párkapcsolat szexuális aktivitás társadalmi jelenség aszexualitás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Nem vagyunk melegek, szeretjük a férfiakat, csak éppen nem kívánjuk a szexet" - vallják azok a nők, akik úgy érzik, hogy a szexualitástól túlfűtött társadalmunkban egyre kevésbé kívánnak ágyba bújni partnereikkel. Az aszexualitás a teljes népesség közel 1 százalékát érintheti.

Az Észak-Londonban élő, zongoratanárként dolgozó 23 éves Sophie Zebeda jelenleg egyedülálló, de nem is igazán vágyik társra. "Soha életemben senkit nem találtam szexuálisan vonzónak, sőt alapvetően visszataszítónak érzem a szexualitás gondolatát is. Csak azért fogok egyszer lefeküdni valakivel, hogy gyerekem lehessen" - mondta Sophie, aki úgy érzi, hogy azt a legnehezebb megértetni a férfiismerőseivel, hogy nagyon kedveli őket, szívesen fogja meg a kezüket, de még a szex gondolatától is irtózik. "Elegem van abból, hogy sok férfi azt hiszi rólam, biztos leszbikus vagyok, de amikor elmondom nekik, hogy nem erről van szó, akkor biztosra veszik, hogy ha lefeküdnék velük, akkor megváltozna a gondolkodásom a szexről" - tette hozzá a fiatal, kifejezetten csinos és szép nő a The Sun riporterének.

Thinkstock
Thinkstock

A 26 éves, szintén egyedülálló, Exeterben élő Gemma Gorinski egy művészeti galériát üzemeltet, és hasonló cipőben jár, mint Sophie. "Egyértelműen kijelenthetem, hogy aszexuális vagyok, és belefáradtam abba, hogy a férfiak azt hiszik, ezt meg tudják változtatni, mintha elromlottam volna, és meg akarnának javítani" - nyilatkozta Gemma. "Egyáltalán nem arról van szó, hogy nem találunk megfelelő partnert, vagy túl magasak az elvárásaink, egyszerűen csak nem érdekel a szex, teljesen hidegen hagy az egész téma."

A 18 éves Martha Petrocheilou még jogot tanul a Londoni Gazdasági Főiskolán. "Tisztában vagyok vele, hogy a férfiak vonzónak tartanak, és egy átbulizott éjszaka után mindig felmerül a kérdés, hogy hazakísérhetnek-e. Ilyenkor igyekszem tisztázni velük, hogy nem fogok lefeküdni velük. A fiúk általában úgy gondolják, hogy megjátszom magam, vagy csak a szüzességemet féltem, és nem képesek megérteni, hogy engem egyáltalán nem érdekel a szex" - jelentette ki Martha, aki úgy véli, hogy az aszexualitás egyelőre nem elfogadott jelenség a társadalomban, és mindenki úgy tekint erre az állapotra, mint amit kezelni kellene.

A 29 éves Lisa Smith egy észak-londoni kiskereskedésben dolgozik, és meg volt győződve, hogy a világon ő lehet az egyetlen ember, akit teljesen hidegen hagy a szexualitás gondolata, amíg rá nem talált az Aszexuálisok Láthatósági és Oktatási Hálózatára (AVEN), amely egy olyan internetes közösség, ahol a Lisához hasonló aszexuális nők és férfiak mondják el saját élettörténeteiket és osztják meg tapasztalataikat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.