10 tény, ami után tuti nem mersz majd repülőre ülni

Forrás: Thinkstock -
betegség terhesség légnyomás trombózis fülfájás utazás repülés szórakozás egészség program betegségek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Közeleg a várva várt álomnyaralás? Jó lenne már felülni a repülőre, utazni a felhők felett, majd megérkezvén kezdődhet a teljes kikapcsolódás. Napsütés, meleg, tenger vagy éppen hegyek. Repülni azonban nem mindenkinek szabad, számos betegség esetén ugyanis tilos a felszállás.
Forrás: Thinkstock

1. Megfázás

Ha csak egy megfázásról van szó, nincs akadálya a repülésnek. Az egyszerű, recept nélkül is kapható orrsprayk segítenek, hogy a fel- vagy leszállás közben előforduló orrdugulás gyorsan és különösebb kellemetlenségek nélkül elmúljon. Nem ilyen sima a helyzet, ha arcüreggyulladásod van. A gyulladás miatt ugyanis a nyomásváltozástól kialakuló orr- és füldugulás bizony fájdalmas is lehet. De a fül- vagy fejfájáson kívül átmeneti, hosszabb-rövidebb ideig tartó halláskárosodás is jelentkezhet. Biztos, ami biztos, ha meg vagy fázva, pláne, ha arcüreggyulladásod van, keresd fel a háziorvosodat, és kérj tőle tanácsot és gyógyszert.

2. Fülfájás

Ha rendszeresen szenvedsz a középfülgyulladástól, repülőút előtt akkor is konzultálj az orvosoddal, ha éppen panaszmentes vagy. A fel- és leszállásnál ugyanis a légnyomás fájdalmas következményekkel járhat. Fülgyulladással ugyanis nem ajánlott a repülés, súlyos fejfájást, és akár halláskárosodást is okozhat a légnyomásváltozás.

A középfülgyulladás jelei:

A nátha a füleidre is igen könnyen ráhúzódhat, főleg, ha alapból is hajlamos vagy rá, továbbá magas a rizikófaktor a gyerekek esetében is. Megfázáskor az eldugult orrüreged miatt a füled sem szellőzik megfelelően, a helytelen orrfújással pedig még be is préselheted a váladékot. (Ezek az orrból hátracsorgó váladékban található baktériumok fertőzhetik meg a mandulákat és a gégefőt is.)

A fertőzés fülfájással és lázzal jelentkezik, melyekkel szintén nem szabad viccelni. Minél hamarabb szakorvosi segítséget kell kérned, ahol kiderül, fel kell-e szúrni a dobhártyád, szükséges-e antibiotikus kezelés, vagy elegendő-e számodra a fülcseppes kezelés. (A legjobb természetes gyógymódokat egyébként itt találod.)
Forrás: Thinkstock

3. Szemproblémák

Akik lágy kontaktlencsét hordanak, gyakran szenvednek repülés közben a szemviszketéstől és a kellemetlen 'valami a szemembe ment' érzéstől, amit az alacsony páratartalom okozhat. Ezt azonban könnyen kiküszöbölheted, ha szemüveget viselsz az úton. Akik lézeres látáskorrekción, vagy más beavatkozáson mentek keresztül, gyakran panaszkodnak a gépen mozgáskoordinációs problémákra, szédülésre, gondjaik akadtak az éleslátással, vagy a szemük érzékenyebb volt a fényre. Ezek a panaszok azonban hamar elmúlnak landolás után.

4. Fogászati kezelés után

Közvetlenül utazás előtt kell kihúzni a bölcsességfogadat? Valószínűleg a fogorvosod is egyetért abban, hogy inkább repülésmentes időszakban végezze el a beavatkozást. Ha azonban volt ideje a foghelynek begyógyulni, már nem fáj, nem vérzik, nincs elfertőződve, akkor bátran elindulhatsz. Fogtömés után egy-két napig nem ajánlott a repülés. Bonyolultabb kezelések - komplikációmentes foghúzás, gyökérkezelés vagy fogpótlás - esetében pedig három-négy hetet érdemes várni az indulással.

A bölcsességfogak pszichológiája:

Nem tudni, mikor jönnek, vagy érkeznek-e egyáltalán. Van, akinek a pubertáskor végén már mocorognak, de olyan is, aki 30 évesen is szenved tőlük, vagy éppen akik számára sosem derül ki, van-e egyáltalán bölcsességfoguk. Eltávolításukról a fogorvosok is különböző véleményen vannak. De akkor mi az igazság? És kell aggódnunk a bölcsességfogak miatt? Korábbi cikkünkből kiderül.

