Naponta ötvenszer is összeesik a nevetéstől a kataplexiás nő

betegség nevetés ájulás Cataplexia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bármikor, ha vicceset hall és elneveti magát, azonnal összeesik az a kétgyermekes édesanya, aki egy különös betegségben szenved.

Egy különös betegség, a kataplexia keseríti meg Claire Scott életét, aki ha elneveti magát, azonnal összeesik. A kicsit bizarr kór következtében bármilyen erős érzelem hatására, mint például a nevetés, Claire izmai hirtelen elernyednek és elveszti a kontrollt a teste fölött. A 24 éves nő tüneteivel már gyermekkorában orvoshoz fordult, de akkor még nem tudták megállapítani, mi lehet a baja. Claire ezért ahogyan felnőtt, megtanult együtt élni a betegségével.

Thinkstock
Thinkstock

A kép illusztráció

Most azonban, hogy kétgyermekes édesanya, sokkal jobban fél az esetleges veszélyes következményektől, mint régen. "Néha tudatában vagyok, hogy mi történik velem, néha azonban fogalmam sincs. Legutóbb például a kislányom mondott valamit, ami nem is volt annyira vicces, de én elnevettem magam. A következő, amire emlékszem, hogy a férjem felsegített a konyha padlójáról" - magyarázta Claire.
A fiatal édesanya rohamai nagyon gyakoriak, van, hogy egy nap akár 50 alkalommal is összeesik. A második gyermeke születése óta pedig csak rosszabbodott az állapota. "Amikor Cameron megszületett, nagyon boldog voltam, de ugyanakkor rettegtem, hogy mi lesz, ha épp a karomban tartom, mikor összeesem." Caire ezért felkeresett egy neurológust, aki azonnal kataplexiát diagnosztizált nála és gyógyszeres kezelést javasolt. "Sokkal magabiztosabbnak érzem magam, már nem félek a karjaimban tartani a gyerekeimet sem. Ráadásul hamarosan a jogosítványomat is megkaphatom."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.