Egészségesebbek azok a babák, akik kutyával vagy macskával együtt élnek

immunrendszer kutya fülfájás gyermek egészség háziállat megfázás macska felmérés fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azok a babák, akik háziállatokkal, különösen kutyákkal élnek egy háztartásban, kisebb valószínűséggel kapnak el légúti fertőzéseket és ritkábban fáznak meg, derült ki egy új finn tanulmány eredményeiből.

A közel 400 gyerek részvételével készült tanulmány arra az eredményre jutott, hogy azok a babák, akik életük első évében kutyával vagy macskával éltek egy lakásban, több mint 30 százalékkal voltak egészségesebbek első évük folyamán, mint azok, akik nem tartottak otthon háziállatot. A kutyákkal élő babák esetében 44 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki fülfertőzés, és 29 százalékkal kevesebb esetben szorultak antibiotikus kezelésre, mint háziállat nélkül élő társaik, számolt be a kutatás eredményeiről dr. Eija Bergroth, a finnországi Kuopio Egyetemi Kórház gyerekorvosa, a tanulmány szerzője.

Thinkstock
Thinkstock

"A tanulmány során az is kiderült, hogy a macskáknak nem volt olyan erőteljes a hatásuk a gyerekek egészségi állapota szempontjából, mint a kutyákkal való közvetlen érintkezésnek" - tette hozzá dr. Bergroth.

Az első életévük során a vizsgált gyerekek 72 százalékánál jelentkezett láz, 40 százalékuknál alakult ki fülfertőzés, 97 százalék számolt be orrfolyásról, az esetek 84 százalékában jelentettek köhögést, és 32 százalékban számoltak be tüsszögésről. A tanulmányból az is kiderült, hogy az esetek körülbelül felénél alkalmaztak antibiotikumos kezelést a gyerekek első éve során.

Thinkstock
Thinkstock

Eleinte a felmérésben részt vevő gyerekek 62 százaléka élt egy háztartásban kutyával, míg 34 százalék macskát tartott a lakásban, azonban a tanulmány 11. hónapjára a szülők közel kétharmada megvált a kutyától, és a családok csaknem háromnegyede döntött úgy, hogy búcsút mond a macskának a kisgyerek érdekében. Összességében tehát egyértelműen kiderült, hogy azok a gyerekek, akik olyan lakásban éltek, ahol kutyát vagy macskát tartottak, egészségesebbek voltak, mint akik háziállat nélküli lakásban éltek.

Megtanult nevetni - az autista fiú életét egy kóbor macska változtatta meghttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20101125-megtanult-nevetni-az-autista-fiu-eletet-egy-kobor-macska.htmlOkosabbak, mint a műszerek: a kutyák képesek a rák korai diagnosztizálásárahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111206-okosabbak-mint-a-muszerek-kutyakkal-forradalmasitani-lehet-a-rak-korai.htmlAgorafóbiás kutya mentette meg cukorbeteg gazdája életéthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20101201-agorafobias-kutya-mentette-meg-cukorbeteg-gazdaja-eletet.htmlEzeket edd, ha szép hajat szeretnél!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120705-ezeket-edd-ha-szep-hajat-szeretnel.htmlJáksó László: "Voltam már 76 és 98 kiló is"http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120706-jakso-laszlo-voltam-mar-76-es-98-kilo-is.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.