A 30 felett szülő nőknek nagyobb az esélyük a mellrákra

hormon mellrák daganatos betegségek alkoholfogyasztás rizikófaktor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem hiába félünk tőle: az emlőrák a második leggyakoribb rákbetegség a világon. Mivel a súlyos betegség okait már jó ideje gőzerővel keresik a kutatók, akad néhány alternatíva arra nézve, mi okozza a rettegett mellrákot. Hogy könnyebbé váljon a megelőzés, most a leggyakoribb testi és lelki okokat kerestük meg!

A minden tizedik nőt érintő betegség ijesztő közelségben van hozzánk, az esetek többségében azonban egészen az utolsó pillanatig kezeletlen marad. Időhiányra panaszkodva messze elkerüljük a szűrővizsgálatokat, az önvizsgálat pedig valahogy mindig kimegy a fejünkből. A mellben vagy a hónaljban észlelt csomó, a mellbimbó ekcémás elváltozása, a mell indokolatlan megnagyobbodása, illetve a mellbimbók véres váladékozása azonban egytől egyig olyan tünet, ami emlőrák jelenlétére utalhat.

Thinkstock
Thinkstock



Furcsa és szomorú tény, hogy sokunk még akkor sem kéri szakorvos segítségét, amikor már észrevette önmagán ezeket a vészjósló jeleket. Hogy miért? Mert kezdetben még önmagunknak is félünk beismerni, hogy baj van, így általában kézzel-lábbal tiltakozunk a gondolat ellen, hogy velünk mindez megtörténhet. Bagatellizáljuk a jeleket, reméljük, hogy csak egy apró probléma áll a furcsa tünetek hátterében, ami néhány hét múlva nyomtalanul eltűnik. Amikor azonban felismerjük a problémát, sokunk azért ódzkodik az onkológiai beavatkozástól, mert félti a családját a betegség szülte lelki és anyagi terhektől, vagy éppen azért aggódik, hogy a diagnózis miatt esetleg elveszítheti az állását. A szűrővizsgálatok és a rendszeres önvizsgálat fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Emellett azonban magas prioritást élvez a megelőzés gondolata is. Számos rizikófaktorról tudunk ugyanis, melyek hajlamosíthatnak bennünket az emlőrák kialakulására.

Thinkstock
Thinkstock



Az alábbiakban 8 olyan fő faktort mutatunk be, melyek magas kockázatot jelentenek a mellrák kialakulásában.

1. Családi halmozódás

A kutatások szerint veszélyben vannak azok a nők, akiknek családjában, elsősorban anyai ágon, méghozzá fiatal korban emlőrákot diagnosztizáltak. Nagymama, anyuka, nagynéni betegsége tehát egyaránt intő jel lehet.

2. Életkor

Bár már 30 éves kor fölött is megjelenhet, a mellrák elsősorban a 45-65 éves korosztályt érinti. A diagnosztizált betegek 80 százaléka ugyanis 50 évnél idősebb női páciens.

3. Gyermekek

Érdekes tény, hogy a gyerekszülés időpontja, illetve száma befolyásolhatja a mellrákra való hajlamunkat. Az adatok szerint a betegek általában olyan nők, akik vagy gyermektelenek, vagy első gyermeküket már 30 éves koruk után szülték.

Thinkstock
Thinkstock



4. Korábbi daganat

Ha már volt daganatos betegségünk, háromszor nagyobb eséllyel alakulhat ki szervezetünkben a mellrák a későbbiek során. Az ekkor a kezelés során, a melleket esetlegesen érintő sugárzás ugyanis hajlamosíthat bennünket a mellrákra.

5. Étkezés

Nem újdonság, hogy az étkezési szokásaink nagy hatást gyakorolnak az egészségünkre. A kutatások azt igazolják, hogy a magas kalória- és zsírtartalmú, finomított szénhidrátokkal teli étkezések, kevés mozgással kombinálva magas fokú rizikótényezőnek számítanak a mellrák kialakulásában.

6. Függőségek

A vizsgálatok azt mutatják, hogy azoknál a nőknél, akik nem szenvedtek alkoholfüggőségben, kisebb eséllyel alakul ki mellrák, mint az életük során rendszeresen, nagy mennyiséget fogyasztó társaik körében. Hasonló a helyzet a dohányzással is.

7. Hormonok

A lehetséges hajlamosító tényezők közt szerepelnek a szervezetet érintő korábbi hormonális beavatkozások is: hormonpótló kezelések, hosszú távon, rendszeresen szedett hormontartalmú fogamzásgátló tabletták.

8. Lelki bajok

Mivel a mell az anyaság, a nőiesség szimbóluma, a pszichológusok szerint szexualitásunkkal, anyaságunkkal, női szerepeinkkel kapcsolatos, megoldatlan lelki konfliktusok is állhatnak a mellrák hátterében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.