a festékek összetevői között található meg, és nagyon ártalmas a spermákra. A legjobb elkerülni a kadmiummal való érintkezést.

9. Marihuána

A marihuána, bár sokak szerint alig ártalmas, gyakorlatilag felforgatja a férfiak hormonháztartását. Használatával csökken a szervezet tesztoszteronszintje, miközben növekszik az ösztrogéné. Az alacsony tesztoszteronszint pedig csökkenő spermatermelést is jelent. Egyéb drogok esetében is fontos tudni, hogy hosszú távú használatuk alapvetően csökkenti a tesztoszteronszintet.

10. Dioxin

Nemcsak a vonzóbb külsőért érdemes diétázniuk a férfiaknak is, hanem a babavállalás kedvéért is. A növényi és az állati zsírok egyaránt tartalmaznak egy dioxin nevű toxint, ami csökkenti a spermák számát és gyorsaságát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.