Sorozatsztár csodálatos képességgel: Marilu Henner képtelen felejteni

agy emlékezés memória kapacitás sztár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A jó memória elengedhetetlen egy feltörekvő színésznőnek a szövegtanuláshoz. A 70-es évek Taxi című sorozatának sztárja, Marilu Henner azonban nem pusztán jó, hanem egyenesen hihetetlen emlékezőtehetséggel van megáldva. Számára a múlt egyszerűen feledhetetlen.




Forrás: AFP
Forrás: AFP

Marilu Henner egyike a hipermnéziában szenvedő néhány embernek a világon, akik mindenre emlékeznek, ami életük egyes napjain történt velük. A ritka állapot nemcsak az elme hihetetlen erejét bizonyítja, hanem a memória természetének alapvető ismeretét is megingatja, és megkérdőjelezi az agy korlátait.

Henner egyébként ajándékként értékeli kivételes emlékezőtehetségét. Sosem okozott problémát számára, egyszerűen csak úgy élte meg, hogy nagyon jól emlékezett minden apró részletre. Legkorábbi emlékei 18 hónapos korából származnak, amikor bátyjával játszott a chicagói otthonukban. Ez már önmagában is meglepte a kutatókat, akik korábban úgy vélték, kétéves kor előttről szinte lehetetlen felidézni dolgokat. És ez csak a kezdet. Az emberek többsége körülbelül 250 arcra képes visszaemlékezni életében - Henner viszont több ezerre. Elmondása szerint a visszaemlékezés olyan számára, mintha egy DVD egyik jelenetét nézné. Egy pillanat alatt a szeme előtt terem az esemény, és pontosan úgy látja maga előtt, ahogyan az 1980-ban vagy máskor lejátszódott.

Tipp! Különleges portrék hollywoodi sztárokról! Kattints a galériáért!


Mi az a hipermnézia?







Forrás: AFP
Forrás: AFP

Marilu Henner és Jill Price azonban mások. Memóriájuk erejét nem képesek szabályozni. Nem aktívan idézik fel az eseményeket, az agyuk inkább olyan, mint egy videofelvevő: mindent rögzít, ami velük történik, és elraktározza.

A pszichológusok többsége egyetért abban, hogy emlékezetünk két részből, a rövidtávú és a hosszú távú memóriából áll. Azt azonban nem tudják pontosan, hogyan mozog az információ a kettő között - valószínűleg ez állhat a hipermnézia rejtélye mögött is. A Marilu Hennerhez hasonló esetek arra utalnak, hogy a hosszú távú memória talán nem is szelektív. Ha ő mindenre vissza tud emlékezni, ami vele történt, talán a többi ember is képes lehet erre - persze ha tudnánk, hogyan lehet hozzáférni az információhoz.

A szakértők úgy vélik, ha egy ember képes visszaemlékezni minden egyes napra az életében, ez azt jelentheti, hogy a memóriakapacitásunk szinte végtelen. Ebből pedig az következik, hogy még rengeteg minden vár felfedezésre.

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


Tipp! A legszexisebb magyar színészek képgalériánkban. Katt ide!


Sarah Michelle Gellar testképzavarral küzdhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110928-sarah-michelle-gellar-testkepzavarral-kuzd.htmlTóth Gabi: Nem csak azért vagyunk, hogy szórakoztassunkhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111003-toth-gabi-es-dobo-kata-is-reszt-vett-az-egeszseg.htmlA nő, aki belehalhat, ha elalszikhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110930-a-no-aki-belehalhat-ha-elalszik.htmlPajzsmirigybetegsége miatt 20 kilót hízott Mary Zsuzsihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110930-pajzsmirigybetegsege-miatt-20-kilot-hizott-mary-zsuzsi.html7 híresség, aki legyőzte a mellrákot!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110930-7-hiresseg-aki-legyozte-a-mellrakot.htmlFluor Tomi súlyosan kimerült - belebetegedett az állandó koncertezésbehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110929-fluor-tomi-sulyosan-kimerult-belebetegedett-az-allando-koncertezesbe.htmlGyermekkorában megégett a mellkasa - új melleket és mellbimbót kapott Helénahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110929-helena-rekonstrukcios-mellplasztikaja-gyerekkori-egesi-serulesenek-muteti-korrigalasa.htmlÚj arcot kapott a nő, akinek a férje szétroncsolta az arcáthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110927-uj-arcot-kapott-a-no-akinek-a-ferje-szetroncsolta-az.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.