Kinek a mobilja repül messzebb? Őrült versenyek

mocsár Furcsa játék mobiltelefon vécé verseny sajt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A versenyzésről elsőre biztosan nem a sár, a feleségcipelés vagy a mobilvécé jut eszünkbe, de különböző országok unatkozó, vicces kedvű, esetleg kissé agyalágyult lakói kifejezetten élvezik a furcsábbnál furcsább versenyeket.

A leggyorsabb mocsárszörny

Az Egyesült Királyság lakói eddig is találtak már ki őrült versenyeket - a sajtkergetésről is lesz szó később -, de a legutóbbi, eredetileg a brit hadsereg különleges alakulatától átvett cheshire-i erőpróbájuk igazi csemege: a jelentkezőknek tizenkét mérföldnyi, nagyrészt nyakig sáros akadálypályán kellett végigküzdeniük magukat, ahol jeges beöntésnek nevezett jégkockás alámerülés, áramütés, no meg rengeteg sár várja őket, így a versenyzők a célnál már egy holtfáradt mocsárszörny benyomását keltik. A távot megtenni cseppet sem tréfadolog: különleges állóképességet és bátorságot igényel, de leckét ad bajtársiasságból is. A verseny végén nemcsak az elsőként célba jutót, de a legkülönlegesebb jelmezben részt vevőket is díjazzák, így egyesek öltönyben, mások mikulássapkában vágnak neki.

Vécéépítő-verseny

Az Outhouse Race, azaz a vécéverseny során a versenyzőknek saját kezűleg kell udvari árnyékszéket eszkábálniuk - a szabályok szerint vécéülőkét és papírtartót is tartalmaznia kell -, majd ezt minél gyorsabban célba juttatniuk, versenyfajtától függően, hol sítalpakon, hol kerekeken, vagy motorral. Miközben az építésnél régi autók vázait vagy használt zongorát is igénybe lehet venni a fa, papír és műanyag alkaterészek közül, addig a célba juttatásnál már egy embernek végig ülnie is kell az elkészített vécén, miközben társai húzzák-tolják az épületet. A nyertes nemcsak a dicsőséggel lesz gazdagabb, de a 2012-es Mackinaw Pepsi International "Outhouse Race" győztes csapata például ezer dollár jutalmat is kapott.

Őrült sajtgurító verseny

Bár eleve lehetetlenül hangzik, az angliai sajtkergető verseny több mint százéves múlttal rendelkezik: egy 1850-ből származó írásos emléken az 1700-as években megrendezett versenyről tesznek említést. Arról már nincs statisztika, hogy a Brockworth nevű falu meredek domboldalán legurított sajt üldözése közben hányan törték eddig kezüket-lábukat, mindenesetre a majd' ötkilós finomság kergetése nem veszélytelen mulatság: sokan rándítják meg vagy törik el a lábukat, így a kilencven méteres táv alján rohammentők várják a sérülteket. A győztes viheti haza a sajtot, míg a második és a harmadik helyezett pénzjutalmat kap - a többiek pedig annak örülhetnek, ha sérülések nélkül végigjutottak a pályán. A 2005-ös verseny győztesének ez ugyan nem sikerült, a mentők csak a díj átvétele után szállították kórházba, de még a hordágyon is a sajtját szorongatta a hóna alatt.

Fürdőkádban a gleccsertóba

A franciaországi La Clusaz síközpontban izgalmas téltemető versenyként egy kétszáz méteres havas lejtőn kell minél gyorsabban a Lac des Confins nevű gleccsertóba csobbanni: a cél persze az lenne, hogy átszeljék azt, de ez még senkinek sem sikerült. A jókedv és a kreativitás azonban garantált, a százötven versenyző közül sokan csúsztak már fürdőkádban, autó motorháztetején, de bármi más, USO-nak, azaz azonosítatlan csúszó tárgynak nevezett eszközön is.

Ki a leggyorsabb Mikulás?

