Így őrizd meg az egészséged a Hold segítségével! Mítosz vagy valóság?

2012.05.07. 8:08

A Hold nagy hatással van nemcsak bolygónkra, hanem a szervezetünkre is. Az ár-apály váltakozásán túl testünk is különbözőképpen reagál a Hold fázisaira - legalábbis a megfigyelések ezt mutatják.

Tipp! Ilyen egy tökéletes test. Kattints a galériáért!


Miért van ránk hatással a Hold?

A Nap fénye mindig más mértékben világítja meg a Holdat, így ciklikusan, 29 naponta váltakoznak a fázisok. Az első héten nő a Hold, a jobb oldalát látjuk világítani, azután a telihold ideje következik, majd a fogyó Hold mutatja a megszokott C formát, újholdkor pedig nem is látszik, mivel a Föld eltakarja tőle a Nap fényét. A kutatók szerint ahogy ezek a ciklusok hatással vannak a Föld vizeire, ugyanúgy az emberi szervezetben található jelentős mennyiségű vízre is. A húzó-vonzó erő viselkedésbeli és egészségügyi változásokat is okozhat, igaz, mindenkinél eltérő mértékben. Az állatok például kifejezetten érzékenyek a Hold ciklusainak változására, ahogy a hormonkészítményeket nem szedő nők nagy részének menstruációs ciklusa is a Holdhoz igazodik.

Thinkstock

Régi korok füvesasszonyai a különböző gyógyhatású növényeket csak alkalmas időpontokban gyűjtötték, a távol-keleti orvoslás pedig annyira komolyan veszi a Hold hatását, hogy az orvoslásukba is beépült. Amerikában tudományos kísérletet is folytattak, hogy felkutassák a Hold hatását: két fizikus, Oberbauser és Greenberger a sejteket felépítő molekulák neutronjaiban határozott változásokat tapasztalt a gravitációs erő kis mértékű ingadozásakor is.

A Hold hatásai persze lehetnek olyan gyengék, hogy akár észre sem vesszük, de azért érdemes figyelemmel kísérni a ciklusokat, pláne az arra érzékenyeknél:

Újholdkor tűrjük a legjobban a fájdalmat

Ekkor a legkisebb a gravitáció szintje, a szervezetünk pedig elvileg a pozitív változásokra van felkészülve. Tehát ilyenkor érdemes méregtelenítő- vagy tisztítókúrákba kezdeni, de akár a fogyókúra elkezdésére is alkalmas időszak. A nyirok- és kiválasztórendszer egy picit fokozottabban működik, és testünk is könnyebben alkalmazkodik az új kihívásokhoz, fájdalomküszöbünk is ilyenkor a legmagasabb. A Hold fázisaira komolyan koncentrálók ilyenkorra szokták a műtéteiket vagy egyéb orvosi kezeléseiket igazítani, mert a sebek is gyorsabban gyógyulnak. Ugyanakkor fáradtabbnak érezhetjük magunkat, a fizikai aktivitás is csökkenhet ilyenkor, testi-lelki megújulásra készülünk.

Tipp! Malacok és kecskék közé vágyik a népszerű műsorvezetőnő. Kattints a galériáért!


Növekvő Hold: a gyógyulás és a raktározás ideje

A D betűhöz hasonlító forma a növekvő Holdat jelöli. Ez a gyógyulásra, regenerálódásra alkalmas időszak, a tápanyagok jobban beépülnek, így ilyentájt (is) érdemes vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagon étkezni. A gyógyszerek is picit erősebben hathatnak. A lelkiállapot viszont nem a legjobb, szorongást és feszültséget éreznek az érzékenyebb típusok. A férfiak viszont jól járnak ezzel a fázissal, egyes megfigyelések szerint a szexuális teljesítőképességük ekkor a legnagyobb, ahogy gyermekeket nemzeni is ez a megfelelő időszak. A nők ezzel szemben híznak: a növekvő Hold növekvő zsírpárnákat is okozhat, ha ilyenkor felelőtlenül habzsolunk - bár ez bármely holdszakaszra igaz.

Thinkstock

Telihold: nem változunk farkasemberré, de nyugtalanok lehetünk

Állítólag balesetek, szülések és érzelmi kitörések is gyakrabban fordulnak elő, a krónikus betegek tünetei is felerősödhetnek. A szemnyomás és a vérnyomás is emelkedhet, így szív- és érrendszeri panaszok is előjöhetnek. Álmatlanságra is sokan panaszkodnak teliholdkor, és a fájdalomküszöb is alacsony. Nem érdemes műtéteket vagy fogászati kezeléseket ilyenkorra tenni - már ha választhatunk. A kórházak és a baleseti osztályok ugyanis többletmunkára készülnek teliholdkor, annyival több a beteg. Az immunrendszer is gyengébb, és a vérzékenységi hajlam erősebb lehet.

Fogyó Hold, csökkenő ártalmak

Ha C alakú Holdat látunk az égen, akkor kezdhetünk is leszokni a dohányzásról vagy az egészségtelen ételekről. Ekkor - a megfigyelések szerint - könnyebben engedünk el dolgokat, rossz szokásokat. A lelkiállapot is stabil, így az életmódváltás előtt nincsen akadály. Ilyenkor a szervezet testnedveinek mennyisége csökken egy kicsit, ami száraz bőrrel vagy akár székrekedéssel járhat. Jó időszak ez a sportolásra, fogyókúrára, méregtelenítésre, a fogorvosi és egyéb orvosi kezelések elvégeztetésére.

Átalakítunk! Dögös nőt varázsoltak Szilviából. Kattints a galériáért!


Elindult az Ez zsír! fogyókúrás- és
életmódprogramunk! 

REGISZTRÁLNI SZERETNÉK!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebookon!


"Már nem akarok meghalni!" - Liza kétségbeesett harca a kilókkalhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120420-liza-ketsegbeesett-harca-a-kilokkal.html "Még várom haza" - Fülgyulladás miatt vesztette el édesanyját két kicsi lányhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120426-fulgyulladas-miatt-vesztette-el-edesanyjat-ket-kicsi-lany.html 63 éves, mégis elképesztően jól néz ki Ungár Anikóhttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20120426-63-eves-megis-elkepesztoen-jol-nez-ki-ungar-aniko.html Sikertörténet: "Kövéren nem kellek senkinek!" - 30 kilót fogyott Évahttp://www.life.hu/ez-zsir/sikersztorik/20120426-sikertortenet-30-kilot-fogyott-eva-video.html "Részben a betegségnek köszönhetem a karrieremet" - Mészáros Árpád Zsolt legyőzte a halálos kórthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120424-meszaros-arpad-zsolt-legyozte-a-halalos-kort.html Dr. Csernus a gyerekkori lopásrólhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120419-dr-csernus-a-gyerekkori-lopasrol.html Szédülés, hányinger, depresszió - A tejallergia idegrendszeri tüneteket is okozhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120417-szedules-hanyinger-depresszio-a-tejallergia-idegrendszeri-tuneteket-is-okoz.html
szülésegészségdohányzásfájdalomHold ciklusai