Nyers állati here rágcsálásával doppingoltak az ókori olimpikonok

férfiasság dopping ókor olimpikon olimpia élsportoló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Felejtsd el a könnyen lenyelhető anabolikus szteroid tablettákat és az EPO-injekciót. Az ókori olimpikonok nyers állati here rágcsálásával tettek szert a szükséges hormonlöketre a versenyek előtt.

A doppingolás tulajdonképpen egyidős magával az olimpiával. Már a 19. századi sportolók is kokalevéllel, kokainnal és alkohollal próbáltak jobb eredményeket elérni. A doppingolás mindig is részét képezte az olimpiai játékoknak, de a gyógyszerek nem jelentettek problémát, ezek csak az utóbbi időben kerültek az előtérbe.

Wikipedia
Wikipedia

A szakértők szerint akkoriban is ugyanaz váltotta ki a szélsőségeket, ami a mai sportolókat ráveszi a doppingolásra. A győzelem vágya bizonyára nagyon erős volt, ha a sportolók még nyers herét is képesek voltak rágcsálni. Igaz, akkoriban ez a férfiasság jelének is számított.

Manapság az a különbség, hogy a gyógyszerek biztonságosabbak és sokkal kifinomultabbak. Ráadásul a csalás minősítése is sokat változott. Az első újkori olimpián 1896-ban az olimpikonok nyugodtan szedtek gyógyszereket és serkentőszereket. Bevett orvosi szokásnak számított a sztrichnin, a kokain és az alkohol a fájdalom és a kimerültség csillapítására. Ugyanazokat a gyógyszereket szedhették, amelyeket az átlagemberek, mert annak idején úgy tekintettek az élsportolókra, mint alapvetően átlagemberekre, akik valamiben egy kicsit jobbak.

Az élsportolók megítélésének változásával azonban a gyógyszerekkel és serkentőszerekkel kapcsolatos elvárások is módosultak. A sportban használt gyógyszereket először azért kifogásolták, mert aggasztó hatást gyakoroltak a sportolók egészségére. A fordulópontot valószínűleg a dán kerékpározó, Knud Enemark Jensen esete jelentette az 1960-as olimpián, aki vélhetően amfetaminnal doppingolt. Ettől kezdve egyre erőteljesebb harcot folytattak a doppingolás ellen, és a tesztelési módszerek is gyors fejlődésnek indultak. (Bár sokak szerint a csalók így is mindig egy lépéssel előrébb tartanak.)

A serkentőszerek és a szteroidok egyre biztosabb kimutatásával az 1970-es és '80-as években a hangsúly egyre inkább a vérdopping felé mozdult el. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1986-ban betiltotta ugyan a vérdoppingot, de csak a 2000-es sydney-i olimpiára tudtak kifejleszteni olyan szűrést, amely kimutatta a tiltott módszert. A mai modern eszközöknek és módszereknek köszönhetően a londoni olimpián már alig 24 óra leforgása alatt 400 vérmintát tudnak kielemezni több mint 240 tiltott anyagra. A szakértők ennek ellenére úgy vélik, a csalás folyamatos továbbfejlesztése miatt ezt a versenyt soha nem lehet megnyerni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.