Tényleg szexis egy nő lábujj nélkül?

lábujj szépség magassarkú cipő plasztikai sebészet ortopéd szakorvos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szépségért szenvedni kell - tartja a mondás, s ennek nők százezrei tesznek eleget szerte a világon. A magas sarkú cipő szinte elmaradhatatlan kelléke a szexi nőnek, ezért egyre gyakoribb a lábat érintő, igencsak meghökkentő, ráadásul az egészségre káros plasztikai sebészeti beavatkozás, mint a lábujjrövidítés és a lábujj-eltávolítás.

A lábujjrövidítés a legújabb őrület - csak hogy beleférjen a magas sarkúba

Legtöbben lábuk egészsége és jó közérzetük miatt inkább kényelmes cipőket vásárolnak, amit - ha mégis törné a lábukat -, lecserélik egy használható darabra. A magassarkú-függő nők viszont inkább a lábukat műttetik meg ahelyett, hogy egy kényelmesebb cipőt keresnének. Korábban már hírt adtunk arról, hányféle fájdalmas beavatkozást hajlandók elszenvedni a nők a tűsarkú mindennapi viseléséért, s most a botox és a talppárna-operáció mellé itt az új őrület: egyre többen vannak, akik egyenesen megrövidíttetik vagy leműttetik lábujjukat. Az amerikai Susan Deming is közéjük tartozik, aki ősszel esett át egy lábujjrövidítő műtéten. Bal lábának második ujja ugyanis olyan hosszú volt, hogy egy mérettel megnövelte a lábát, így pedig minden magas sarkú cipőben fájdalmai voltak. Most, egy centiméterrel rövidebben Susan nagyon boldog, s vastag kötéssel a lábán arról beszélt, hogy még soha nem érezte olyan jól magát, mint most, az operáció után.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Magas sarok egyenlő orgazmus?

Susan nincs egyedül tűsarkú cipők iránti lelkesedésével: Jessica Simpson saját bevallása szerint tűsarkúban jött a világra, de Victoria Beckham, Sarah Jessica Parker vagy Gombos Edina sem venne fel soha lapos talpú cipőt. Sokan nem értik a ránézésre is kényelmetlen cipők iránti lobogó vágyat, ők viszont a magas sarkú előnyeiről nem tudnak elfeledkezni: optikailag hosszítja és karcsúsítja a lábakat, szebb tartást, járást eredményez, és magabiztosságot ad - és még valami mást, legalábbis Christian Louboutin cipőguru szerint. A cipőtervező állítja, hogy a magas sarkú lábbeli nemcsak a férfiak, de a nők libidójára is hatással van, mivel viselésekor pont olyan szögben áll a nők lábfeje, mint az orgazmus elérésekor, így az állandóan az ágybéli gyönyörre emlékezteti őket. Az pedig, hogy ezért cserébe el kell viselni több órányi fájdalmat, nem számít, sőt, szerinte a nők örömmel szenvednek - a lényeg, hogy a szexi cipőkön keresztül megmutathassák nőies énjüket.

Egy cipő, sok probléma

A csinos topánok viselésének azonban nagy ára van: Amerikában a nők 87 százaléka szenved valamilyen lábproblémától: bütyökkel, talp-, térd- vagy nyakfájdalmakkal élnek, nem is beszélve azokról a bokaficamokról, melyeket a magas sarkúban elszenvedett balesetek okoznak. Öt centiméteres sarokmagasság felett ugyanis a cipők egészségtelenek, és rendszeresen viselve nagy terhet rónak az ízületekre. Mivel tűsarkúban nem talpunk anatómiailag ideális pontjain járunk, hosszú távon lábközépfájdalom, ízületi betegségek, sőt, a vádli izmainak megrövidülése is kialakulhat. A sarok magasra emelésével egész testünk gravitációs központja átalakul, s ahhoz, hogy orra ne essünk járás közben, tartásunk is megváltozik - a királynői megjelenésért azonban később hátfájással, hosszú távon gerincproblémákkal fizethetünk. Arról nem is beszélve, hogy az évek, évtizedek alatt megnyomorított láb cipő nélkül kifejezetten kellemetlen látványt nyújthat: Sarah Jessica Parker eres, megviselt lábfeje nem a legszebb látvány, de Victoria Beckham vagy a modell Iman lábfejét is méretes bütyök "díszíti".

