Az egészségügy betegsége: megalázó orvosok

2011.11.08. 21:53

"Mit körülményeskedik, a gyerek úgyis meghal pár éven belül!" Ilyen és ehhez hasonló megalázó mondatok hagyják el nap mint nap az orvosok száját éppen akkor, amikor kiderül, hogy súlyos betegségben szenvedünk és a legnagyobb szükségünk lenne a segítő kézre, a megértésre és a reményre. Mintha nem tudnák, hogy ezzel még mélyebbre taszítják az egyébként is elbizonytalanodott és törékeny embert. Orvosok a betegség szolgálatában.

Hibáztathatjuk érte a genetikát, a környezeti ártalmakat, egy szerencsétlen balesetet, a figyelmetlenségünket, pszichogén ártalmakat, a stresszt, de a rákkeltő anyagokat is. Szóval a helyzet adott, sajnos betegek lettünk. Felkeressük tehát a  háziorvost a rendelőben, és várjuk a csodát. Hogy a doki pontosan képben lesz a betegségünk típusával, lefolyásával és progresszivitásával, tudja majd, milyen kezelésmódot válasszon, milyen személyre szabott gyógyszert írjon fel nekünk, és hogy pontosan tájékoztat majd az esetleges mellékhatásokról is. Ja, és hogy empatikus lesz, biztonságot ad szakértelmével és emberségével egyaránt.

Mellpalsztika - Tedd fel kérdéseidet valakinek, aki már túl van rajta!
Thinkstock


A tapasztalataink azt mutatják, hogy az első kritériumoknak általában jóval többen felelnek meg, mint az utolsónak. Tisztelet a kivételnek. De ha az aktuális szakértőnk egy jól képzett, szakmai zseni, akkor sincs rá semmi garancia, hogy empatizálni is fog velünk. Sőt. Ismerősök, rokonok révén lépten-nyomon belefutunk megalázó, önbecsülést gyilkoló történetekbe. Amikor a doki félvállról löki oda a súlyos diagnózist, mosolyogva közli, hogy mostantól fogva bicegni fogunk, ironizál a könnyeink miatt, lekiabálja a fejünket, mert rákérdezünk, meddig kell majd gyógyszert szednünk, gyógyíthatatlan betegségről, halálról beszél úgy, mintha csak a napi posta került volna szóba.

Anna, 42 éves

Akkor derült ki, hogy a 3 éves kislányom gyógyíthatatlan beteg. Csak azt szerettem volna tudni, mik a kilátásai, meddig élhet a betegségével. A karomon ült, amikor az orvos rám üvöltött "Mit körülményeskedik, ha egyszer mondom, a gyerek így is - úgy is meghal pár éven belül!" Szóhoz nem jutottam a könnyeimtől.

A kérdés most nem az, miért alakul ki ez a hozzáállás. Sokkal inkább az, milyen szerepet játszik ez a negatív attitűd a mi gyógyulásunkban. Íme, 5 fontos folyamat, amit befolyásolhat az orvosok negatív hozzáállása.

Tipp! Az elbűvölő Barbra Streisand arcai. Kattints a galériáért!


1. A gyászfolyamat kimenetele

A krónikus és a gyógyíthatatlan betegségek megjelenésével elkezdődik a lelkünkben egyfajta gyászfolyamat. Ennek első lépése a "sokk" fázisa, amikor levegőt is alig kapunk a félelemtől és az aggodalomtól. Ez az a pont, ahol kritikus fontosságú, ki hogyan közli velünk a diagnózist, hogyan taglalja esélyeinket, mennyire hiteles, hogyan készít fel minket a jövőre. A gyászfolyamat kimenetelét negatív irányba tolja, ha durva, elutasító, megvető bánásmódban van részünk.

2. Reményvesztettség

A gyászfolyamat második szakasza a kontroll fázisa. Ezt és ezt kell tennem, küzdenem, gyógyszert szednem, műtétre időpontot kérnem, csomagolnom kell. Ha azonban egy kompetens ember hurrog le minket, amikor épp a gyógyulást firtatjuk, kártyavárként omlik össze mindaz, amit addig kontrollból és erőfeszítésből építettünk magunknak. 

