Egy DNS-tesztből megtudhatod, meddig fogsz élni - Elég bátor lennél, hogy megcsináltasd?

2011.05.16. 22:15

Hamarosan bárki megveheti az új, úgynevezett telomer-tesztet, amelynek segítségével megtudhatja a várható élettartamát.

Új, kissé ellentmondásos DNS-tesztet szeretnének piacra dobni a britek, amely segítségével bárki megtudhatná, hogy várhatóan meddig fog élni. Az egyszerű vérből nyert DNS a kromoszóma végén található úgynevezett telomerek hosszából képes leolvasni a várható élettartamot. A teszt jelenleg még csak körülbelüli dátumot tud megjósolni és csak 5-10 éven belül lesz Európa-szerte elérhető, de már most mintegy 435 fontba, vagyis körülbelül 132.000 forintba kerül. A kérdés csupán az, hogy valóban szeretnénk tudni a halálunk várható időpontját? Kritikusok szerint ugyanis egy ilyen teszt, már csak az életbiztosítások szempontjából is Pandóra szelencéjét nyitná ki.

Te szertnéd tudni, hogy meddig élsz majd?

Thinkstock

"Tudjuk, hogy akik az átlagosnál rövidebb telomerrel születnek, azoknál a várható élettartam is rövidebb. Viszont arról egyelőre még nincs túl sok ismeretünk, hogy akik hosszabb telomerrel születnek, azok valóban tovább is élnek majd" - tette hozzá Maria Blasco, a madridi Spanyol Nemzeti Rákkutató Központ tudósa, a teszt feltalálója.
 A telomer-teszt egyébként nagyon egyszerű és precíz, ami miatt már most rengeteg cég szeretne üzletet kötni dr. Blasco cégével. A tudósok szerint a teszt ráadásul olyan fontos, az élettartammal összefüggő betegségekre is betekintést nyújt majd, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, az Alzheimer-kór és a rák.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!3 tévhit az allergia kezelésérőlhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110512-tenyek-es-tevhitek-az-allergia-kezeleserol.html Súlyos baleset történt a Csillag születik próbáján!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110514-sulyos-baleset-tortent-a-csillag-szuletik-probajan-veszelyben-a-produkcio.html Nemi betegséget is kaphat Alekosz a háremhölgyeitőlhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110513-nemi-betegseget-is-kaphat-alekosz.html Amikor még a király székelése látványosság volt - A tisztálkodás történetehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110513-a-tisztalkodas-tortenete-az-okortol-napjainkig.html Rutin térdműtét után halt meg a modellhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110513-terdmutet-utan-meghalt-mia-amber-davis.html Milyen pózban alszol? Megmondjuk, milyen betegséged lesz!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110512-alvopozod-arulkodik-az-egeszsegedrol.html
halálvárható élettartamDNS-tesztvérvizsgálat