szolgáltatás egészségbiztosítás cafeteria hálapénz kórházi ellátás társadalombiztosítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A betegségek sosem jönnek jókor: főleg, ha a munkából is kiesünk miatta. A gyógyulás és a kezelések időtartamát jelentősen lerövidítheti, illetve minőségibbé teheti az egészségbiztosítás, mely már a béren kívüli juttatások közül is választható.

Várakozás és hálapénz

Hiába fizetik a munkaadók a társadalombiztosítási járulékot, így is sokba kerül megbetegedni: nemcsak a munkából kieső dolgozót kíséri főnöke rosszalló tekintete, de a rendelőkben, főleg ha nagyobb kivizsgálásra van szükség, órákig tartó várakozás és lehetetlen időpontok fogadják az amúgy is rossz közérzettel küzdő pácienseket. Ennek nemcsak a sok beteg, de az egészségügy rossz anyagi helyzete is oka, s ha gyors és valóban profi ellátásra vágyunk, azért egyelőre magánrendelőkben vagy kórházakban kell saját zsebből fizetni, vagy vastag borítékkal üldözni a megfelelő orvost. A betegségek megelőzéséről nem is beszélve: a szűrővizsgálatokra sokszor nehézkes eljutni munkaidőn kívül, és még akkor is előfordul, hogy várakoznunk kell.

Thinkstock
Thinkstock

Miért jó az egészségbiztosítás?

Bár minden biztosító más csomagot kínál, általánosságban elmondható, hogy egészségbiztosítással várakozási idő nélkül vehetünk igénybe magas szintű orvosi ellátást betegség esetén úgy, hogy hálapénzt sem kell fizetnünk. Bár korábban a hasonló biztosítások csak különleges helyzetekben fizettek, a kibővült csomagok a műtéti vagy kórházi napi térítés mellett már a járóbeteg-ellátás, a diagnosztika területén található szolgáltatások és a szűrővizsgálatok költségeit is fedezik. A megelőzés ugyanis épp olyan fontos a munkaadónak, mint a munkavállalónak, aki így várakozás és kellemetlenségek nélkül juthat el a szűrővizsgálatokra. További előnyt jelent, hogy a biztosítási csomagok a család tagjaira is kiterjeszthetők, ami főleg gyermekek esetén tehet jó szolgálatot. Ráadásul azon sem kell gondolkodni, hogy melyik orvoshoz juthatunk be, az egészségbiztosítás része egy, a nap huszonnégy órájában hívható telefonszám is, ahol az ügyintéző meghallgatva panaszainkat a megfelelő orvosnál időpontot foglal számunkra. A szervezett és gyors orvosi ellátás miatt nemcsak betegségeket kerülhetünk el, de hamarabb és nyugodtabban meg is gyógyulhatunk.

Tb-sek hátrányban?

Ha a most ismertetett egészségbiztosítás elterjed, akkor érdekes helyzet alakulhat ki a csak társadalombiztosítási járulékot fizetők és a kiemelt, biztosított betegek között. Bár a biztosítók szerint nem kell az egészségügy kettéválásától tartani, egyes betegek várakozás nélkül a jobb szolgáltatásokat vehetik majd igénybe, szemben az órákig üldögélő, esetleg türelmetlen orvosokkal találkozó társaikkal, akiknek csupán annyi a bűnük, hogy munkanélküliek, vagy olyan cégnél dolgoznak, mely nem ad béren kívüli juttatásokat. Mindeközben a magyar egészségügyi rendszernek biztosan nem tesz rosszat, ha csökkentik túlterheltségét azáltal, hogy az állami szolgáltatásokat kevesebben veszik igénybe, s így talán a várakozási idő is lecsökken. A hálapénz rendszerének megszüntetésében is fontos szerepet kaphat az, hogy az egészségbiztosítással rendelkezők nem szorulnak borítékokra a magas szintű ellátásért, a magánpraxisában dolgozó orvosok pedig nem is igénylik, hiszen eleve jól járnak a plusz keresettel.

Az egészség a legfontosabbhttp://www.life.hu/gyogyulj/20121016-az-egeszseg-a-legfontosabb.html10 év vagy 1 millió forint - Elképesztő hosszú Magyarországon az egyes műtétekre várakozók sorahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121002-mennyi-ideig-kell-varnunk-egy-mutetre-korhazi-varolistak-magyarorszagon.htmlElőzd meg a rákot - járj szűrővizsgálatokra!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121016-a-rakmegelozesben-nagy-szerepet-jatszik-a-rendszeres-szurovizsgalat.htmlÍgy érd el, hogy okos gyermeked szülessen!http://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20121003-okos-gyermek-szuletese-omega3-zsirsavval-magzatvedo-vitamin-es-folsavval.html30 millió, mire elvégzi az egyetemet? Mennyibe kerül egy gyerek?http://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20121017-mennyibe-kerul-egy-gyerek-felnevelese-a-terhesgondozastol-a-beiskolazason-at.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.