5. Emésztőrendszeri gondok

Normál esetben a repülés nem okoz különösebb gondot, ha emésztési problémáid vannak. Az utazás miatti izgalom, a fedélzeten pedig a megváltozott nyomás okozhat kellemetlenségeket: hasmenést éppúgy, mint szorulást. Erre akár a megfelelő vény nélkül kapható orvosságokat is beszerezheted, de egy kis odafigyelés is sokat számít.

Kerüld a szénsavas italokat és a szélhajtó ételeket, például a tojást, káposztát vagy a hüvelyeseket! Tarts inkább néhány napos diétát - ezzel az alakodat is tökéletesebbé teheted! A tengeri, vagyis légi betegség kivédésére pedig egyél gyömbértartalmú ételeket, vagy vegyél gyömbértablettát. Ha tudod, hogy a gyomrod rosszul viseli a repülést, a szárnyak közötti helyre kérd a jegyedet, az a legnyugalmasabb része a fedélzetnek.

Az örök kérdés: számít, hogy hol ülünk a gépen?

Ebben a tekintetben eltérő a szakértők véleménye. Van, aki szerint sajnálatos módon nincsen varázserővel bíró, a biztos túlélést esélyét kínáló ülés a gépen. Más azt mondja, hatalmas szerepe van a szerencsének. Sokan pedig tartják, hogy ha a gép hátsó részeiben ülünk, nagyobb az esélyünk a túlélésre. 2000 túlélő megkérdezése után néhány tanulságot azért sikerült levonnia a szakértőnek. Ezeket itt érheted el.
Forrás: Thinkstock

6. Köhögés

Egy hörghurut nem lehet akadálya a repülésnek, de ha ezzel a problémával küzdesz, tanácsos kikérni szakorvos véleményét. Mivel a légutak nem zárt rendszerek, a légnyomásváltozás nem befolyásolja a működésüket. A fedélzet száraz levegője azonban fokozhatja a tüneteket, erősödhet a köhögésed. De ha felíratsz az orvosoddal megfelelő köhögés elleni szert, nem fogsz szenvedni repüléskor. Fontos, hogy az utazás alatt gondoskodj a megfelelő folyadékpótlásról azért, hogy a nyálkahártyád ne száradjon ki.

7. Szívbajok

Ha szívproblémáid vannak, repülés előtt mindig kérd ki a kezelőorvosod tanácsát. A felhők felett a fedélzeten ugyanis alacsonyabb a levegő oxigéntartalma, mint a földön. Ettől felgyorsul a szívverés, nő a nyomás a szívben, a ketyegő teljesítménye ugyanakkor csökken. Ez pedig egy egészséges szívnél is bajt okoz, nemhogy egy betegnél.

Ha szívkoszorúér-problémád van, netán szívrohamod volt, nemcsak a kardiológusoddal kell konzultálnod, hanem a légitársaságnál is jelezned kell. Ha gyógyszereket kell szedned rá, az orvosságok mindenképpen legyenek a kézitáskádban. Ne feledkezz el a leleteidről sem, amik legyenek angolra lefordítva.

8. Trombózis

Orvosi tény, hogy a gyakori repülés fokozhatja a vénatrombózis kialakulásának kockázatát, pláne, ha más rizikófaktorokkal - dohányzás, túlsúly, fogamzásgátló tabletta - párosul. A repülőgép szinte észrevétlen remegése, a hosszú ideig tartó ülés, a hajlított térdek ugyanis lassítják a lábak vérkeringését, akadályozzák, lassítják a vér áramlását.

Csökkentheted a trombózis kialakulásának veszélyét, ha a hosszabb repülőúton felállsz, nyújtózkodsz, és teszel néhány lépést, lábujjhegyen, majd a sarkadon. Figyelj arra, hogy bőségesen fogyassz folyadékot, és ha az orvosod sem tiltja, a repülés előtt vegyél be 500 mg aszpirint, ami hígítja a vért.

