szívroham a nap cikke Győrfi Pál Mészáros Árpád Zsolt Jack Osbourne Mila Kunis mentőszolgálat Vészhelyzet baleset Ozzy Osbourne Völgyi Zsuzsi újraélesztés Dustin Hoffman
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Életet menthetünk, ha nem veszítjük el a fejünket baj esetén, és nem fordítunk hátat a sérültnek. Jól tudják ezt a külföldi és a hazai sztárok is, akik közül nem egy mentett már életet. Jack Osbourne például az esküvője után már egy fuldokló nő újraélesztésével foglalatoskodott.

Sztárok és bajbajutottak

Ozzy Osbourne fia nemrég elvette kislánya édesanyját, Lisa Stellyt Hawaii szigetén. Az esküvő fényesen sikerült, mindenki meghatódva törölgette a könnyeit, de a nagy nap kis híján tragédiába torkollott. A huszonhat éves Jack ugyanis egy fuldokló nőtt vett észre a tengerben, aki nem tudott kievickélni. Barátjával együtt odarohantak, és kihúzták a nőt, aki már a vízben szívrohamot kapott. A fiúk a parton újraélesztették, míg a mentők ki nem érkeztek. A szerencsésen megmentett nő állapota aztán a kórházban stabilizálódott, az új Mrs. Osbourne pedig meghatott Twitter üzenetekkel nyugtázta férje hősiességét.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Jack Osbourne nem az egyetlen, aki tudja, mit kell tenni baj esetén. Dustin Hoffmann még májusban mentette meg az azóta is hüledező Sam Dempster életét, aki a londoni Hyde Parkban kocogás közben kapott szívrohamot. A színész épp arra járt, pánikolás és jajveszékelés helyett odarohant az összeesett férfihoz, értesítette a mentőket, és az oldalára fordította, hogy levegőhöz jusson. Ezek után pedig végig a sérült mellett maradt, akinek az állapotát aztán a kórházban sikeresen stabilizálták. Áprilisban pedig Mila Kunis bizonyította rátermettségét: az egyik, ötven év körüli alkalmazottja összeesett, rohamot kapott, elharapta a nyelvét, hányt, és vért köhögött. Mila sem esett pánikba: azonnal hívta a mentőket, és míg azok megérkeztek, az oldalára fektette a férfit, majd egy másik alkalmazott segítségével megpróbálta megakadályozni, hogy lenyelje a nyelvét.

De nemcsak a külföldi, hanem a magyar celebekre is büszkék lehetünk. Völgyi Zsuzsi, a Romantic egykori énekesnője egy vértócsában az utcán heverő, rohamban vergődő nő segítségére sietett. Az énekesnő sejtette, hogy epilepsziás rohamról lehet szó, így hívta a mentőket, törölközőt tett a nő feje alá, majd csendben továbbment, mikor a nő párja és a hathatós segítség megérkezett. Mészáros Árpád Zsolt pedig egy idős házaspárt húzott ki a szeme láttára árokba boruló Trabantjából: az autóból folyt a benzin, így egy másik megálló autós segítségével azonnal nekiláttak visszafordítani a kocsit, hogy ki tudják emelni a bajbajutottakat.

Forrás: RTL Klub
Forrás: RTL Klub

Hogyan kell helyesen újraéleszteni valakit?

Ezek a hírességek természetesen csupán tették, amit egy embernek tennie kell, ha balesetet szenvedett sorstársával találkozik. Eseteik azért kiemelendők, mert sokan egyszerűen félrefordított fejjel mennek el sérültek mellett, és még a mentőket sem értesítik. A közönynél is veszélyesebb lehet azonban, ha valaki úgy próbál meg mindenáron segítséget nyújtani valakinek, hogy fogalma sincs, mi a teendő. Az alapvető tudnivalókat - például magasról leesett sérültet nem mozgatunk, hogyan kell helyesen lélegeztetni, vagy mik a stroke jelei - érdemes mindenkinek megtanulnia. De ahhoz, hogy egy balesetnél ne rontsuk a bajbajutottak állapotát helytelen segítségnyújtással, érdemes megfogadni a szakértő tanácsait is.

"Magyarországon sajnos nagyon kevesen mernek és tudnak elsősegélyt nyújtani - mondja Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője -, pedig a bátorság és a tudás vészhelyzet esetén egyformán fontos lehet. Igazi életveszély esetén nem a szakszerűtlen beavatkozás, hanem a tétlenség a legnagyobb baj, hiszen például szívmegállás esetén azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést. Ha ezt elmulasztjuk, esetleges hibáktól tartva nem cselekszünk, hanem csak várjuk a mentőket, a beteget szinte biztosan el fogjuk veszíteni. A legfontosabb dolgok gyorsan megtanulhatók: az eszméletlen beteget stabil oldalfektetésbe kell helyezni. Ha a beteg nem lélegzik, 30 mellkasi nyomást és két befúvást kell váltogatni a mentő megérkezéséig. Ha erős vérzést tapasztalunk, a testrész felemelésével és direkt nyomás alkalmazásával kell csillapítanunk. Ha tanácstalanok vagyunk, a mentők hívásfogadó szakembereitől telefonon is kérhetünk segítséget."

Ilyen egy borzalmasan félresikerült fenékimplantátumhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121130-borzalmasan-felresikerult-a-fenekimplantatuma-egy-nonek-videon-lathato-hogy-megforditja.htmlMeghalt egy kisfiú, miközben anyja netezetthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121130-meghalt-egy-gyermek-mikozben-az-anyja-az-okostelefonjan-netezett-.htmlTúlélhető a villámcsapás?http://www.life.hu/gyogyulj/20121128-tragedia-hatalmas-vihar-hogyan-lehet-tulelni-a-villamcsapast.htmlIszonyatosan lefogyott a világsztárhttp://www.life.hu/gyogyulj/20121129-jared-leto-szinesz-es-zenesz-rengeteget-fogyott-mert-egy-transzexualis.htmlAnyjuk szeme láttára válnak felnőtt fiai újra gyerekkéhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121129-benjamin-button-kulonos-elete-valt-valosagga-a-clark-testverek-ritka.htmlEurópai átok - ettől a betegségtől szenvedünkhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121128-europai-atok-ettol-a-betegsegtol-szenved-mindenki-a-kontinensen.htmlSenki nem tudja, miért lázas 10 éve a magyar íróhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121128-tiz-eve-lazasan-el-trux-bela-a-templomos-lovat-cimu.htmlSpeciális tejen kell élnie a népszerű énekesnőnekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121127-laktozerzekenysege-miatt-specialis-tejen-kell-elnie-dannii-minoguenak.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.