Különleges bőrbetegségek: egy amerikai lány saját testét használja vászonnak

bőrbetegségek művészet ezüstkolloid szőr
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ariana Page Russel pár évvel ezelőtt furcsa bőrtüneteivel ment orvoshoz, s akkor dermatográfiával diagnosztizálták. A lány különleges bőrbetegségéből előnyt és tőkét kovácsol: túlérzékeny bőrét használja munkafelületként művészi alkotásaihoz: mintákat és szövegeket ír saját magára, és ezzel nem mellékesen több ezer fontot keres.

Mindezt azért teheti meg, mert a dermatográfia miatt bőre különlegesen érzékeny a legenyhébb érintésre is: nagy mennyiségű antihisztamint termel, az apró erek kitágulnak, így egy érintés vagy karcolás nyoma is fél órán át piroslik a bőrén. Egy tompa kötőtűvel bonyolult mintákat karcol vagy rajzol a karjára, lábára vagy törzsére, és azok öt perc múlva megduzzadnak, bepirosodnak és jól láthatók a művésznő fehér bőrén. Az eredményt gyorsan lefotózza, mivel a minták fél óra alatt eltűnnek. Bevételi forrásnak sem utolsó: művészeti galériákban 4-5000 dollárért is elkelnek a fotók. Ariana művészete egyébként megosztja az embereket, egyik felük érdekesnek és különlegesnek, másik felük pedig túl bizarrnak találja az ötletet. Sokan a fájdalomtól féltik, de a művésznő nem érez fájdalmat, csak egy kis enyhe melegséget. A New York-i lány nem is tudott betegségéről, amíg öt éve egy bőrgyógyász nem diagnosztizálta.

www.arianapagerussell.com
www.arianapagerussell.com

Ariana Page Russel

Mi is a dermatográfia?

Gyógyíthatatlan betegség, melyet az immunrendszer zavara okoz, és a bőr túlérzékenységével jár. A csalánkiütéshez vagy allergiás reakcióhoz hasonló pirosodás jelenik meg a bőrön a legkisebb karcolásra is, és az emberiség nagyjából öt százaléka szenved enyhe vagy súlyos formájától.

Míg Ariana kiválóan tudott tőkét kovácsolni bőrbetegségéből, mások már nem ennyire szerencsések.

Egyéb furcsa bőrbetegségek

Argyria - az ezüstember

Nehéz elképzelni, hogy Törpapa szerepén kívül bármi mást eljátszhatna egy filmben Paul Karason, aki ezüst-kolloid-oldat fogyasztásától egész egyszerűen elkékült - és úgy maradt. A betegség neve argyria, és egyik jele a kékes vagy kékesszürkés bőrszín. Paul tíz éve egy hirdetésben figyelt fel az ezüst-kolloid fiatalító, gyógyító hatására, és kínzó arthitisze enyhülését várta tőle. Napi két deci elfogyasztása után ezt meg is kapta, egy kis mellékhatással - ezüstre színeződött a bőre.


Paul Karason

Hypertrichosis - extrém szőrnövekedés

A 11 éves Pruthviraj Patil még az elkékülésnél is rosszabbul járt: olyan bőrbetegsége van, amely túlzott mértékű szőrnövekedéssel jár. Attól függően, milyen súlyos a betegség, előfordulhat az egész test, vagy csak egy kis részének extrém szőrösödése. Ez a betegség sajnos veleszületett és nem igazán gyógyítható hagyományos terápiával. Annyira ritka kór, hogy a középkor óta csak 50 ilyen esetet jegyeztek fel.

Northfoto
Northfoto

Pruthviraj Patil

Vitiligo - fehér foltok mindenütt

A bőr pigmentáltságáért felelős sejtek, a melanociták sérülésekor alakul ki ez a betegség, melynek legfeltűnőbb tünete a fehér foltos bőr. Extrém esetben a szem retinája is foltos lehet, és egyeseknél a foltok mellett ősz szőrszálak is megjelennek a testen. Okát egyelőre nem ismerjük, de az orvosok szerint egyfajta autoimmun betegségről lehet szó, amit a genetikai és környezeti tényezők is alakíthatnak. Elég ritka kór, csupán az emberek 1-2 százalékánál fordul elő.

Thinkstock
Thinkstock

Blaschko-vonalak - "Superman" és tigris mintázat a bőrön

Ritka és megmagyarázhatatlan betegség, melyet 1901-ben a német dermatológus, Alfred Blaschko fedezett fel. Önmagában nem is számít betegségnek, mivel semmiféle tünettel nem jár - kivéve a tigrismintás bőrt, mely általában a háton, a gerinc felé V alakban, és S alakban a hason, mellkason jelenik meg. A háttérben genetikai mozaicizmust sejtenek az orvosok.

http://scienceblogs.com, http://dermatology.cdlib.org
http://scienceblogs.com, http://dermatology.cdlib.org

Porfíria - vámpírlegendák alapja?

Örökletes és nagyon ritka betegség ez is, a hemoglobin felépítési zavara okozza. Különböző fajta porfíriákat különböztetnek meg, melyeknek jellegzetes tünetei lehetnek például a fényérzékenység és a vörösesbarnára színeződött fogak, de a vizelet sötét színe, hasi görcsök, rohamok is. Ezek mellett természetesen még számos, nem kifejezetten vámpírszerű jelek is utalhatnak a betegségre.

http://nejm.org, www.jomfp.in
http://nejm.org, www.jomfp.in

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.