Térdsérülése miatt lett tengerészből énekes Jay James Picton

baleset tengerész térd karrier énekes
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jay James Picton énekét hallva csodálkozhatunk, hogy vajon mivel foglalkozott eddig ez a kirobbanó tehetség. Mély, szívből jövő hangja rengeteg élettapasztalatról árulkodik.

Jay kedvenc kocsmájában sokáig csak a zenegép szolgált muzikális élménnyel, ám a 27 esztendős extengerész, aki csupán öt éve képzi a hangját, üdítő változatosságot hozott az italmérés életébe. Ehhez azonban egy olyan balesetnek kellett történnie, mely derékba - pontosabban térdbe - törte a nyugat-walesi fiatalember karrierjét.

"Az egész családom a testmozgás híve. Sportösztöndíjat nyertem az iskolában, és rögbijátékos voltam. Édesapám, Terry a Liverpoolban futballozott, anyukám futott, nagyapám pedig műugró olimpikon volt" - meséli Jay, aki 16 évesen csatlakozott a Brit Királyi Haditengerészet portsmouth-i támaszpontjához. Kiképzőtiszt szeretett volna lenni, ami az egyik legnagyobb szakmai kihívást jelenti, s tervei között szerepelt, hogy beutazza a világot.

Kezdetben kitűnő minősítéseket szerzett és sztárfocistának számított a tengerészgyalogosok 19-21 éves korcsoportjában. Úgy tűnt, jó úton halad afelé, hogy minden álma valóra váljon. Ám 2007 márciusában minden megváltozott: egy rögbimérkőzésen rosszul lépett, miközben a labdát üldözte, s olyan szerencsétlenül esett a fölre, hogy azonnal tudta, nagy baj van. "Nem tudtam behajlítani a lábam. Az ízület duzzadni kezdett, ráadásul iszonyú fájdalmaim voltak" - eleveníti föl Jay a történteket.

A röntgen kimutatta, hogy úgynevezett "vödörfül" szakadást szenvedett a térdízülete. "A porc középső része levált, beszorult, és mozgásképtelenséget eredményezett" - összegezte David Sweetnam, a londoni Wellington kórház ortopédsebésze. "Ez egy nagyon gyakori sérülés, ami azonnali ellátást kíván, hiszen akadályoz a mindennapi teendőkben."

www.facebook.com/jayjamespictonofficial
www.facebook.com/jayjamespictonofficial

Jay műtéti várólistára került, és három hét betegszabadságot vett ki. Ám annyira hiányzott neki a munka, hogy úrrá lett rajta a depresszió. Egy alkoholmámoros szilveszter éjszakán azonban rámosolygott a szerencse: becsípett barátai előtt azt az újévi fogadalmat tette egy hangszerbolt kirakata előtt, hogy megveszi a gitárt, s megtanul rajta játszani. Három hónappal később a hangszer még mindig érintetlenül hevert Jay hálószobájában. Egy unalmas napon viszont elérkezett az idő, hogy a sérült tengerész videomegosztó portálok segítségével belevágjon a tanulásba.

A baleset után három és fél hónappal sor került a műtétre, melynek során a levált porcdarabot kulcslyuk-módszerrel visszaillesztették a helyére. Többnyire ez zökkenőmentes művelet, ám néhány esetben a levált porc egy darabjának végleges eltávolítására van szükség. A beavatkozás sikeres volt, de Jay nem tudott lábra állni, mert addigra elgyengültek az izmai. Négyhónapnyi gyógytorna kellett a felépüléséhez - addigra azonban magával ragadta őt a zene világa, ezért szórakozóhelyeken kezdett fellépni és egy szerelmi csalódás hatására belekóstolt a dalszerzésbe is.

2009 nyarán egy tehetségekre vadászó producer fölfedezte őt egyik fellépése alkalmával, most pedig kiadhatta debütáló albumát a neves Universal Music Group lemezcég gondozásában, Play It By Heart címmel. "Azt hittem, a térdsérülés az életem végét jelenti, de igazából a kezdete volt" - állapította meg boldogan Jay.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.