bőrbetegség autoimmun betegség szindróma ízületek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amikor a teniszbajnok Venus Williams Sjögren-szindrómára hivatkozva augusztus 31-én visszalépett az amerikai nyílt teniszbajnokságtól, az emberek többsége csak vakargatta a fejét, és azon tűnődött, vajon mi is lehet ez a betegség.



AFP
AFP


Sjögren-szindróma

Jellegzetes tünetei a fájdalom, a kimerültség, a csökkent könny- illetve nyáltermelődés következtében kialakuló szem- és szájszárazság. Ízületi fájdalommal, az ízület duzzanatával és merevségével, bőrkiütéssel, bőrszárazsággal, hüvelyszárazsággal és száraz köhögéssel is járhat. A rendellenességnek nincs ellenszere, de életmódbeli változtatásokkal és szükség esetén orvosi kezelésekkel kordában tartható. A többségnek elegendőek a vény nélkül kapható készítmények és a megfelelő hidratálás biztosítása.

Morgellons-szindróma

A betegek úgy érzik, mintha bogarak mászkálnának a bőrük alatt, amihez viszketés, csípés és harapás érzete társul. A különös rendellenességben szenvedőket csak a vakarózás és a bőrük csipkedése nyugtatja meg. A kicsipkedett bőrben vörös, kék és fekete rostok láthatók. A tudomány jelenlegi állása szerint a Morgellons-szindróma nem más, mint parazitafertőzés érzékcsalódás. A Morgellons Research Foundation azért lobbizik az amerikai kongresszusnál, hogy ismerjék el végre a tünetegyüttest.

Idegen akcentus szindróma

Ebben az állapotban szenvedők hirtelen úgy kezdenek beszélni, ami teljesen eltér anyanyelvük beszédmintájától. A Journal of Neurolinguistics szaklapban megjelent egyik tanulmány szerint a betegek gyakran sosem hallottak arról az akcentusról, amit használni kezdenek. Az első lejegyzett eset 1941-ben egy norvég nővel történt meg, aki német akcentust vett fel, amiért üldöztetést kellett elviselnie. 2011-ben az oregoni Karen Butler egy fogorvosi altatásból ébredve brit akcentussal kezdett beszélni úgy, hogy életében nem járt az Egyesült Államok határain kívül.

Alice Csodaországban szindróma

A Lewis Carroll Alice Csodaországban című művéről elnevezett betegség következtében az érintettek valós méretüknél kisebbnek vagy nagyobbnak látják a tárgyakat. Az állapothoz gyakran migrén is társul. Mivel Carroll is szenvedett migréntől, a tudósok azt gyanítják, hogy művét talán a rejtélyes betegség ösztönözte. A tünetegyüttes jellemzően átmeneti, általában agytumor, mononukleózis vagy rekreációs drogok váltják ki.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.