"Még várom haza" - Fülgyulladás miatt vesztette el édesanyját két kicsi lány

fülgyulladás édesanya halál a nap cikke
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy fiatal anyuka elment. Olyan kíméletlen hirtelenséggel vitte el egy ártalmatlannak induló betegség, hogy kedvese, nagyobbik lánya fel sem fogja az eltávozás véglegességét. Csak az űr maradt, a csöpp lakás, óriási hiteltartozással és a feladat, hogy egyedül is fel kell nevelni a kicsiket.

A fiatal pár Tiszaújvároson élt. Hajni nevelte Mirácskát, és már csak hetek voltak hátra a következő baba, Glória születéséig, amikor megtörtént a baj. Zsoltot, az apukát Németországig vitte a kényszer, hogy megéljenek, hogy a valóban csöpp, alig 25 négyzetméteres otthonuk törlesztőrészleteit fizetni tudják. Ott kapta a hírt, hogy párja nem érzi jól magát, aztán a hírt, hogy kórházba került, hogy nagyon súlyos az állapota. Hajnalka csak a fülét fájlalta, nem tűnt nagyon súlyosnak az állapota, mégis alig néhány nap alatt legyőzte a betegség. Tóth Zsolttal, Hajnalka párjával beszélgettünk, hogyan lehet, hogyan kell továbbmenni, társ és anyuka nélkül az úton.

Hajnika csak túlórázik...

"Nincs mit tenni, nekem itt van a helyem. A lányaim mellett. Glória mellett, akit a már az életéért küzdő páromból, császármetszéssel segítettek a világra. És Mira mellett, akin látom, hogy képtelen felfogni, hogy az anyukája nincs többé. De hogy is foghatná fel ez a kicsi lány, hiszen én magam se tudom ezt a megfelelő módon kezelni. Olyan érzés bujkál bennem, mintha Hajnika csak túlórázna, vagy néhány napra elutazott volna.
Máskor olyan az érzés, mintha összekaptunk volna valami semmiségen, ő elrohant, én meg várom haza... És közben töröm a fejem, mivel engesztelhetném ki. És úgy hiszem, ha elég jó dolgot találok ki a békítésére, akkor hazajön. Közben persze tudom, hogy nem, hogy ő nem jöhet, de a lelkem még segít az ámításban. Talán ezért nem roppanok össze, talán éppen ez segít, meg a feladat, hogy a lányok, a közös kislányaink számítanak rám."

A hétköznapok

"Nincs napirend, itt most Glória parancsol, szinte minden órát az ő igényei határoznak meg. Mikor kelünk, mikor fekszünk, mikor játszunk. És Mira, a nagyobbik csöppség segít ebben, hogy a kicsi ritmusa ne törjön meg. Közben Mira keresi az anyukáját, pedig nem kezelem tabuként a történteket. Százszor elmondtam, hogy az anyukája meghalt. Megpróbáltam az ő kicsi nyelvén elmondani azt is, hogy ez mit jelent, de ő azért csak keresi az édesanyját. Sokat emlegeti, és mert persze okos és figyel, hallja a felém irányuló kérdéseket is. Hogy volt-e felelős a történtekben? Hogy én hibáztatok-e valakit? Ismeri az utolsó napok történetét, és újra meg újra elmondja azt, amit ő élt meg. Mert az anyukáját elkísérte az orvoshoz. Ő ott volt. És ha ez szóba kerül, akkor azt mondja: 'Figyelj, apa, mert ez fontos, anyáról van szó, mert ott voltunk az orvosnál, de nem csináltak vele semmit! Nem csináltak vele semmit!' Akárhányszor kerül szóba, és szóba kerül, hiszen most ez segíti a túlélésünket, hogy a róla való beszéddel, az emlékek simogatásával magunk mellett tartjuk őt, szóval naponta akár többször is elmondja ezt nekem.

De most nem a felelős megkeresése a feladatom. Talán soha nem is lesz az, hiszen azzal sem hozhatom őt vissza, talán egyszer mégis fontosnak érzem majd. Csak hogy tudjuk, el lehetett volna-e kerülni a tragédiát. Néhányan kérdezik, miért nem ment be az ügyeletre akkor, amikor kellett, miért akart várni? Persze, hangsúlyozza az egészségügy, hogy azonnal menni kell. Mi nem hallottuk a hangsúlyt, se azt, hogy pontosan mit mondtak neki. És Hajnikának elég magas volt a fájdalomküszöbe.

Én azonban most csak a kicsikre koncentrálok, pelusozok, babát etetek, sétálunk, intézzük a dolgainkat. Nem szokatlan a dolog. A kisebb testvéreimet, ha nem is én neveltem fel őket, de azért sokat segítettem körülöttük. Mert akkor ott kellett a törődés. Szóval a babázás ismerős terep számomra. És ezer emléket idéz fel. Mert amikor Mirácska született, a páromnak is én segítettem. Tőlem tanult sok mindent, de hát most egyedül gyakorlok.

Nagyon sok segítség érkezett. Sok gyönyörű szó, sok együttérzés. Valahogy úgy megmozdult a világ körülöttünk, talán mert mások is érzik, hogy ez így nagyon nincs jól. Hogy a páromnak élnie kellene. És érkezett felajánlás is. Glóriát befogadja egy magánbölcsőde, amint betölti a fél évét, én meg kapok munkát. Minden segítségnek nagyon örültünk, és mindent nagyon szépen köszönünk! De azért egyetlen beszélgetés se hozza vissza Hajnit nekünk, valahogy semmi sem az igazi. A kicsiknek az anyukájuk, nekem a párom hiányzik... március 20-án lett volna az esküvőnk..."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.