kiküldetés Afganisztán háború tálib üzenet merénylet Harry herceg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Meg akarják ölni a tálibok Harry brit herceget, aki helikopterpilótaként második kiküldetésére tért vissza Afganisztánba a brit hadsereggel.

"Mindent meg fogunk tenni, hogy végezzünk Harry herceggel és a brit hadsereg más, Hilmend tartományban állomásozó tagjaival. Nem túszul ejteni, hanem megölni akarjuk a herceget" - közölte az AFP francia hírügynökséggel Zabihullah Mudzsahid, a tálibok egyik szóvivője.

Hilmend tartomány az afganisztáni felkelők egyik fő erősségének számít. Mudzsahid azt is elmondta, a tálibok már egy tervet is kidolgoztak a brit trón öröklési sorában harmadik helyen álló Harry herceg megölésére.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A 27 éves herceg, akit a hadseregben Wales kapitány kódnéven ismernek, a múlt héten érkezett meg a dél-afganisztáni tartományban található Camp Bastionba, ahol négy hónapon keresztül teljesít majd szolgálatot egy Apache típusú helikopter pilótájaként. A korábbi, 2007 decemberi kiküldetését a brit hadsereg biztonsági okokból gondosan titokban tartotta, s csak a misszió végén hozta nyilvánosságra. Nagy-Britannia körülbelül 9500 katonát állomásoztat Afganisztánban, ez a NATO vezette biztonsági erők (ISAF) második legnagyobb kontingense az amerikai után.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.