Szappant, falat, mosogatószivacsot evő emberek - Ők a sóvárgás betegség áldozatai

a nap cikke mész szappan kényszerbetegség fal evészavar pszichés betegségek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gyermek számára a világ megismerésének elsődleges eszköze a kóstolás. Egy két év alatti gyerek mindent a szájába vesz, megízleli, nyalogatja, megpróbálja megrágni, lenyelni: szinte bekebelezi a világot. Kétéves kor után azonban már érdemes nagyobb figyelmet fordítani a dologra: a nem táplálkozásra szolgáló anyagok kóstolgatása ugyanis betegségre utalhat.

Amikor meszet eszik a gyerek

"Egy ismerősöm lánya, aki már kamasz korú, kicsi korától fogva eszi a mésszel festett falat a lakásban. Több orvosnál jártak már, de ők úgy álltak a témához, mintha természetes dolog lenne. Kérem, segítsen, mi okozhatja, hogy szó szerint megkívánja a falat és megeszi?"

Thinkstock
Thinkstock

A pica, amely eredetileg megkívánást (sóvárgást) jelent, régóta ismert betegség, bár eredetileg azt gondolták, a háttérben valamilyen ásványi anyag hiánya, például kálciumhiány állhat, és a beteg természetszerűleg érzi, "mit kíván" a szervezete, így nem tesz mást, csak engedelmeskedik teste parancsának.

A bevitt anyagok rendkívül változatosak lehetnek, így a baromfiürüléktől kezdve, az agyagon, festéken, mészen át, a hegyezett ceruzák forgácsáig, mosogatószivacsig (egy fiatal nő állítólag 4000 darab szivacsot evett meg addigi élete során), kavicsig tarthat a felsorolás.

Jelenleg azonban az egészségügy már nemcsak az ásványi anyagok ösztönös pótlását látja a speciális falatozás mögött, sokkal inkább olyan szociális, biológiai és pszichés zavart, amely diagnosztizálást és terápiát igényel.

Amennyiben kisgyerekről van szó (kétéves kor fölött), akkor feltételezhetően érzelmileg elhanyagolt a gyermek, esetleg kifejezetten ingerszegény környezetben él, máskor erős érzelmi stressz hirtelen megjelenő jele lehet a pica. Vagyis ha azt látjuk, hogy az addig egészségesen fejlődő (és táplálkozó) gyermek egyik napról a másikra szokatlan anyagokat visz be a szervezetébe, és mellette szemmel láthatóan nyűgös, ingerült, esetleg ennek éppen ellenkezője, túlzottan elcsendesedik és passzív, akkor erős a gyanú, hogy valami olyan esemény történt az életében, amely kibillentette érzelmi egyensúlyából, valamint, hogy a negatív eseményt nem képes egyedül feldolgozni.

Pedagógusok gyakran számolnak be olyan gyerekekről, akik a radírjukat vagy a táblakrétát rendszeresen - szinte szenvedélyesen - rágják, nyalogatják, illetve rojtosra rágják a ceruzájuk végét. Ezek a gyerekek szinte minden esetben olyan családokban élnek, ahol éppen válság van. Válás, bántalmazás, esetleg olyan teljesítményelvárások, amelynek a gyerek nem tud megfelelni.

Thinkstock
Thinkstock

Szappant és mosóport eszik egy 19 éves amerikai lány

Bár tudja, hogy függősége a halálát okozhatja, Tempestt Henderson, a 19 éves amerikai lány szappanevés-függőségben szenvedett: hetente akár öt darab szappant is elfogyasztott, megspékelve egy kis mosóporral is.




Várandósok esetén azonban még mindig ott lehet a valós hiánybetegség, vagyis súlyos, vashiányos vérszegénység esetén előfordulhat, hogy a gyermeket váró nő "megkíván" olyan anyagokat, amelyek nem feltétlenül tesznek jót a gyomrának és az egészségének.

Minél erősebb a sóvárgás és minél extrémebb anyagok felé nyilvánul meg, annál gyorsabban kell a beteg számára megfelelő segítséget nyújtani.

Ez ásványi anyagok hiánya esetén azok pótlását jelenti, pszichés problémáknál azonban minden esetben szakképzett pszichoterapeuta segítségével a kiváltó okok feltérképezése, majd azt követően a megfelelő terápia szükséges.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.