Valóban lát a sötétben a különleges kínai kisfiú?

Kína fény kék szem különleges erő macska
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legújabb híradások szerint Kínában él egy kisfiú, aki állítólag lát a sötétben.

Egy sziámi macskához lehetne hasonlítani a fiatal kínai Nong Yousui-t. A kisfiú ugyanis úgy lát a sötétben, mint egy macska - a róla készült videón például egy elsötétített szobában kitölt egy kérdőívet, matekfeladatokat old meg és kártyalapokat is felismer. Márpedig ezekre egy hétköznapi emberi szem képtelen.

A kínai tévé 2009-ben foglalkozott a nagyon különleges képességű fiúval, hozzánk azonban csak nemrég ért el a gyermekről készült videó, melyet ma már több mint hárommillióan láttak. A fiú azért is különleges, mert kék a szeme, ami igazi ritkaság Kínában. Az orvosai szerint a kisfiú szemei sötétben kékeszölden fluoreszkálnak fény hatására, ez pedig a cicáknál is így van. A tudósok szerint ez nem genetikai mutáció - szerintük Nong retinájában rengeteg pálcika típusú fotoreceptor van, melyek az emberi szemben a gyenge fényben látásért felelősek. A kisfiú tanárai szerint Nong szeme valószínűleg túlérzékeny, mert nem szereti a napsütést - olyankor hunyorog és nagyon homályosan lát.

Adam Hickenbotham, a kaliforniai Berkeley Egyetem optometristája és kutatója szerint a gyermek szeme egyfajta albínó szem: ez szerinte megmagyarázná a fiú enyhén pigmentált íriszeit, és emiatt van a gyerek retinájában is kevesebb írisz. A kisfiú szeme enyhén polírozott, és ez okozza, hogy nem lát jól a fényben.

Tipp! Szépségkirálynő-jelöltek fehérneműben. Kattints a galériáért!


Azt egyébként gyakran hallani, hogy a macskák látnak a sötétben. Ez azonban tévedés - teljesen sötétben ők sem látnak, de ha már vannak nagyon gyenge fényviszonyok, akkor igen. Ezt egy különös "berendezés", a a fényérzékeny retina mögött található, villódzó sejtből álló "tükör" teszi lehetővé. A szemen behatoló gyenge fénysugarak a retinához érkezve működésbe hozzák az érzékelő sejteket, melyek továbbítják a fényt, ami a tükörből visszaverődik. Így megsokszorozódik a fényhatás, ez pedig megnöveli a macskafélék éjszakai látóképességét. Nong szemében is valami hasonló dolog történhet, de a róla készült videóban erre utaló részeket nem mutatnak.


Elindult az Ez zsír! fogyókúrás- és
életmódprogramunk!

REGISZTRÁLNI SZERETNÉK!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebookon!


Rosszul lett a Csillag születik sztárjahttp://www.life.hu/gyogyulj/20120510-rosszul-lett-a-szinpad-mogott-szirota-jennifer.htmlY diagnózis: "Ez itt a csöves Deák, a szar az itt köt ki" (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/20120509-y-diagnozis-1-adas-alkoholizmus.html"Pörgős lesz, botrányos és tanulságos" - Indul az Y diagnózis! (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/20120508-porgos-lesz-botranyos-es-tanulsagos-indul-az-y-diagnozis.htmlA napi 8 liter kóla okozhatta egy 30 éves nő haláláthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120507-a-napi-8-liter-kola-okozhatta-egy-30-eves-no.htmlImpotenciát okozhat az egykori megasztáros kezelésehttp://www.life.hu/gyogyulj/20120504-veszelyes-az-egykori-megasztaros-kezelese.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.