meghalt Csehország szívátültetés pumpa szív
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Meghalt az a cseh férfi, akinek egy egyedi műtét keretében több mint fél éve különleges szivattyúkkal helyettesítették a szívét.

A 37 éves Jakub Halik, aki betegsége előtt tűzoltóként dolgozott, szívdaganattól szenvedett. Mivel a daganatot lehetetlen volt eltávolítani, végül az egész szívét kioperálták. A műtét Prágában zajlott április 3-án: az orvosok a szívet két speciális szivattyú beültetésével pótolták addig is, míg nem akad megfelelő szervdonor. Képeket itt láthatsz a férfiról.

Thinkstock
Thinkstock

Halik azonban október 13-án elhunyt, halálhírét most szerdán jelentették cseh bulvárlapok. A Blesk című újságnak az orvosok úgy nyilatkoztak, hogy a szivattyúkkal nem volt baj, azok rendben működtek. Egyelőre nem tudják megmondani a halál pontos okát, leghamarabb két hét múlva közölnek majd többet a szövettani vizsgálatok után.

A HeartMate II. elnevezésű szerkezetet a klinika már évek óta használja, de a korábbi gyakorlatban csak a baloldali szívkamrát sikerült helyettesíteni vele.

Hasonló, a teljes szívet helyettesítő műtétet a csehországi előtt csak az Egyesült Államokban végeztek, méghozzá Houstonban, a világ egyik legtekintélyesebb szívközpontjában. Az amerikai beteg azonban csak hét nappal élte túl az operációt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.