Theo sokkot kapna a karácsonyfától, ha megérintené

karácsony mogyoró fenyőfa anafilaxiás sokk kisfiú allergia tűlevél műfenyő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legtöbb gyerek számára a karácsonyi készülődés rengeteg izgalommal jár, finomságokat esznek és a család együtt díszítheti fel a karácsonyfát. Azonban a 6 éves Theo anafilaxiás sokkot kaphat, ha véletlenül megenne pár szem mogyorót, vagy túl közel menne egy fenyőfához.

A 6 éves Theo Lester és édesanyja, a szintén súlyoson allergiás Bree számára a karácsony valóságos rémálommá válna, ha megkóstolnák a mogyorós karácsonyi pudingot, vagy ha például túl közel kerülnének egy fenyőfához, ugyanis a mogyorófélékben és a fenyőkben található allergének hatására Theo és Bree súlyos allergiás, úgynevezett anafilaxiás sokkot kapnának.

Az anafilaxia az allergia legsúlyosabb tünetegyüttese, életveszélyes klinikai állapotot jelent. Az anafilaxiás sokk lényege, hogy az allergiás egyén szervezetébe jutó allergén hatására nagy mennyiségben szabadulnak fel gyulladáskeltő kémiai anyagok a sejtekből és a szövetekből. Ezek az anyagok, a hisztamin és az ahhoz hasonló úgynevezett biogén aminok olyan súlyos keringési és légzési zavart okoznak, amely eszméletvesztéshez, sürgős orvosi ellátás hiányában halálhoz vezet.

Thinkstock
Thinkstock

"Szegény Theo még soha életében nem ért hozzá egyetlen fenyőhöz sem, pedig látom, hogy mennyire tetszenek neki az igazi karácsonyfák, sokkal szebbek és hangulatosabbak, mint a műfenyők" - mondta a kisfiú 37 éves anyukája, akikről képet itt láthatsz.

Bree Lester még 10 éves kora körül vette észre, hogy allergiás a fenyők tűlevelére, mikor éppen a családi karácsonyfát díszítették. Bree bőrét azonnal vörös foltok és kiütések borították be, könnyezni kezdett, az orra folyt és alig kapott levegőt. Az évek során ráadásul az anya súlyos asztmás és ekcémás lett a különféle háztartási vegyszerek használatától, ezért indokoltnak tartotta, hogy kisfián is elvégeztessen egy allergiatesztet.

A teszt kimutatta, hogy Theo sajnos örökölte anyukája súlyos allergiáját. "Mikor Theo karácsony környékén vendégségbe megy valamelyik barátjához, előtte mindig felhívjuk a gyerek szüleit, hogy meggyőződjünk róla, műfenyőjük van, illetve, hogy nem kínálják meg mogyorós süteménnyel" - mondta Bree, akinek a karácsony minden évben különösen stresszes időszak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.