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


3. Megküzdés

A betegség jelenléte komoly, tartós stresszornak tekinthető. Hogy hogyan, milyen hatékonyan küzdünk meg vele, az a választott megküzdési stratégiánktól függ. Ezt pedig nagymértékben befolyásolja, hogy hogyan vélekedünk az állapotunkról, pozitív-e a gyógyulásba vetett hitünk. Azt pedig már könnyű kitalálni, ebben a folyamatban hol is van a szerepe az empatikus orvosoknak.

Tamás, 32

Tudtam, hogy a cukorbetegségem miatt mostantól egészen más életet kell majd élnem. Utána olvastam az életmódváltásnak, és ezt szóba hoztam a dokimnak is. A válasz az volt, hogy most már hiába igyekszem, sosem gyógyulok meg. Amíg orvost nem váltottam, biztosra vettem, hogy igaza volt, felesleges bármit is tennem, hogy legyőzzem a betegségemet.

Thinkstock

Tipp! Hogy kerülnek Louboutin cipői régi francia festményekre? Kattints a galériáért!


4. Agresszió

A diagnózist követően, a kezelés során többségünk odafigyelésre, törődésre, biztatásra vágyik, minimum arra, hogy a környezetünk megkíméljen minket a lelki terrortól. Valahol érthető, ha a fizikai panaszok mellett még lelki sérülést is szenvedünk, többségünk agresszívvá válik. Haragszunk magunkra, amiért ilyen helyzetbe kerültünk, az orvosra, a nővérre, az egész világra. Ez a lelki állapot azonban visszavet bennünket a gyógyulás folyamatában.

Renáta, 27 éves

Elsírtam magam, amikor a szemműtétem részleteit beszéltük meg az orvosommal. Erre ő kárörvendően nevetett egyet, és odabökte, hogy feleslegesen bőgök, az operáció kimenetelét én úgysem befolyásolhatom. Ettől a hozzáállástól totál kiborultam. Persze nem bírtam visszafogni magam, így összevesztem vele, és búcsúzóul még rácsaptam az ajtót.

5. Csalódás a hagyományos orvoslásban

A négyes pont előre is vetíti az ötös lényegét. Amikor bagatellizációval, cinizmussal, félelemkeltéssel és agresszióval találkozunk, csalódottá válunk. Hite vesztett, szomorú betegekké, akik egy, max. két darab kezelőorvos hozzáállása miatt elfordulnak a hagyományos orvoslástól. Ez az esemény azonban, hogy más következményt most ne is említsünk, akár életveszélyes lépés is lehet számunkra.

Tipp! Exkluzív képek Janicsák Veca Szuperkoncertjéről? Kattints a galériáért!Nemcsak híresek, okosak is - Sztárok 140-es IQ feletthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111025-nemcsak-hiresek-okosak-is-sztarok-140es-iqval.html Így gyógyulunk majd a jövőben: életmódorvosláshttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111026-oxygen-wellness-kozpont-eletmod-orvoslas.html Amikor a szilikonmell a gyomorfalig szivárog - A mellimplantátumok veszélyeihttp://www.life.hu/ujtestujelet/20111018-amikor-a-szilinkonmell-a-gyomorfalig-szivarog-a-mellimplantatumok-veszelyei.html A sebhelyek titka - Seal egy ritka autoimmun-betegségben szenvedhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111024-egy-ritka-autoimmunbetegseg-a-lupus.html A pajzsmirigybetegség 8 tünetehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111018-a-pajzsmirigy-betegseg-9-tunete.html A legalattomosabb daganatos betegség: a hasnyálmirigyrákhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111020-a-legalattomosabb-daganatos-betegseg-a-hasnyalmirigy-rak.html Rádiófrekvenciás műtét: a legjobb megoldás a visszerek eltüntetésérehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111020-radiofrekvencias-mutet-a-legjobb-megoldas-a-visszerek-eluntetesere.html
egészségügydiagnózismegalázásorvosok