Rémisztő evolúciós változások: eltűnnek a nemek a jövőben?

evolúció nemi identitás lány fiú pszichológia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nők munkába állásával a nők egyre több férfias szokást vesznek fel - vagy egyre inkább merik megmutatni ezt az oldalukat. Szabadság van társadalmi szerepvállalásban és öltözködésben egyaránt.


Gratulálok, kisfiú! Vagy kislány?






Thinkstock
Thinkstock


Szoknyák és bricseszek - az átlátható múlt

Dédanyáink még a szívükhöz kaptak volna egy kisminkelt férfitól, ami mára teljesen megszokott. Még ötven éve is egyszerű volt megkülönböztetni a férfiakat a nőktől: utóbbiak ugyanis hosszú hajat és szoknyát viseltek, főztek-mostak, gyereket neveltek, majd később ők is dolgoztak. Eszükbe sem jutott férjüket bevonni a házimunkába, vagy fogamzásgátlót szedni, és általában férjükre bízták az életükről szóló fontos döntéseket. Az tény, hogy sok tehetséges, többre hivatott asszony volt így bezárva e keretek közé, melyből akkoriban szinte lehetetlen volt kitörni, de a társadalmi szerepek tisztázottak voltak, ahogy az öltözködés szabályai is.

Tipp! Seri és Veronika a férfimagazin fotózásán! Kattints a galériáért! (18+)


Egyforma feladatok, egyforma öltözködés?







Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


Nemi zűrzavar




AFP
AFP


Ráadásul ma már olyan szavakat használnak a nemekre, amikről fogalmunk sincs. Például a shemale angol szleng kifejezéssel azokat a férfi nemi szervvel rendelkező, általában homoszexuális férfiakat jelölik, akik nőnek érzik magukat és a külsejüket is ehhez igazítják. A transzvesztiták tőlük abban különböznek, hogy nem feltétlenül érzik magukat nőnek, csak szeretnek női ruhákat hordani. Sok homoszexuális férfi vagy nő pedig nem öltözködik másik nemre jellemző ruhákba, csupán saját neméhez vonzódik. Másik részük csak úgy érzi teljesenek az életét, ha a külseje is igazodik lelkéhez. Azokat egyébként, akik nem tudnak lélekben azonosulni a születésükkor kapott nemmel, transzneműeknek vagy transzszexuálisoknak nevezik. Az interszexuális emberek - korábban hermafroditák - azok, akiknél nem egyértelmű a nemük. Mindenesetre elég nagy a zűrzavar mai világunkban a nemek terén - még ha szép számmal találunk is heteroszexuális, magukat egyértelműen férfinak vagy nőnek érző, és ezt kifejező embereket.

Mi tesz valakit férfivá vagy nővé?

A nemi szervei, a hormonjai, vagy a lelke? Ideális esetben mindhárom egy nem felé mutat, vagyis egy női nemi szervekkel született kislány felcseperedve nőnek is érzi magát a lelkében, és a hormonjai is női jellegét tükrözik. Szülei, a szülészorvos felkiáltása és saját tapasztalatuk alapján rózsaszín vagy kék ruhákat vesznek, és természetesnek veszik, hogy a fiúk kardot, a lányok babát kérnek karácsonyra. Egy időben a magyar óvodákban sem volt szabad nemi értelemben megkülönböztető játékokat játszani, de ezt később eltörölték. Arra hivatkoztak, hogy a nemi sztereotípiák ráerőltetése a gyermekekre káros hatású - de mint láthatjuk, nem csak a környezetünk tesz minket azzá, amik vagyunk, bár tagadhatatlanul szerepe van benne. A gond ott kezdődik, ha egy teljesen normálisan nevelő környezetbe egy olyan gyermek érkezik, aki hiába született valamelyik nem adottságaival, lélekben másnak érzi magát. Ennek biológiai okai is lehetnek, például mindkét nemre vonatkozó szervei vannak - bár ez a rendellenesség elég ritka. Az ilyen esetekben mást mondhat a lélek, mint amit a test, és nehéz ebből az ellentmondásból kikeveredni.

Tipp! Mónikából igazi címlaplány lett! Kattints a galériáért!


"Eredendően mindenki nőnek indul"



Hogyan alakul ki a "homoszexuális agy"?




Thinkstock
Thinkstock


Nőknél hasonló folyamatok magyarázzák a nemi sokféleséget. Ha egy női agy esetén nem történik maszkulinizáció és defeminizáció, akkor természetesen egy heteroszexuális nőt kapunk. De ha maszkulinizáció történne, mint azt tapasztalják azoknál a lányoknál, akik magzati életükben veleszületett mellékvese-túlműködésük miatt sok férfi nemi hormonszerűséget termelnek, akkor leszbikusság alakulhat ki.

A különféle nemi variánsok kialakulását tehát a magzati hormonhatások időzítése és intenzitása határozza meg. A különféle nemi variánsokat teljesen egyenrangúnak tekinthetjük, hiszen egyszerűen arról van szó, hogy a természet vegykonyhájában ilyen bonyolult folyamatok sosem tudnak tökéletesen végbemenni."

Van a természetnek valamiféle célja ezzel a nemi sokféleséggel?

Szendi Gábor szerint a természetben nem véletlenül mennek végbe ezek a változások: "Az ember két és fél milliós evolúciója alatt a szaporodáshoz ritkábban vezető nemi variánsok lehetősége nem csökkent, hanem megmaradt, sőt nőtt. Pl. erős stresszhatásra, pl. így volt a II. világháború után is, gyakran születnek homoszexuális férfiak. Mi több, nem kell ehhez háború. Abszolút bizonyított, hogy egy férfinek minél több idősebb fiútestvére van, annál valószínűbben válik homoszexuálissá. Minden idősebb fiútestvér 30-50 százalékkal növeli meg a kisebb testvér esélyét a homoszexualitásra. Ennek oka valószínűleg az, hogy az anyai immunrendszer minden egyes fiú után hatványozottabban támadja a fiú magzatot. Az evolúcióban semmi sem véletlen, azaz a természetnek terve van azzal, ha a sokadik fiú már valószínűbben lesz homoszexuális."

Hogyan hatnak a nem éppen ideális környezeti hatások a nemi identitásra?

"Hogy bonyolítsam kicsit a helyzetet, van nekünk egy 20. századunk, amely alapvetően átalakította az életünket. A nők dohányzása, a rengetegféle gyógyszer, amit sokszor terhesség alatt is szednek, olyan hatásokat képvisel, amely alaposan beleszól a magzati élet hormonmiliőjébe, aminek felbecsülhetetlen hatása van a mai ember nemi sokszínűségére. Persze, az az igazság, hogy ez a sokszínűség mindig is jelen volt az emberi fajban, csak az európai történelemben meglehetősen homofób társadalmak alakultak ki, amelyek oly súlyosan büntették a nemi eltévelyedést, azaz az elvárt, előírt nemi szereptől való eltérést, hogy aki csak tehette, legyűrte, eltagadta ösztöneit, és igyekezett olyan férfinek vagy nőnek látszódni, amilyet a társadalom előírt. A 20. században megindult liberalizmus tehát csak felszabadította és elfogadhatóvá tette azt a sokféleséget, amilyenek mindig is voltunk."

Tipp! Annamari a villán kívül! Kattints a galériáért!




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.