Mitől nőtt meg Tom Cruise melle?

mell hormon hormonkezelés férfi mellméret pubertás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár a férfimell a celebvilágban gyakran mulatságosnak szánt lesifotók tárgya, valójában növekedési rendellenességről van szó, melynek egészségügyi és érzelmi következményei is lehetnek. A latinul gynaecomastiának nevezett probléma az erősebbik nem legalább kétötödét érinti. Ki gondolná, hogy még az olyan hírességek is, mint Arnold Schwarzenegger, Harrison Ford, John Travolta vagy éppen Tom Cruise ebben a rendellenességben szenvednek.

"Vannak férfiak, akik genetikailag hajlamosak a mellnövekedésre" - mondta Kefah Mokbel professzor, a londoni Szent György Kórház szakértője, aki szerint éppúgy egyénfüggő a jelenség, mint a nők kebelmérete. Az uraknál akkor fordul elő túlzott mellszövet-burjánzás, ha magas az ösztrogén szintje a szervezetükben. Ez a női hormon kis mennyiségben kulcsszerepet játszik az ő testük működésében is, hiszen például a csontok és az izmok védelméért felel.

Mokbel professzor úgy véli, hogy az életmód következménye lehet a túlzott ösztrogéntermelés, elvégre az elhízás és az alkoholfogyasztás ronthat a helyzeten. "Az alhas környékén fölhalmozódott zsírpárnák az aromatáz enzim révén növelik az ösztrogén-szintet. Az alkohol a benne lévő cukor miatt veszélyes, míg a szívbetegségre szedett spironolakton tartalmú gyógyszerek gátolhatják a tesztoszteron-termelést, illetve a digoxin hatóanyagúak imitálhatják az ösztrogént" - tette hozzá Dr. Pierre-Marc Bouloux endokrinológus. A prosztatarák hormonkezelése ugyancsak mellnövekedéshez vezethet.

Thinkstock
Thinkstock

A pubertás folyamata szintén hozzájárulhat a férfimell kialakulásához. "A hormonok valósággal buzognak ilyenkor" - magyarázta Jonathan Staiano, a Birminghami Városi Kórház plasztikai sebésze. "A fiúk szervezete tized- vagy ötödannyi ösztrogént termel, mint a lányoké. Ennek a nemi érésben is fontos szerepe van. Előfordulhat, hogy a női hormon szintje magas szinten ragad egy ideig, ami a mellszövetek deformálódásához vezet" - fejtette ki a problémát, ami a tinédzser fiúk felét érinti, ám mire 18 évesek lesznek, 90 százalékuknál magától megoldódik a gond.

Az állapot fő árnyoldala, hogy gyakran gúnyt űznek belőle. Ez stresszhez, önbizalomhiányhoz és depresszióhoz vezethet. A 25 éves James Giffen is érintett volt. "Épphogy betöltöttem a 17-et, amikor tudatosult bennem, hogy túlsúlyos vagyok, ezért elkezdtem edzőterembe járni. Ám hiába fogytam le és izmosodtam, a melleim egyre feltűnőbbek lettek. Pocsékul éreztem magam miattuk, utáltam a tükörképem" - mesélte. Végül orvoshoz fordult, ahol hormonszintre és pajzsmirigy-működésre kiterjedő vizsgálatok után megállapították nála a gynaecomastiát. Mivel a brit társadalombiztosítás csak rendkívüli esetekben finanszírozza a kisebbítő beavatkozást, másfél millió forintnak megfelelő összeget kóstált, hogy megszabaduljon a férfimell okozta tehertől. "Nagyon sokba került, de ez volt életem egyik legjobb döntése" - összegezte James.

CELEBEK HATALMAS MELLEKKEL

Zöldségekkel és étrendváltoztatással gyógyult ki a mellrákból egy 55 éves nőhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120808-zoldsegekkel-gyogyult-a-mellrakbol-egy-55-eves-no-visszautasitotta-a.htmlJudy: "A műtétek ugyanúgy az életem részei, mint a mikrofon a kezemben"http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120822-sztaregeszseg-judy-11-evvel-ezelotti-baleseterol-beszel-azota-gyermeke.htmlOltás a dohányzás ellen - egy életre megvéd a nikotin utáni vágytólhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120821-dohanyzas-elleni-oltast-kiserleteznek-a-kutatok-amerikaban-egy-eletre.htmlAz intelligens étel nem engedi majd, hogy elhízzunkhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120806-intelligens-etel-a-fogyas-uj-modszere.html47 éves és köszöni, jól van - Timothy az egyetlen a világon, aki felgyógyult az AIDS-bőlhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120806-kigyogyult-egy-ferfi-az-aidsbol.htmlAbortusz után: "Tajtékozva támadt rám, hogyan lehetek ekkora balek" - Laura nős férfiba szeretett belehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120806-abortusz-utan-laura-18-evesen-vetette-el-a-gyermeket-mert.htmlMi az igazság: tényleg hat a vércsoport-diéta?http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120807-tenyleg-hat-a-vercsoportdieta-kiderul-az-igazsag-a-nepszeru-fogyokuras.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.