Orr nélkül és egy szemmel született a Küklopsz-baba

orr születési rendellenesség egy szemű elváltozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy szemmel és orr nélkül jött a világra egy indiai kisbaba, aki, bár az orvosok nem remélték, mégis életben maradt egy napig.

Nagyon ritka fejlődési rendellenességgel, az úgynevezett Küklopsz-szindrómával jött a világra Veena Chavan kisbabája. A 34 éves indiai nő, bár tudta, hogy a terhességével baj van - a kisbabája valószínűleg vízfejű lesz, melynek következtében előfordulhat, hogy egy szemmel születik -, de ilyen súlyos elváltozásokra senki sem számított.

www.mid-day.com
www.mid-day.com

Amikor az újszülöttet császármetszéssel kiemelték az anya méhéből, az orvosok megdöbbenve látták, hogy a picinek csak egy szeme van és az orra egyáltalán nem fejlődött ki. A kicsi végül csak egy napot élt, ami így is meglepte az orvosokat, hiszen ilyen deformitásokkal még soha nem élte meg egyetlen újszülött sem a 24 órát.

"Ez volt a harmadik terhességem, az előzővel elvetéltem. Mondták ugyan, hogy vízfejű a baba, de sosem gondoltam, hogy egy szemmel és orr nélkül jön majd a világra. Próbálok előre nézni, és azzal nyugtatom magam, hogy ez a sors akarata volt. Most a másik lányomra próbálok koncentrálni" - tette hozzá a sokkot kapott édesanya.

A Küklopsz-szindróma rendkívül ritka, a statisztikák szerint a genetikai rendellenesség hátterében az anyák alkoholizmusa vagy cukorbetegsége állhat. "Amióta praktizálok, ez volt a legrosszabb eset. Láttam már egyszemű kisbabát alig kifejlett orral, de ehhez foghatót még soha" - tette hozzá dr. Ashok Anand, Venna orvosa.

Amikor Veena terhessége alatt az orvosok felfedezték a bajt, már túl késő volt a méhen belüli kezeléshez, ugyanis akkor az asszony már 32 hetes terhes volt. "Hiába szerettünk volna segíteni, mivel belépett a 8. hónapba, a méhen belüli eljárás már nem jöhetett szóba" - tette hozzá az orvos.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.