Akár öngyilkos is lenne - Cliff Richard retteg az Alzheimer-kórtól

betegség Cliff Richard demencia Alzheimer-kór énekes
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sir Cliff Richard egy rádióműsorban bevallotta, fontolóra venné az eutanáziát, ha benne is kialakulna az Alzheimer-kór.

A 71 esztendős énekes már beszélt az egyik nővérével a helyzetről, miután végignézték, hogyan szenvedett édesanyjuk egy évtizeden át a betegségtől. Azt is elárulta, megállapodott nővérével abban, hogy ápolni fogják egymást, ha valamelyiküket Alzheimer sújtaná.

A BBC rádiónak adott interjújában a sztár elmondta, megbeszélték, hogy ha például 20 év múlva, 90 éves korában következne be, akár az eutanáziát is engedélyezhetik. "A demencia nem veszi el az életedet, de teljesen elszeparál tőle. Fizikailag-biológiailag nem halsz meg, de gyakorlatilag nem élsz többé" - mondta el a véleményét az énekes.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Sir Cliff édesanyja 2007-ben, 87 éves korában hunyt el. Amikor az édesanyja hanyatlása miatt elszenvedett szörnyű időszakról beszélt, azt mondta, eleinte fokozatos folyamatként indult, a végére azonban felgyorsult, és az utolsó 3-4 évben Dorothy már fel sem ismerte fiát, és nem az a nő volt, akit addig ismertek. Gyakorlatilag úgy kellett gondoskodni róla, mint egy csecsemőről.

Az elkötelezett keresztény Sir Cliff eutanáziával kapcsolatos megjegyzése azért különösen meglepő, mert a keresztények többsége ellenzi a halál természetes folyamatába való beavatkozást. Az énekes ugyanakkor azt is elmondta a rádióműsorban, hogy édesanyja betegsége miatt egy pillanatra sem kérdőjelezte meg hitét, mivel az öregedés mindenkit érint.

Sir Cliff 2002-ben lett az Alzheimer's Research Trust kutatási alapítvány védnöke, és azóta több tízezer fontot gyűjtött össze a kampányok során. Édesanyját 1998-ban diagnosztizálták Alzheimer-kórral. Eleinte egyik lánya ápolta, de amikor 24 órás ellátásra szorult, egy ápolási otthonba került. Állapota romlásával gyakran a saját gyermekeit sem ismerte fel, és végül járni és beszélni sem tudott.

105 éves testében él a 13 éves kislányhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111014-105-eves-testeben-el-a-13-eves-kislany.htmlMutasd a biológiai korod! Herczeg Zoli még csak 24http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111014-mutasd-a-biologiai-korod-herczeg-zoli-meg-csak-24.htmlPajzsmirigybetegsége miatt ilyen karcsú Dannii Minoguehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111011-pajzsmirigybetegsege-miatt-ilyen-karcsu-dannii-minogue.htmlAmitől a nők szerelmesek, a férfiak pedig szexfüggők lesznekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110901-oxitocin-a-hormon-amitol-a-nok-szerelmesek-a-ferfiak-szexfuggok.htmlSorozatsztár csodálatos képességgel: Marilu Henner képtelen felejtenihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111004-sorozatsztar-csodalatos-kepesseggel-marilu-henner-keptelen-felejteni.htmlSzempillanövesztő csodaszerrel szépülnek a világsztárokhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111005-szempillanoveszto-csodaszerrel-szepulnek-a-vilagsztarok.html7 híresség, aki legyőzte a mellrákot!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110930-7-hiresseg-aki-legyozte-a-mellrakot.htmlStadler: Stohlnak nagyobb az esélye a túlélésrehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110928-stadler-stohlnak-nagyobb-az-eselye-a-tulelesre.htmlMezoterápia - A szépség tűszúrásokkal érkezikhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110926-mezoterapia-a-szepseg-tuszurasokkal-erkezik.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.