Íme néhány trombózishoz vezető ok:

2014 január elseje óta már nem szívesen írnak fel az orvosok fogamzásgátló gyógyszert azoknak a nőknek, akik nem estek át egy trombózismutáció-vizsgálaton. Mivel alattomos betegségről van szó, azoknak is érdemes lehet megvizsgáltatni magukat, akik nem rendszeres gyógyszerszedők. A témáról itt írtunk korábban.
Forrás: Thinkstock

9. Terhesség

Várandósság esetén a nyolcadik hónapig nem tilos a repülés, természetesen csak a szülészorvosod engedélyével. Sem a légnyomásváltozás, sem a sugárzás nem káros sem a magzatodra, sem rád. A 36. hét után a légitársaságok csak külön orvosi engedéllyel, nagyon indokolt esetben engedik a kismamáknak a repülést. Komplikált, vagy veszélyeztetett terhesség esetében azonban a 31. hét után már biztonságosabb a földön maradni. Szülés után egy-két héttel már ismét nincs semmilyen akadálya annak, hogy repülőgépre ülj, ha ezzel a nőgyógyászod is egyetért.

10. Operáció után

A legtöbb egyszerű műtét után néhány napon belül már engedélyezett a repülés. Például a csonttörés helyreállítása miatt végzett operáció után már egy nappal repülőgépre ülhetsz, persze a bonyolultabb beavatkozások hosszabb lábadozást igényelnek. Minden esetben kérd ki az orvosod tanácsát, és hallgass is rá. Az orvosi szakvéleményt pedig a légitársaságnak is juttasd el a saját biztonságod érdekében.

Te végignéznéd, ahogy az édesanyád belehal a csontritkulásba?http://www.life.hu/drlife/20150526-a-csontritkulas-miatt-torest-szenvedett-betegek-80-a-nem-kap-megfelelo-kezelest.htmlHazánkban minden tizedik embert, azaz közel 1 millió magyart érint a csontritkulás, de még a törést szenvedett betegek fele sincs tisztában az állapotával. Az érintettek csupán 20%-a kap megfelelő kezelést, amely nélkül ötször nagyobb eséllyel következik be a következő törés.Dr. LifeThinkstockTényleg zsugoríthatják a nők agyát a fogamzásgátlók?http://www.life.hu/drlife/20150522-egy-kutatas-szerint-zsugoritja-a-nok-agyat-a-fogamzasgatlo-ezert-szorongobbak-lesznek.htmlLegyinthetünk, hogy a brit kutatók mellett az amerikaiak azok, akik néha kicsit túl komolyan veszik magukat és az eredményeiket. De persze mindig ott motoszkál a fejünkben az is, hogy mi van, ha egyszer csak mégis igazuk lesz? És mi van, ha tényleg zsugorodhat az agyunk?Dr. LifeThinkstockOrgazmuskúra: havi 21 magömlés a hosszú élet titka?http://www.life.hu/drlife/20150522-prosztatarak-kialakulasat-csokkenti-a-havi-21-magomles-a-ferfiaknal.htmlEgy friss kutatás kimutatta, hogy a gyakran ejakuláló férfiaknál jelentősen alacsonyabb a prosztatarák kialakulásának kockázata. Havi 21 magömlés például 22 százalékos mérséklődést jelent azokhoz képest, akik legfeljebb csak havi hétszer jutnak el a csúcsra.Dr. Life--Így vétkezik Tolvai Reni és Kállay-Saunders András, ha senki sem látja őkethttp://www.life.hu/drlife/20150521-igy-vetkezik-tolvai-reni-es-kallay-saunders-andras-ha-senki-sem-latja-oket.htmlTolvai Reni számára a hangja a legnagyobb kincse, így nem csoda, hogy minden megfázáskor attól retteg, hogy örökre elmegy a hangja. Szerencsére az anyukája bombabiztos receptet fejlesztett ki a betegségek ellen.Dr. LifeFotó: Hámori Zsófia/Life.huGáz van, ha éjszaka egynél többször kell felkelned pisilnihttp://www.life.hu/drlife/20150521-lehet-hogy-az-alvasi-apnoe-miatt-kelsz-fel-ejszaka-pisilni.htmlOlyan, mintha átok sújtaná a közép- és időskorúakat, ami miatt nem tudnak egy igazán jót aludni, pedig ennek nem kéne így lennie. Az éjszakai vizelés egy meglepő magyarázatára derült fény, ami rámutat arra is, hogy a gyógyulás érdekében lehet, hogy nem urológust, hanem inkább alvásspecialistát kell felkeresni.Dr. LifeThinkstock15 évvel kevesebbet él, aki tartósan ülőmunkát végezhttp://www.life.hu/drlife/20150521-az-irodai-munka-veszelyei-erre-figyelj-ha-multinal-dolgozol.htmlSokan úgy gondolják, hogy a kényelmes irodai munka biztonságos, egészséges, hiszen az ember gyermeke egész nap csak ül egy légkondis open office-ban, és semmire sincsen gondja. Pedig pont emiatt rejt magában igen komoly veszélyeket...Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.