Belehalt a méhnyakrákba a 23 éves lány, mert az orvosok szerint túl fiatal volt a kenetvételhez

daganatos betegségek méhnyakrákszűrés alapítvány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nagy-britanniai Cornwallból származó Mercedes Curnow húszévesen ment el először háziorvosához, de édesanyja szerint az orvos a lány életkora miatt nem vette komolyan a tüneteit. Egy év orvoshoz járás után Curnow-t az egyik hozzátartozója kórházba vitte, ahol 2010 áprilisában méhnyakrákot diagnosztizáltak nála. Ekkor azonban már túl késő volt; 33 sugárkezelés és kilenc hónap kemoterápia után a fiatal nő tavaly december 14-én édesanyja karjaiban halt meg.
"Ha Mercedestől vettek volna kenetet közvetlenül a tünetek jelentkezése után, még ma is élhetne""Ez egy agresszív daganattípus, amely végigszáguld a szervezeten. Minél hamarabb kimutatják, annál jobbak az esélyek."




Northfoto
Northfoto


Az édesanya arról is beszámolt, hogy lélekölő volt végignézni lánya szenvedését. A gyászoló anya alapítványt hozott létre lánya emlékére, hogy így bátorítsa a 25 éven aluli nőket az orvosi vizsgálatra már a méhnyakrák legkorábbi tüneteinek jelentkezésekor. Január 5-i alapítása óta már több mint ezren csatlakoztak a Mercedes Curnow Foundation for the Detection of Cervical Cancer alapítványhoz a Facebookon.

"Ha a háziorvosi gyakorlatban nem vesznek tudomást a tünetekről, akkor az a feladatunk, hogy segítséggel, támogatással, tanácsadással és finanszírozással szolgáljunk a magánszervezésű kenetvétel elvégzéséhez a 25 éven aluli nők/lányok számára" - olvasható az internetes oldalon. "Ha Angliában is ugyanúgy lenne kenetvétel, mint Walesben, Skóciában és Észak-Írországban, ahol az alsó korhatár 20 év, Mercedes még ma is élne."

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!




"A méhnyakrákszűrés nem a rákot szűri, hanem azokat a rendellenességeket, amelyek a későbbiekben daganattá fejlődhetnek" "A fiatal nők döntő többsége esetében ezek a rendellenességek maguktól elmúlnak, és nem jelzik megbízhatóan a későbbi rákot. A méhnyakrák és a ráktípus okozta halálozás nagyon ritka 25 év alatt. Azóta, hogy Angliában 2003-ban leszállították a korhatárt, nem tapasztalható a mortalitás növekedése a 20-24, illetve a 25-30 éves nők körében."


Tipp! Exkluzív képek a Barátok közt sztárjáról! Kattints a galériáért!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.