Életét vesztette egy 2 éves gyerek - nem kapott megfelelő kórházi ellátást

egészségügy kisfiú asztma Nagy Britannia meghalt kórházi ellátás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nagy-Britanniában egyre égetőbb problémát jelent a gyerekek sürgősségi ellátásának rossz helyzete, melynek következtében egy kétéves gyerek a megfelelő ellátás hiánya miatt életét vesztette.

Tracey és Miguel Moore-Shakes egy délután a Birminghami Városi Kórház sürgősségi osztályára vitték kétéves kisfiukat, Jaydent, mivel azt vették észre, hogy nagyon nehezen veszi a levegőt. A szülők abban bíztak, hogy gyors és azonnali segítségnyújtást kapnak, azonban a dolgok másként alakultak.

A kétéves Jaydenről szülei tudták, hogy asztmától szenved, de a fiú olyan nehezen vett levegőt, hogy a szülők attól féltek, a gyerek megfullad. A kórházban Jaydent először egy ápolónő, majd egy orvos is felületesen megvizsgálta. Az orvos mellkasi fertőzést diagnosztizált, felírt a gyerek számára egy antibiotikumot, majd hazaengedte őket. Jayden és szülei összesen kevesebb mint fél órát töltöttek a kórházban.

Hazaérve a kisfiú tünetei még súlyosabbá váltak, ekkor már tényleg alig kapott levegőt, ezért este 10-kor a szülők úgy határoztak, hogy visszamennek a kórházba, ahol végül öt és fél órával az első kórházi látogatásukat követően végre egy gyerekorvos szakértő is megvizsgálta Jaydent. Másfél órával később Jayden szívrohamot kapott, a szervezete feladta a küzdelmet, és egy órán belül meg is halt.

Thinkstock
Thinkstock

Illusztráció

A halottkémi vizsgálatok során megállapították, hogy egyértelműen a késlekedés és a nem megfelelő orvosi ellátás okozta a kétéves kisfiú halálát. A szakértők azóta közleményben hívták fel az egészségügyi dolgozók figyelmét a Nagy-Britanniában elterjedt rendszerszintű problémára. A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) adatai szerint az Egyesült Királyságban évente mintegy 1500 gyerek hal meg közönséges gyerekbetegségek következtében, melyeket nagyobb odafigyeléssel és megfelelő kezeléssel könnyen gyógyítani lehetne.

Mivel a szigetországbeli háziorvosok egyre ritkábban adnak ügyeletet, a legtöbb szülő kénytelen a sürgősségi osztályokhoz fordulni, azok azonban nem rendelkeznek elegendő személyzettel a megnövekedett betegforgalom ellátásához. Simone Brabner és kislánya, a kétéves Lylah elviselhetetlen hasi fájdalommal fordult orvoshoz, akik vírusfertőzést állapítottak meg és nem végeztettek vérvizsgálatot a kései óra miatt. Simone nem nyugodott bele és újabb vizsgálatokat harcolt ki, amelyek igazolták, hogy Lylah előrehaladott neuroblasztómában (egyfajta idegrendszeri daganatban) szenved és a hasában növekedő tumor okozta a fájdalmat. A kórház utólag elnézést kért az eset után.

Így hat a kamaszkori szex későbbi szexuális életedre (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20120127-szerelem-szex-parkapcsolat-tanuld-meg-elvezni-a-szexet.html"Csak úgy megütötte a barátját" - Az oktalannak tűnő agresszivitás háttere tiniknél, kamaszoknálhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120817-az-oktalannak-tuno-agresszivitas-hattere-tiniknel-kamaszoknal.htmlEgy égő cigarettacsikk miatt vesztette el az arcát - Most magyarázatot szeretne a kamasz lányhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120618-egy-ego-cigarettacsikk-miatt-vesztette-el-az-arcat-most.htmlPórul járt a sztárcsemete - Közmunkára fogták a botrányos kamaszthttp://www.life.hu/tested-lelked/20120802-kozmunka-bruce-willis-es-demi-moore-lanya-scout-nem-megy.htmlCsúnyák, mégis szépnek látják magukat - Anorexiás kamaszokhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120523-csunyak-megis-szepnek-latjak-magukat-anorexias-kamaszok.htmlEgy ritka betegség, amitől a felnőttek újra kamaszokká válnakhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120209-egy-ritka-betegseg-amitol-a-felnottek-ujra-kamaszokka-valnak.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.