Morfinnal küldték halálba a rákos betegeket

halál eutanázia morfium
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Csaknem hetven haláleset miatt nyomoz a rendőrség. Állítólag több fővárosi kórházban morfiumtúladagolások történtek, ezért sokaknak idő előtt kellett elveszteniük szeretteiket.

"Amikor elolvastam a morfintúladagolásokról szóló híreket, újra átéltem a kislányom halálát" - mondta a Blikknek Kövérné Sövegjártó Mária, aki két éve vesztette el tizennyolc éves lányát. Annánál évekkel ezelőtt csontrákot diagnosztizáltak. A lány, noha bélelzáródása miatt eleve nem lett volna szabad, egy fővárosi kórházban bizonyíthatóan az előírt adagnál háromszor több morfinszármazékot kapott, és a gyanú szerint hasonló esetek történtek a budapesti Uzsoki utcai kórházban - itt közel 70 haláleset miatt nyomoz a rendőrség a kórház fül-orr-gége osztályán - írja a Blikk.

Thinkstock
Thinkstock


A kórházi dolgozók állítólag többszörös adag morfiumot adtak be a betegeknek fájdalomcsillapító gyanánt, ettől a gyógyíthatatlan betegek előbb kómába estek, majd meghaltak. A rendőrség szombaton házkutatást is tartott a fül-orr-gégészeti osztályon, ahol több orvosi dokumentumot is lefoglaltak, nővéreket, orvosokat hallgattak ki, s a kórházi morfinkészlet fogyását is megvizsgálták. A feljelentést egy kórházi dolgozó tette. "Aki hallott már rákos beteget jajgatni a gyógyszerért, az nem fogja megtagadni a fájdalomcsillapítót, amely könnyít a szenvedésén. Hiába nem telt még le az előírt idő a következő adagig, ha a betegnek fájdalmai vannak, be szoktuk adni a következő dózist" - mesélte a Blikknek egy neve elhallgatását kérő ápolónő, aki szerint előfordult, hogy a nagy adag morfium a beteg halálát okozta.

"Még ha a szenvedéseket meg is könnyítették az orvosok s ápolók, a betegek életét kétségkívül elvették, így azt a lehetőséget is, hogy elbúcsúzhassanak a hozzátartozóktól. Egy orvos szempontjából a beteget szándékosan hozzásegíteni a halálhoz: bűn!" - mondta dr. Simon Tamás professzor, a Magyar Rákellenes Liga elnöke. A morfin és annak származékai kábító hatásúak, a központi idegrendszer elbódításával csökkentik a beteg fájdalomárzetét. "Csak végstádiumú, vagyis gyógyíthatatlan betegek kaphatják. Túladagolva a központi idegrendszert túlingerli, s maradandó károsodásokat okoz" - mondta a professzor.

"Ha az Uzsoki utcai kórházban történt állítólagos gyanús halálesetekről szóló cikk feltételezései igazak, a kórházban az eutanázia aktív formáját követték el, ez pedig minden magyarországi jogszabállyal ellentétes" - mondta Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke a Blikknek.

Ami a ValóVilág összefoglalókból kimaradt - Agyvérzést kaphat VV Péterhttp://www.life.hu/gyogyulj/20111122-valovilag-5-agyverzest-kaphat-vv-peter.htmlLebénult a H1N1-oltástól Veronikahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111121-lebenult-a-h1n1-oltastol-veronika.htmlMikrohullámoktól a mobiltelefonig: csak legenda vagy tényleg rákkeltőek?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111118-mikrohullamoktol-a-mobiltelefonig-csak-legenda-vagy-tenyleg-rakkeltoek.htmlMájrákkal küzd a híres énekeshttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111121-majrakkal-kuzd-robin-gibb-a-bee-gees-frontembere.html"Az orvos csak legyintett a dudorra" - Így épült fel Mariann egy súlyos betegségbőlhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111121-igy-epult-fel-mariann-egy-sulyos-betegsegbol.htmlKómából ébredve idegen nyelven beszélni: csoda vagy agyunk rejtett képessége?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111115-komabol-ebredve-idegen-nyelven-beszelni-csoda-vagy-agyunk-rejtett-kepessege.htmlÍgy lúgosítanak a magyar sztárok!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111118-igy-lugositanak-a-magyar-sztarok.htmlHorkolás miatt hízott 230 kilóra egy férfihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111117-horkolas-miatt-hizott-230-kilora-egy-ferfi.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.