Agyfaló amőbák 10 ember halálát okozták - A fertőzést túlélni szinte lehetetlen

agy betegség víz amőba meghalt Pakisztán fertőzés halálos kór
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Pakisztánban, Karacsiban május óta tíz ember halálát okozta egy agyevő amőbának is nevezett kórokozó. A Naegleria fowleri által okozott fertőzések esetén a halálozás eléri a 98 százalékot, vagyis 100 megbetegedés esetén két embernek van csak esélye a túlélésre, amely elég rémisztő adat.

Amőbás megbetegedések az egész világon előfordulnak, valójában meglehetősen gyakori, hogy egy-egy fertőzés hátterében a láthatatlan egysejtű kis élőlények állnak, de az agyvelőgyulladást okozó, az agyat "felfaló" amőbás megbetegedések megjelenése meglehetősen ritka jelenség.

Az agyvelőre veszélyes amőbafaj állóvizek iszapjában fejlődik, és a fertőzéshez elegendő egyedszámot akkor éri el, amikor számára ideális az iszap és a víz hőmérséklete.

Hatvan fok felett elpusztul, rosszul reagál a magas hőmérsékletre, de a pangó, sekély, az úgynevezett pocsolyavizek hőmérséklete elősegíti szaporodását, fejlődését. Körülbelül 37-42 fokos hőmérséklet között éri el a halálos egyedszámot, így azok a vizek a legveszélyesebbek, amelyek hőfoka az emberi testhőmérsékleténél csupán néhány fokkal magasabb, és a víz szintje eléri a fürdőző orrát, vagy olyan mélységgel bír, hogy már úszni lehet benne. Az egysejtű ugyanis az orr nyálkahártyáján keresztül jut be a szervezetbe, majd az idegpályák mentén halad tovább az agy irányába, ahol szó szerint felfalja az agysejteket.

Thinkstock
Thinkstock

A betegség tünetei, lefolyása

A betegség tünetei eleinte nem adnak okot aggodalomra, hiszen enyhe fejfájással, kis nyakmerevséggel indul a fertőzés, ezt azonban eleinte alacsony, majd hirtelen magas láz és gyomorfájás követi. Az amőba az orrnyálkahártyán keresztül jut az emberi szervezetbe, majd innen az idegpályák mentén az agyi szövetekbe, ahol egyesével falja fel az agysejteket, majd agyhártya- és agyvelőgyulladást okoz. A túlélésre az agyszövetek visszafordíthatatlan pusztulása miatt alig van esély, de ha mégis, előre megjósolhatatlan egészségügyi következménnyel kell számolni a csekély számú túlélőnek.

2012-ben az Egyesült Államokban két ember, közöttük egy kilencéves kisfiú haláláért is az agyvelőgyulladást okozó amőba volt a felelős. A kisfiú nem tett mást, csupán megmártózott a minnesotai, Lily Lake-hez közel eső, alacsony vízszintű, pocsolyameleg tavacskában.

Tavaly viszont Louisiana államban a kellő higiénia hiánya miatt halt meg két ember. Egy 51 éves nő és egy 20 éves férfi is az orrzuhany nem megfelelő kezelése, használata miatt fertőződött meg agyvelőgyulladást okozó amőbával. A halált követő vizsgálatok arra mutattak rá, hogy az orrzuhany segítségével nem sterilizált folyadékot, hanem sima csapvizet juttattak fel az orr nyálkahártyájába úgy, hogy a csapvizet előzetesen nem forralták fel, így fordulhatott elő, hogy Naegleria fowlerit juttattak a saját szervezetükbe.

Exférje bevallotta: ő szoktatta rá Amy Winehouse-t a drogokra - Ő a felelős az énekesnő haláláért?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120925-exferje-bevallotta-o-szoktatta-ra-amy-winehouset-a-drogokra.htmlEgzotikus nyaralások alatt a celebeket sem kímélik a halálos fertőzésekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120823-egyre-tobben-kapnak-el-malaria-fertozest-egzotikus-nyaralasok-alkalmaval.htmlBogi: "Ez nem egy halálos betegség, csak ijesztő"http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120712-ewing-szarkomabol-gyogyult-fel-egy-kislany-laptopot-kapott-13.htmlHalál a focipályán - A hirtelen szívhalál edzett sportolók életét veszélyeztetihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120627-halal-a-focipalyan-a-hirtelen-szivhalal-edzett-sportolok-eletet.html"Részben a betegségnek köszönhetem a karrieremet" - Mészáros Árpád Zsolt legyőzte a halálos kórthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120424-meszaros-arpad-zsolt-legyozte-a-halalos-kort.htmlEndometriózis okozta Marilyn Monroe halálát?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120322-endometriozis-okozta-marilyn-monroe-halalat.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.