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Nálunk még nem terjed el a kisujjlevágós őrület

Mivel Amerikában gyorsan terjed az új láboperációs mánia, megkérdeztük hazánk egy neves plasztikai sebészét, hogy találkozott-e már hasonló műtéttel. Dr. Szabó Szilárd plasztikai sebész főorvos megnyugtató választ adott: túlzásnak tartja ezeket az újfajta beavatkozásokat, s szerencsére még egy ilyen kéréssel nem fordultak hozzá.

Dr. Mező Róbert ortopéd sebész elmondta, a magas sarkú cipőért és a szexi testtartásért majd évtizedek múltán fizetünk: "Hála Istennek eddig semmiféle hasonló kéréssel nem fordultak hozzám sem. A magas sarkú cipő hosszantartó viselése elsősorban lábközépi fájdalmat okoz, ami nagyon sok ember életét megkeseríti. A talpközép túlterhelése okozza, s míg fiatalkorban nem érezni annyira, később annál inkább. A magas sarkú a bütyökképződést is meggyorsítja, bár azt is el kell mondani, hogy sokaknak hagyományos cipőben is kialakul ez a deformitás, egyszerűen anatómiai okok miatt. Bármi okból is jelenik meg a bütyök, nemcsak esztétikai hátrányt jelent, de később fájdalmassá is válhat, így minél előbb érdemes megoperáltatni. A lábközépi fájdalmakat pedig lúdtalpbetéttel és lapos talpú cipővel lehet megoldani, de ha valaki ragaszkodik a magas sarkújához, azt is át lehet alakítani szakember segítségével egy kicsit kényelmesebbre. Mindezzel együtt 3-4 centiméteres sarokmagasság fölött egy cipőt sem tudok ajánlani rendszeres használatra, mert már problémákat okozhat. Az pedig elképesztő, hogy a láb kisujját levágnák, hiszen ez a csupasz lábfejet elnézve esztétikailag is csúnya eredménnyel jár. Életemben egyszer vágtam le valaki kisujját, mivel útban volt a cipőben, de iszonyúan megbántam: az az ember onnantól nem tudott normális cipőt viselni, mert a lábközépcsontja sokkal jobban nekinyomódott a cipőnek, mint a műtét előtt, és nagyobb fájdalmai lettek. A lábujjakat, legyen szó akár kisujjról, akár a többi kisebb ujjnál a kalapácsujjról, nem levágni, hanem kiegyenesíteni szokták - illetve megrövidíteni, de ezt nem esztétikai, hanem egyszerű orvosi okokból teszik, mivel rendszeres fájdalmat okoznak."

Gyönyörű mellek plasztikai sebész nélkül - 5 színes push up melltartóhttp://www.life.hu/legytrendi/20120816-gyonyoru-mellek-trendi-es-szines-pushup-melltarto-segitsegevel-plasztikai-sebesz.htmlÍgy nézett ki plasztikai beavatkozások nélkül az 59 éves magyar énekesnőhttp://www.life.hu/life/galeria/20120814-fotokon-akkor-es-most-szucs-judit-enekesno.htmlHúszmillió forintot költött plasztikai műtétre a szőkeség - Szörnyeteg lett belőlehttp://www.life.hu/gyogyulj/20120801-plasztikai-sebeszet-laura-summers-ajakfeltoltes-egymillio-plasztikai-beavatkozas-egy-ev.htmlDizájner vaginára vágynak a nők - Többezren állnak sorba plasztikai műtétérthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120725-dizajner-vaginara-vagynak-a-nok-tobbezren-allnak-sorba-szemeremajkakon.htmlMegvan a tökéletes arc titka - Plasztikai műtét nélkül is gyönyörű lehetszhttp://www.life.hu/szepulj/20120725-ime-a-tokeletes-arc-titka-japan-modra.htmlCelebek plasztikai műtét előtt és után - Némelyikük felismerhetetlenhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120724-celebek-plasztikai-mutet-elott-es-utan-video.htmlAz igazi fizetség: a gyógyult betegek mosolya - Dr. Pataki Gergely plasztikai sebész kettős életehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120716-interju-dr-pataki-gergely-plasztikai-sebesszel.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.