Fordítva varrták vissza a lábát a 10 éves fiúnak

operáció amputáció rák láb
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Miután a baseball-őrült kisfiú térdében daganatot találtak, az orvosok a tumor eltávolítása után fordítva varrták vissza a gyerek lábát.

Dugan Smith egy baleset során eltörte a lábát, és a röntgenfelvételeken az orvosok egy rákos elváltozást is felfedeztek az akkor 10 éves fiú lábában. A tumor ekkor már tojás nagyságú volt és a doktorok az azonnali operáció mellett döntöttek. A daganat a fiú térdétől indult ki, ezért amputálniuk kellett a lábszárával együtt.

A későbbi protézis használata miatt az ilyen amputálásoknál a térdízület megtartása óriási előnyt jelent. Mivel azonban Dugan térdét is el kellett távolítaniuk, a fiú számára egy különleges sebészi eljárást, a Van Nes kanadai sebészprofesszor által kifejlesztett rotációs plasztikát ajánlották.

www.wmt.com, www.amputee-coalition.org
www.wmt.com, www.amputee-coalition.org

A kissé bizarr eljárás lényege, hogy az alsó lábszárat a lábfejjel együtt 180 fokkal hátrafelé elforgatják (fotó), és a combcsonkjához rögzítik úgy, hogy a már ellenkező irányba hajló boka a térdízület helyére kerüljön. "Azt sem tudtam, hogy valaha képes leszek-e újra járni. Nagyon sok dolog kavargott a fejemben, de megpróbáltam pozitívan hozzáállni a műtéthez" - tette hozzá Dugan, aki ezután az Ohio-i James Cancer Kórházba került, hogy elvégezzék az operációt.

A sikeres műtét után Dugan ma már újra baseballozik, és sportolói sikerekről álmodozik. "Csak azért, mert protézise van valakinek, még nem jelenti azt, hogy fel kellene adnia. Ezért én ott folytattam, ahol abbahagytam, és visszatértem a pályára."

Tipp! Sokkoló fotók, az állatvilág torzszülöttei képgalériánkban! Katt ide!


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Kétfejű kislány született Kínában - videóhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110511-ketfeju-kislany-szuletett-kinaban-video.htmlVérengzésre születtek - A legkegyetlenebb sorozatgyilkosokhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110510-a-legkegyetlenebb-sorozatgyilkosok.htmlKórházból a kifutóra - Cisztás fibrózisa miatt lett modell a fiatal lányhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110510-korhazbol-a-kifutora-cisztas-fibrozisa-ellenere-modell-lett.htmlÁldás vagy átok? Egy genetikai betegség, ami olimpikonná tehet!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110509-a-marfanszindroma-egy-erdekes-genetikai-betegseg.htmlA 8 leggyakoribb fogamzásgátló módszerhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110509-a-8-leggyakoribb-fogamzasgatlo-modszer.html10 dolog, amit eddig rosszul tudtál a mellrákrólhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110506-10-dolog-amit-rosszul-tudtal-az-mellrakrol.htmlJárni tanulnak a végtag nélküli gyerekekhttp://www.life.hu/gyogyulj/20110506-jarni-tanulnak-a-vegtag-nelkuli-gyerekek.htmlEgy alattomos és csúnya betegség: a szemölcshttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110506-egy-alattomos-es-csunya-betegseg-a-szemolcs.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.