Belehalt az embertelen bánásmódba: 10 hónapig tartottak fogva egy lakásban egy Down-kóros férfit

embertelen bánásmód elzárás meghalt Down-kór fogyatékosság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Down-szindrómás David Parsonst akarata ellenére egy egyszobás lakásba zárva tartották fogva Angliában, legalapvetőbb emberi jogaitól teljes mértékben megfosztva. A férfi végül 10 hónapnyi elzárás után meghalt.

Egészségügyi és önkormányzati hivatalnokok határozata alapján az akarata ellenére elzárt 53 éves, Down-szindrómás David Parsons hónapokon át nem léphetett érintkezésbe feleségével és családtagjaival - derült ki egy közleményből, melyet Ann Abraham, egészség-szolgáltatási ombudsman figyelmeztetésképpen továbbküldött a többi hivatalos szervnek.

"Davidet elszállították az otthonából, és gyakorlatilag bebörtönözték. A teljesen ártalmatlan és védekezésre képtelen testvéremet hosszú hónapokon át súlyos mentális tortúrának tették ki" - nyilatkozta Roger, David bátyja a Daily Mail újságírójának. "A kezelésben részt vevő orvos nem engedte, hogy David a családjával maradjon, és gyakorlatilag teljes kontrollt gyakorolt felette csaknem egy teljes éven keresztül."

Thinkstock
Thinkstock

Illusztráció


"A családunkat teljes mértékben semmibe vették és levegőnek nézték a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgáltató (NHS) és a szociális szervek dolgozói. Nem is értem, egyáltalán hogy történhetett meg ilyesmi a 21. században, valószínűleg ez soha nem fordulhatott volna elő egy nem Down-szindrómás emberrel" - panaszkodott David testvére.

2005 novemberében David egészségi állapota rosszabbodni kezdett, és mivel nem volt képes gondoskodni magáról, bekerült a northumberlandi Northgate kórházba egy általános kivizsgálásra, ami elvileg nem tartott volna 6 hétnél hosszabb ideig. Két hónappal később az orvosok megállapították, hogy Davidnél demencia és epilepszia alakult ki, de a családtagok kételkedve fogadták a diagnózist.

A család tiltakozása ellenére David további öt hónapot töltött a Northgate kórház egyik elzárt osztályán. David végül 2006 júniusában hagyhatta el a kórházat, de mivel ez idő alatt lakhatási körülményeik bizonytalanná váltak, Davidet és feleségét beutalták egy idősek számára fenntartott gondozóotthonba, ahol tíz hónapon keresztül elzárva tartották őket.

2007. április 7-én David Parsonst mellkasi fertőzés miatt újra kórházba szállították, majd két nappal később tüdőgyulladás következtében meghalt. Az elhunyt családja egész idő alatt azért harcolt, hogy David visszatérhessen eredeti otthonába. Szerintük a férfi ma is élne, ha nem bántak volna vele ilyen embertelenül.

Ewer Weir, a newcastle-i önkormányzat szóvivője és a northumberlandi egészségügyi szolgáltató képviselője a napokban nyilvánosan is bocsánatot kért a Parsons családtól a történtek miatt.

Micsoda átalakulás! Mindenkit elbűvölt Kriszti csinos orrahttp://www.life.hu/ujtestujelet/20111124-aesthetica-kriszti-gyonyoru-lett-orrplasztika-utan.htmlRadioaktív jód került a levegőbe - veszélyben voltunk?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111123-radioaktiv-jod-kerult-a-levegobe-veszelyben-voltunk.htmlHulladékkal töltötte fel a páciensek fenekét egy szélhámos plasztikai sebészhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111123-hulladekkal-toltotte-fel-a-paciensek-feneket-egy-szelhamos-plasztikai-sebesz.htmlÉva szexi, lapos hassal hódíthat plasztikai műtéte utánhttp://www.life.hu/ujtestujelet/20111122-aesthetica-atalakitas-eva-szexi-lapos-hassal-hodithat-plasztikai-mutet.htmlLebénult a H1N1-oltástól Veronikahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111121-lebenult-a-h1n1-oltastol-veronika.htmlMikrohullámoktól a mobiltelefonig: csak legenda vagy tényleg rákkeltőek?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111118-mikrohullamoktol-a-mobiltelefonig-csak-legenda-vagy-tenyleg-rakkeltoek.htmlKómából ébredve idegen nyelven beszélni: csoda vagy agyunk rejtett képessége?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111115-komabol-ebredve-idegen-nyelven-beszelni-csoda-vagy-agyunk-rejtett-kepessege.htmlHorkolás miatt hízott 230 kilóra egy férfihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111117-horkolas-miatt-hizott-230-kilora-egy-ferfi.htmlReni új füleivel csodaszép, dögös nő letthttp://www.life.hu/ujtestujelet/20111117-aesthetica-atlakitas-reni-uj-fuleivel-egy-csodaszep-dogos-no-lett.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.