5 tipp, ami segít, ha allergiás a kicsi

allergia tejallergia fulladás kiütés csalánkiütés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az allergia sajnos nem válogat: nemcsak a felnőtteket, de már a csecsemőket is megbetegítheti. Mivel a gyerekek még nem értik a helyzetet, a mi felelősségünk, hogy könnyebbé tegyük hétköznapjaikat, és segítsünk nekik megérteni a problémájuk komolyságát.  

Thinkstock
Thinkstock

Az allergiás gyerekek élete egészen más forgatókönyv szerint zajlik, mint egészséges társaiké. Sokuk nagyon talpraesetten küzd a krónikus betegséggel, általánosságban véve azonban mindegyikükre igaz, hogy nemcsak a tünetek, de a betegség miatt kialakított szigorú szabályok is problémát okoznak számukra. Amíg a többiek a játszótéren homokoznak, ők otthon gubbasztanak, nem mehetnek ki a strandra, se nyaralni a nagymamához, sokuk pedig édességet sem ehet. A kicsik értetlenül állnak a tucatnyi akadály előtt, és valljuk be, nem is nagyon tudnak mihez kezdeni egy "azért nem, mert allergiás vagy" indokkal.

Gyakori allergiák gyermekkorban

A csecsemőknél nagy problémaforrás a tejallergia, ami hasmenéshez, de akár fulladáshoz is vezethet. Az ételallergiák közül azonban komoly gondot okozhat a kicsik számára a tojás-, a búza- és a szójaallergia is. Babakorban nem ritka a viszkető kiütésekkel érkező csalánkiütés sem, ami akár a testápolóban vagy a fürdetőkrémben található vegyszereknek köszönhetően alakul ki. Általában óvodáskor környékén jelentkezik a légúti allergia: mely köhögéssel, tüsszögéssel, éjszakai fulladással jelzi, ha a kicsi érzékeny a porra vagy épp a házi kedvenc szőrére. A 6-7 éveseknél már a szénanátha is felütheti a fejét: könnyezés, folyamatos orrfolyás és orrdugulás kíséretében. Az asztma ugyan már nagycsoportos korban is jelentkezhet, a nehézlégzéssel, zihálással, mellkasi fájdalmakkal járó megbetegedést szép számmal diagnosztizálják kamaszkorban is.

Hogyan reagál a gyerek?

Nem vitás, a gyerekek allergiája komoly kihívást jelent a családnak, és nem kizárólag a bántó tünetek miatt. Amíg ugyanis a kicsik még nem értik betegségük mibenlétét, egészen szélsőségesen reagálhatnak az allergia jelenlétére. Ha a tünetek megjelennek, ijedtükben sírni vagy mérgelődni kezdenek: nem értik a fulladás, de a piros kiütések okát sem, csak azt érzik, hogy baj van, a szülők idegesek, orvosért telefonálnak, aztán kórházi vizsgálatokkal traktálják őket. Sokuk később minden tiltás ellenére is kapargatja a kiütéseit, nem akarja kifújni az orrát, eldobja, kiköpi a gyógyszereit. Kamaszkorban sem jobb a helyzet: megesik, hogy "csak azért is" megveszik maguknak az allergén élelmiszert, de az is, hogy gyógyszereiket kidobják, otthon felejtik.

Thinkstock
Thinkstock

A kockázatok elkerülése és mentális egészségük érdekében is fontos kérdés, hogyan segíthetünk az allergiás gyerekeknek abban, hogy elfogadják betegségüket, és megértsék a kezelések fontosságát.

Íme, 5 tipp, ami segíthet, ha allergiás a kicsi!

1. Mesélj!

Sokan úgy gondolják, felesleges beszélni a problémáról, amíg a gyerekek úgysem értik a betegség hatásmechanizmusait. Pedig már az egészen kicsiknek is szükségük van arra, hogy magyarázatot kapjanak saját állapotukra. Ebben segíthet, ha lerajzoljuk, ha a gyerekek kedvenc játékainak segítségével elbábozzuk, eljátsszuk a történteket. Szintén jó megoldás esti mesét kreálni a betegségből, ami közben egyből válaszolhatunk a kíváncsi kérdésekre.

2. Beszélgessetek róla!

Hiába hisszük, hogy a titkolózás enyhíti a kicsik félelmeit, a tapasztalatok azt mutatják, hogy sejtik a dolgot, ám válaszokat nem kapnak, így mindez csak tovább növeli bizonytalanságukat. Már kisiskoláskortól kezdve fontos, hogy leüljön a család, megnyugtassa a beteget, beszélgessen az allergia okairól és a tünetekről. Jó ötlet lehet a témába vágó dokumentumfilm vetítése, vagy egy tájékoztatófüzet közös átolvasása. Ha a gyerekek azt látják, hogy a betegségük nem tabu, könnyebben elfogadják majd a jelenlétét.

3. Ismertesd a kockázatokat!

Az elkapart sebek, be nem szedett gyógyszerek miatt súlyosbodó allergia nem ritka a gyerekek körében. Segíthet, ha a gyerekekkel már a kezelés kezdetekor, akár színes rajzok, az ő nyelvükön érthető ábrák, akár a háziorvos, vagy egy szintén allergiás ismerős segítségével beszéljük át, milyen problémákkal számolhatnak, ha nem tartják be a kezelés szabályait.

Thinkstock
Thinkstock

4. Ne veszekedjetek!

Általában nagy feszültséget generál, amikor a szülők kétségbeesésükben idegesen, feszülten beszélnek arról, mit szabad a kis betegnek - mi az, amit nem ehet, hova nem mehet a többiekkel. Próbálj meg inkább higgadtan, kedvesen beszélni vele a tiltólistás dolgokról, anélkül, hogy felemelnéd a hangodat, vagy összevesznél vele. Végül is nem rá haragszol, csak aggódsz az állapota miatt.

5. Írj emlékeztetőt!

Az allergiás gyerekek többsége nincs tisztában vele, vagy ha igen, gyakran elfelejti, mikor kell bevennie a gyógyszerét, és miket kell kerülnie, hogy a tünetek ne jelentkezzenek. Amíg meg nem tanulja, mágnesezd a hűtőre vagy post ittel a számítógépre a fogyasztható ételek listáját, és jelöld pirossal a tiltottakat. Ha aggódsz a gyógyszerek bevétele miatt, állíts be emlékeztetőt a telefonján, vagy kérd meg az óvónénit, tanárnőt, hogy eleinte figyeljen rá.

10 súlyos tünet, amit az allergia okozhathttp://www.lifenetwork.hu/lifenetwork-regi-volt/egeszseg/20110614-10-sulyos-tunet-amit-az-allergia-okozhat.htmlAmikor a gyógyszerek már nem használnak - Az allergia lelki okaihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110516-amikor-a-gyogyszerek-mar-nem-hasznalnak-az-allergia-lelki.html3 tévhit az allergia kezelésérőlhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110512-tenyek-es-tevhitek-az-allergia-kezeleserol.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.