A varázsgomba hatóanyaga pozitív személyiségváltozásokat idézhet elő

személyiség drog hatóanyag varázsgomba
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy új tanulmány eredményei szerint a pszilocibin, a hallucinogén varázsgomba aktív hatóanyaga pozitív személyiségváltozásokat idézett elő a páciensek 60 százalékánál.

A szigorúan ellenőrzött és laboratóriumi körülmények között végzett kísérlet során a kutatók megállapították, hogy egy adag pszilocibin a résztvevők többségénél pozitív személyiségbeli változásokat idézett elő, egészen pontosan nyitottabbá és befogadóbbá váltak. Ráadásul a pozitív hatások nem múltak el azonnal, hanem legalább egy évig, de néhány esetben akár még hosszabb ideig fennmaradtak.

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia

Szárított "varázsgomba" (Psylocibe cubensis)


"A vizsgálat eredményei nagyon meglepőnek bizonyultak" - mondta Roland R. Griffiths, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem orvosi iskolájának pszichiátria- és neurológia-professzora. "A kialakult személyiséget korábban stabil fiziológiai tulajdonságnak vélték a tudósok, és azt gondolták róla, hogy az ember egész élete során viszonylag változatlan marad" - tette hozzá Griffiths professzor.

Az új tanulmány azonban bebizonyította, hogy a pszilocibin képes megváltoztatni a személyiség azon részeit, melyek szorosan kapcsolódnak a képzelőerőhöz, az érzésekhez, az elvont, absztrakt gondolatokhoz, az esztétikához, valamint a kreativitáshoz. Ráadásul ezek a személyiségbeli változások a vizsgálati eredmények alapján hosszú távúnak bizonyultak.

Griffiths meglátása szerint a pszilocibint akár terápiás célokra is fel lehetne használni. A professzor jelenleg azt vizsgálja, hogy a rákos betegekre jellemző depressziót, szorongást és rossz kedélyállapotot miként lehetne a leghatásosabban kezelni a hallucinogén anyag felhasználásával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.