Ez a betű csokiízű - Egy szinesztéziás élete

színek festőművész érzékszervek tapintás hang betű szinesztézia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Világunk színekkel, illatokkal, hangokkal kényeztet minket. Ám még gazdagabb mindazoknak az élete, akiknél az eltérő érzékelések élménye a természet különös adományaként összekapcsolódik. A szinesztéziások számára valóban beszédesek lehetnek a színek: a hangoknak illatuk vagy ízük lehet, és a számok se maradnak a szürke tartományban, kiszínezi számukra a szinesztézia.

Thinkstock
Thinkstock

A szinesztézia betegség?

Nem teljes az egyetértés ezen a területen, és nemcsak azért, mert a szinesztéziások jelentős része ezt egyáltalán nem betegségnek éli meg, és ha lenne is rá gyógymód, eszük ágában sincs megszabadulni a plusz élményektől, de azért is, mert sokan inkább egyféle pszichológiai jelenségként tartják mindezt számon: a természet kedves játékának. Mások szerint valamennyiünkben ott lapul ez a képesség, hogy érzékszerveinket "összekapcsolva" fogadjuk a külvilág ingereit, de valamiért ez vagy egy elfelejtett lehetőség, vagy éppen túl korai és nem mindenki számára gyakorolható még a "teljesség" élménye.

Lőrinczy Judit festőművész betű- és számszinesztéziával rendelkezik. "Általános iskolás koromban, jóval azután, hogy megtanultam írni, olvasni, észrevettem, hogy a betűkhöz és a számokhoz színek társulnak. Mivel ez nekem teljesen természetes volt, sokáig azt hittem, más is így látja őket. A betű- és számszinesztézia azt jelenti, hogy a betűkhöz és a számokhoz egy-egy szín tartozik. Ezek a színek mindig állandóak, évek múltán sem változnak, így például az A betű kék, a T barna színű, a 3-as szám sárga. A színek lehetnek erőteljesebbek vagy gyengébbek. Sokszor kérdezik, hogy van-e kedvenc színem. Nincs, sokkal inkább bizonyos színkombinációk vannak, amelyeket jobban vagy kevésbé kedvelek - talán ennek a szinesztézia az oka. Nem érzem kiválasztottnak magam, számomra ez természetes dolog, ráadásul a tanulás sem ment könnyebben attól, hogy színesen látom a sorokat."

Thinkstock
Thinkstock

A szinesztéziának számos válfaját ismerjük, a leggyakoribb a szám- és betűszinesztézia (szín-nyelv szineztézia), de az öt érzékszerv számtalan módon kapcsolódhat össze, és ennek megfelelően léphetnek fel újabb és újabb kombinációi az érzékelésnek.

Akadnak olyan szinesztéziások, akik a hét napjaihoz társítanak színeket. Így lesz a hétfő kék, a péntek meg barna és aranyszínű a szombat, mások számára az emberek személyisége is színeken keresztül érzékelhető leginkább. Akad olyan beszámoló is, ahol a másik ember hangjához egy bizonyos íz társul,"vasízűek a szavai", vagy éppen egyféle tapintásélmény. Csiklandósság, esetleg a selyem leheletfinom érintése. Mindezek mentén válhat erőteljesebbé a szimpátia vagy éppen a másik elutasítása, hiszen egy bonyolult szinesztéziával rendelkező emberre százféle módon hat egy másik ember személyisége.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.