daganatos betegségek X-Faktor életveszély gyermekkor küzdelem veserák énekes
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
2010-ben az angliai X-Factor tehetségkutató műsort Matt Cardle nyerte meg, de elmondása szerint nem ez volt élete legnagyobb győzelme, hanem mikor kétéves korában leküzdötte a veserák egy rendkívül ritka fajtáját.

A két évvel ezelőtti tehetségkutató műsor decemberi döntőjét közel 17 millió ember nézte végig Nagy-Britanniában, amint az akkor 27 éves Matt Cardle, mentora, Dannii Minogue karjaiban könnyek között vette tudomásul, hogy megnyerte a show-t. Itt láthatjátok a pillanatot, mikor megtudta, hogy ő lett az X-Factor nyertese.

Matt szülei, a 61 éves Jenny és a 62 éves David végigizgulták a műsor összes adását. "Láttuk, hogy milyen sokat jelent neki ez a megmérettetés, és mi nagyon szorítottunk érte. Aggódtunk miatta, mert emlékeztünk, hogy mi mindenen kellett átmennie gyerekkorában, amikor kis híján életét vesztette" - nyilatkozták a szülők a Daily Mail tudósítójának.

Forrás: Facebook/Matt Cardle
Forrás: Facebook/Matt Cardle

Matt mindössze kétéves volt, mikor az orvosok a veserák egy rendkívül ritka és agresszív formájával diagnosztizálták. A kezelőorvosok szerint az volt Matt legnagyobb szerencséje, hogy még viszonylag korán sikerült felismerni a betegséget, ezért javultak a gyógyulás esélyei. A most 29 éves Mattnek csak halvány emlékei vannak arról, hogy édesanyjával milyen sok időt töltött a kórházban, ahová a műtétet követően hónapokig kellett kemoterápiás kezelésekre járnia.

Az úgynevezett Wilms-tumor a veserák rendkívül ritka formája, Angliában évente mintegy 80 esetet regisztrálnak. Korai diagnózis esetén a túlélési ráta körülbelül 90 százalék, de természetesen semmire nincs garancia - mondta dr. Jackie Cornish, a bristoli Királyi Gyerekkórház konzultáns onkológusa.

A csak egy vesével élő Matt ma már szerencsére teljesen egészséges, de kamaszkorában még rendszeres felülvizsgálatokra kellett járnia, hogy meggyőződjenek róla, a rákos daganat nem fejlődött-e ki újra. Matt időközben a James Whale Veserák Alapítvány tiszteletbeli nagykövete lett, és rendszeresen részt vesz az alapítvány kampányaiban.

Az X-Factor nyertese itt David Guetta - When Love Takes Over című számát énekli:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.