Tél elején, decemberben rendezik a bostoni Santa Speedo Run versenyt, melyhez nemcsak futni kell jól tudni. A jelentkezők ugyanis a város bevásárlónegyedén egy szál piros fürdő- vagy sportruhában és mikulássapkában rohannak át, immár 12 éve rendszeresen - az alapító tagok szerint ez az egész arra jó, hogy az ünnepi hangulat mindenkihez "elfusson", de az összegyűlt pénzből a helyi gyerekeket is támogatják.

A Night of the Running Dead nevű, élőhalott-kergető futáson már nem ennyire békés a hangulat, ott még a regisztráció előtt el kell dönteni, ki szeretne élőhalott, illetve élő résztvevő lenni. Az öt kilométeres távon az elmaszkírozott zombik két perc hátránnyal indulnak, így az élőket csapatosan kergethetik - a cél a vidámság, no és a jótékonysági pénzgyűjtés.

Furcsa finn versenyek

A nyári időszak Finnországban az őrültebbnél őrültebb versenyek szezonjának kezdete is: a bogyószedő, léggitározó vagy mocsárfoci megmérettetések mellett a legkedveltebb a mobilhajító és a feleségcipelő verseny. Utóbbit 1994 óta rendszeresen megrendezik, egy legenda alapján: korábban állítólag a férfiak a hátukon cipelve raboltak el nőket a környékbeli falvakból. Manapság a nőknek már eszük ágában sincs tiltakozni, sőt, különböző módszereket dolgoznak ki futópárjukkal, hogy minél előbb célba érjenek. Ez nem is olyan könnyű, a férfiaknak homokos és vizes árkokon is át kell jutniuk terhükkel, aki nem nyomhat kevesebbet 49 kilónál. A győzelem viszont megéri: a nyertes pár a feleség súlyának megfelelő mennyiségű sörrel térhet haza.

Kinek a mobilja repül messzebbre?

A mobiltelefonhajító verseny, mely túlhajszolt menedzsereknek is bátran ajánlható megkönnyebbülésként, szintén több mint tízéves múltra tekint vissza. A versenyzők több kategóriában is inndulhatnak, van, ahol a távolság lényeges, de a dobások esztétikája és koreográfiája is megmérettetésre kerül.

Nálunk rotációs kapák száguldoznak a földeken

Bár hazánkban is rendeznek különleges versenyeket, a nádudvari rotációs kapák gyorsasági versenye mindenképpen említést érdemel. A Hajdú-Bihar megyei településen minden évben megrendezik a Lóerő Napot, mely során a kötélhúzás mellett a traktoros tolatóbajnokság és a rotációs kapák gyorsulási versenye, a Formula-Rota sem maradhat el. Az időnként érdekesen feldíszített kapák egy előre kijelölt pályán próbálják megelőzni az akár 20-25 km/h sebességgel száguldozó ellenfeleiket - ha az erős ellenszél nem is, a jókedv minden bizonnyal garantált.

Iskola helyett szépségversenyekre jár? Magas sarkú cipőben botladozik a hétéves realitysztárhttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20120913-iskola-helyett-szepsegversenyekre-jar-magassarku-cipoben-tipeg-a-heteves-realitysztar.htmlEz aztán a sikertörténet: Diána 12 kilót fogyott, majd megnyert egy szépségversenythttp://www.life.hu/ez-zsir/sikersztorik/20120808-sikertortenet-12-kilot-fogyott-diana-majd-megnyert-egy-szepsegversenyt.htmlOlivia megnyerte a szépségversenyt - majd lemondta a mellnagyobbító műtétethttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120627-olivia-megnyerte-a-szepsegversenyt-majd-lemondta-a-mellnagyobbito-mutetet.html"Nincs miért rejtegetni a testemet" - interjú a Miss Molett verseny győzteseivelhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120615-nincs-miert-rejtegetni-a-testemet-interju-a-miss-molett.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.