20 másodperc alatt kék szemed lesz egy új műtéti eljárással

műtét barna szem kontaktlencse kék szem szín szem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Dr. Gregg Homer, a kaliforniai Storma Orvosi Központ munkatársa egy olyan új műtéti eljárást dolgozott ki, melynek hatására örökre megváltozik a páciens szeme színe. A beavatkozás mindössze 20 másodpercig tart.

A Lumineyes technológiának köszönhetően a mindössze 20 másodpercig tartó műtéti beavatkozás során a lézer energiája távolítja el az írisz felső rétegéből a melanint, ami a szem szivárványhártyájának barna színéért felelős. A szem kék színe a műtét után két-három hét alatt alakul ki, az eredmény végleges és nem visszafordítható. Ez a megoldás alternatívát jelenthet azok számára, akik kék szemekre vágynak, de nem szeretnének kontaktlencséket hordani.

Thinkstock
Thinkstock



"A műtéti eljárás némileg ugyan fejlődött az elmúlt tíz év során, de a folyamat továbbra sem visszafordítható, ugyanis a szemben található barna szövet nem képes regenerálódni" - nyilatkozta dr. Homer. A műtét akár már másfél éven belül elérhető lesz az Egyesült Államokon kívül, az Egyesült Államokban pedig várhatóan három év múlva. A Storma Orvosi Központban már elkezdték tesztelni az eljárást embereken is, de még további 500 ezer fontra lenne szükségük a klinikai tesztelések véglegesítéséig. Az operáció várhatóan körülbelül 3000 angol fontba, azaz nagyjából egymillió forintba fog kerülni.

"Eleinte nagyon szkeptikus voltam a szemszínt megváltoztató szokatlan műtéttel kapcsolatban, és nem voltam biztos abban, hogy működhet a dolog, amikor dr. Homer először ismertette a szemműtét részleteit, de már régen megtanultam, hogy eleinte minden forradalmi ötlet kapcsán blaszfémiát kiáltanak" - mondta el Doug Daniels, a Storma Orvosi Központ vezérigazgatója.

Thinkstock
Thinkstock



Egy 2008-as kutatás során a Koppenhágai Egyetem tudósai megállapították, hogy minden kék szemű ember egyetlen, 6-10 ezer évvel ezelőtt élt közös őstől származik, akinél egy mutáció alakult ki. A mutációt megelőzően az összes embernek barna szeme volt, állítja Eiberg professzor, a korábbi dán kutatás vezetője. Ez a mutáció sem negatív, sem pozitív hatással nem volt az evolúciós fejlődésre, tehát a hajszínhez hasonlóan semmiféle módon nem befolyásolja az ember túlélési esélyeit, tette hozzá Eiberg professzor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.