Meghíznak a gyerekeink a gumikacsától? Meglepő felfedezés a hizlaló műanyagokról

műanyag kutatás játék ftalát elhízás gyermek egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elsőre hihetetlenül hangozhat, hogy a cumi vagy a gumikacsa hatására gyarapodik gyermekünk súlya, pedig friss kutatások kimutatták, hogy a ftalátok, melyeket főleg a műanyag termékek lágyítására használnak, közrejátszhatnak a gyermekkori elhízásban.

A dietilhexil ftalát (DEHP) névre hallgató kémiai vegyület nagy valószínűséggel megváltoztatja azokat a biológiai funkciókat, melyek az elhízásban is szerepet játszanak. A tanulmányban részt vevő gyerekek közül azok, akiknél a legmagasabb volt a dietilhexil ftalát szintje, ötször nagyobb eséllyel híztak el, mint azok, akiknél ez a szint a legalacsonyabb volt.

Thinkstock
Thinkstock

Dr. Mi-Jung Park, a szöuli Inje Orvosi Egyetem gyermekgyógyász-endokrinológus professzora kifejtette, hogy a fenti kémiai összetevő egyrészt csökkenti a férfi nemi hormonok (androgének) hatását, amelyek a testtömegindex csökkentéséért felelősek, másrészt a pajzsmirigy működésébe is bezavar, amely fontos szerepet tölt be az elhízásban. A fenti hormonok működésében beálló változások hatással vannak az illető étvágyára, illetve anyagcseréjére is.

Korábbi tanulmányok már arra is rámutattak, hogy a ftalátok hatására gyakran megnő a fiúk melle, termékenységi problémák jelentkezhetnek a férfiaknál, illetve alacsony súllyal történő születés is bekövetkezhet.

A mostani vizsgálatok során a szakemberek 204 hat és tizenhárom év közötti gyereknek mérték meg a DEHP-szintjét, akik közül 105-en számítottak elhízottnak és 99-en normál súlyúnak. Megfigyelték, hogy a magasabb testtömegindexszel rendelkezőknél a DEHP-szint is magasabb volt, mindez azonban nem volt összefüggésben a fizikai aktivitással, valamint a kalóriabevitellel.

Park úgy véli, a szülőkben tudatosítani kell, hogy a ftalátok szinte mindenütt jelen vannak, az ételben, a vízben, a nejlonszatyrokban, a csomagolópapírokban, a kozmetikai cikkekben, továbbá a játékokban is. A terhes nők, a koraszülöttek és a kisgyerekek különösen érzékenyek lehetnek erre a vegyületre, ezért rájuk fokozott figyelmet kell fordítani.

Johanna Congleton, a washingtoni Környezetvédelmi Munkacsoport tudósa azt javasolja, hogy aki csak teheti, kerülje a ftalátokkal való érintkezést, az ezeket használó gyártóknak pedig valamennyi termékükön fel kell tüntetni a vegyület jelenlétét.

A fenti vizsgálati eredményekről a szakemberek az Endokrin Társaság évente megrendezésre kerülő találkozóján számoltak be Houstonban.

Csak műanyag környezetben játszhat a fűre allergiás kisfiúhttp://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/allergia/20101028-csak-muanyag-kornyezetben-jatszhat-a-fure-allergias-kisfiu.htmlSúlyosan elhízott gyerekeket vettek el szüleiktől Ausztráliábanhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120713-sulyosan-elhizott-gyerekeket-vettek-el-szuleiktol-ausztraliaban.htmlLehet, hogy nem is rossz az a gyerek - Csak nem hallhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120522-lehet-hogy-nem-is-rossz-az-a-gyerek-csak.htmlKövér gyerekek - tönkreevett életekhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120522-kover-gyerekek-tonkre-evett-eletek.html"Gyerekkoromban infúziós állványokat és tűket rajzolgattam" - interjú Tarány Tamássalhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120511-gyerekkoromban-infuzios-allvanyokat-es-tuket-rajzolgattam-interju-tarany-tamassal.htmlNe mást okolj, ha a gyereked habzsolva eszikhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120224-ne-mast-okolj-ha-a-gyereked-habzsolva-eszik.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.