Zölden sugárzó cicák segítenek megtalálni a HIV ellenszerét

macska HIV vírus genetikai állomány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kutatók a betegségnek ellenálló, sugárzó macskákat hoztak létre, hogy segítsenek az AIDS ellenszerének kifejlesztésében.

A házi macskák DNS-ét egy olyan génnel módosították, amely ellenáll egy HIV-szerű vírusnak, valamint egy másik, a foszforeszkáló medúzából származó génnel, melynek hatására a cicák teste ultraibolya fényben zölden ragyog.

A kutatás célja annak bizonyítása volt, hogy egy természetes fehérje, amely a makákó majmokban meggátolja az AIDS kialakulását, ugyanezt a hatást fejti ki a macskákban is. A két gén összeköttetésben áll egymással, és a medúza génje a fehérje kimutatására szolgál. Ha a macskákat UV-fénnyel megvilágítják, különös zöld fényben kezdenek ragyogni, ami azt bizonyítja, hogy a szöveteikben termelődik a fehérje, és a módszer működik.


Nature
Nature


A genetikailag módosított macskák létrehozói azt állítják, kutatásuk felgyorsítja majd a HIV elleni védőoltás és gyógyszerek fejlesztését. Mivel a HIV-szerű vírusok a macskafélék körében is elterjedtek, az eredmények az állategészségügyben is előrelépéshez vezetnek. A jövőben az emberek olyan háziállatokat vásárolhatnak majd, amelyek számos betegséggel szemben ellenállóak, így nem lesz szükség a rendszeres, költséges védőoltások beadatására.

A kritikusok szerint azonban a technika kifejlesztése nagy áldozatot követel az állatok részéről, ezért arra szólítják fel a kutatókat, hogy csökkentsék a kísérletekhez felhasznált állatok számát.

Az amerikai Mayo Klinika kutatói ártalmatlan vírusokat használtak, amelyeket a házi macskák rutin ivartalanítás során eltávolított petesejtjeibe helyeztek. Az egyik gén fluoreszkáló proteint hoz létre, a másik pedig egy olyan fehérjét termel, amely leküzdi a macskák immunhiányos betegségét okozó FIV-vírust, a HIV macskákban kialakuló változatát. A petesejteket megtermékenyítették, és dajkaanyákba ültették.

A Nature Methods cikkéből kiderül, hogy huszonkét kísérletből öt macska született, melyek közül három maradt életben. Az antivirális gén jelen volt bennük, és a cicákból vett sejtek jobban ellenálltak a FIV-vírusnak, mint a normális macskák. Két cicának később kölykei is születtek, amelyek szintén hordozták az új géneket.

Teljesült az álma: Hasfalából készült Szilvi pénisze (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110912-teljesult-az-alma-hasfalabol-keszult-szilvi-penisze.htmlMegkeserítette az életét a hatalmas melle - Most szebb, mint valaha a celeblány! Fotókhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110909-forradalmi-mellmutet-fele-akkora-lett-a-melle-sebeszkes-nelkul.htmlRejtélyes betegség! Szép szőke lány heteken át alszik - Fotóhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110817-heteket-alszik-egyhuzamban-o-a-modern-csipkerozsika-foto.htmlKépernyőbe zárva: 6 tipikus villaszindrómahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110908-a-valo-vilag-testilelki-megprobaltatasai.html38 kilós, és még mindig éhezteti magát - sztárok, akiknek a soványság a hóbortjukhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110907-sovanysag-a-hobortjuk-wannarexias-sztarok.html15 hónapos kislány mentette meg az anyukája életéthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110902-15-honapos-kislany-mentette-meg-az-anyukaja-eletet.htmlTorz arccal született mindkét kislány - Anyukájuk betegségét örököltékhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110902-mindket-kislany-orokolte-az-anya-arcdeformitast-okozo-treacher-collinsszindromat.html39 alkalommal diagnosztizálták félre - Nem vették észre, hogy halálos beteghttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110902-39-alkalommal-diagnosztizaltak-felre-nem-vettek-eszre-a-tudorakot.html5 lelki ok, ami parlagfű-allergiát okozhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110829-parlagfu-allergia-lelki-okai.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.