Háromszor akkora a feje, mint egy felnőttnek - Nincs pénz a vízfejű kislány műtétjére

betegség műtét terhesség kislány szegénység vízfejűség fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Dilla Anergia Adilla, a hároméves indonéz kislány hidrokefaluszban, közismertebb néven vízfejűségben szenved, melyet az agyában összegyűlt gerincfolyadék felhalmozódása okoz. Egy kétórás műtéttel gyógyítható lenne a betegség, de Dilla szülei nagy szegénységben élnek.

Az indonéziai Bogorban élő hároméves Dilla hidrokefalusszal, egy viszonylag ritka betegséggel született, aminek következtében fejtérfogata egy átlagos felnőtt fejméretének háromszorosára dagadt. Képeket itt láthatsz a kislányról. A vízfejűség során a szervezet meggátolja a gerincfolyadék áramlását az agyban, és a felgyülemlő folyadék miatt a beteg koponyája óriási méretűre nőhet.

Thinkstock
Thinkstock

Illusztráció

Dilla feje már születéskor is nagyobb volt az átlagosnál, de mostanra már fültől fülig több mint 100 centiméterre nőtt a kislány fejmérete. A betegség miatt Dilla mindössze pár alapszót tud kimondani, sem járni, sem beszélni nem képes, továbbá homályos látása van, és alsó végtagjai szinte teljesen merevek, ezért állandó szülői felügyeletre szorul.

A vízfejűség az orvosok feltételezése szerint azért alakulhatott ki, mert a terhesség idején Dilla édesanyja, a 28 éves Puspita valószínűleg elkaphatott valamilyen fertőzést. A betegség egyébként gyógyítható, egy kétórás műtét során az idegsebészek beültetnek egy vékony csövet, amin keresztül az agyban felgyülemlett gerincfolyadék először a mellkasba távozik, onnan pedig felszívódik a véráramba.

Azonban Dilla édesapja, Azwar Anas sofőrként mindössze napi 20 000 rúpiát (körülbelül 500 forintot) keres, és a kórházi költségek nagyon magasak: Azwarnak legalább két teljes havi fizetését kellene kifizetnie a kezelésekért. Az operáció halogatása miatt az sem kizárt, hogy Dillánál mostanra tartós agykárosodás alakult ki.

Jelenleg a család semmi mást nem tehet, mint várnak a csodára, és bíznak benne, hogy valahonnan előteremtik a pénzt, ami a kislányuk speciális kezeléséhez és az operációhoz szükséges. "Tudom, hogy Isten azért küldte hozzánk Dillát, hogy teljes szívemből szeressem, és gondoskodjak róla. Nem tudom, hogy bízhatok-e még csodákban, de nem adom fel, a többi már Isten kezében van" - mondta Puspita, a beteg kislány 28 éves édesanyja.

Döbbentes videó egy 53 éves férfiról, aki tigrisfejet operáltatott az arca helyérehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120717-a-vadmacska-aki-irodaban-dolgozik-dobbentes-video-egy-53.htmlÍme a legszexibb sztártetoválásokhttp://www.life.hu/szepulj/20120719-ime-a-legszexibb-sztartetovalasok.htmlAdrenalinvadász nők: Eszter az ejtőernyőzés szerelmesehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120717-adrenalinvadasz-nok-noll-eszter-az-ejtoernyozes-szerelmese.htmlÍme az öt felesleges testrészünkhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120716-ot-felesleges-elcsokevenyesedett-testresz-feregnyulvany-farokcsont-mellbimbo-bolcsessegfog.htmlVálts barnára! Miért jobb a barna kenyér, cukor és rizs a fehérnél?http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120716-az-egeszseges-eletmod-kapuja-miert-jobb-a-barna-kenyer-barna.htmlMegrázó videó: gyermekek, akik idősebbek, mint a szüleikhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120712-megrazo-video-a-korai-oregedes-szinromaban-szenvedo-gyermekekrol.htmlBogi: "Ez nem egy halálos betegség, csak ijesztő"http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120712-ewing-szarkomabol-gyogyult-fel-egy-kislany-laptopot-kapott-13.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.