szemöldök daganatos betegségek Guinness-rekord szemgolyó Farkasember szőr
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hogyan került egy 19 éves fiatalember szemgolyójára szőr? Tudtad, hogy van, akinek 25 centis szőr nőtt ki a füléből? Lehet vonzó egy férfi, akinek az egész arcát szőrzet borítja? Netán karriert is lehet erre építeni? A Life.hu összegyűjtött pár szokatlan jelenséget, amelyben főszerepet játszik a szokatlan hosszúságú vagy elképesztő helyen növő szőr.

Szőr a szemgolyón

Nem mindennapi látvány fogadta azt a szemészt, aki egy 19 éves fiú szőrös szemgolyóját készült megvizsgálni. A páciens egyik szemén ugyanis születése óta folyamatosan nőtt egy rendkívül ritka daganattípus, a limbális dermoid. Mivel a tumor jóindulatúnak bizonyult, és sokáig nem zavarta a férfi látását, csak felnőttkorában vetette le, mikor már sötét szőrszálak álltak ki belőle. A szőrösödés a daganattípusnak köszönhető: olyan, cseppet sem a szemre való szöveteket tartalmazhat, hogy porc, verejtékmirigy vagy szőrtüsző alakulhat ki bennük. Ez azonban általában csak esztétikai problémát okoz, mivel a kinövés nem fedve el a szaruhártya középpontját a legtöbb páciensnél nem zavarja a látást. Kozmetikai szempontból persze érdemes levetetni a daganatot, de egy hölgy páciens például szőrös szemgolyóval sem vállalja a műtétet.

Forrás: www.nejm.org
Forrás: www.nejm.org

Szokatlan szőrösödések - van, aki büszke is rá

Bár a szőrös szemgolyó is épp elég bizarr, nem ez az egyetlen különleges hely, ahol nem kívánt szőrszálak jelenhetnek meg. Az egyenesen Guinness-rekordot tartó indiai Bajpai of Naya Ganjt 25 centis fülszőr díszíti. A férfi büszke ékességeire, és sem gyűrűt, sem nyakláncot nem visel, nehogy véletlenül kárt tegyen bennük. Az ápolásról sem feledkezik meg: fülszőrét különleges samponnal mossa rendszeresen.

Így tették magukat nevetségessé a sztárok - Nézegess képeket!



A leghosszabb láb- és karszőr

Míg a nők rendszeresen küzdenek a lábukon növő szőr ellen, addig a férfiak egyenesen büszkék lehetenek rá. Főleg az amerikai Wesley Pemberton, aki 12 centiméteres lábszőrével 2009-ben letaszította trónjáról az addigi Guinness-rekordert is. Wesley épp az autójában ült családjával, mikor az ablakon beáradó szellőben meglebbent a hosszú szőrszál. A férfi azt hitte, felesége vagy anyósa hajáról van szó, míg rá nem jött, hogy az ékesség az ő lábához tartozik.

Még ennél is hosszabb szőrt tudhat magáénak egy amerikai kamasz, Robert Starrett, akinek felkarját 14 centiméteres szőrszál díszíti - a fiú abban a reményben jelentkezett a rekorddal, hogy ezzel hírnevet szerez magának. Ugyanilyen nyugodtan viseli állapotát a 43 éves Frank Ames is, aki 8 centi hosszú szemöldökével szintén rekordot döntött.

Férjről álmodozó farkaslányok és a hollywoodi farkasember

A kellemetlen helyeken növő szőrszálakról igazán a farkasember szindrómás, azaz hypertrichosisban szenvedő betegek mesélhetnének a legtöbbet. Ez a rendkívül ritka genetikai rendellenesség a szőrnövekedést ellenőrző sejtek meghibásodása miatt alakul ki, következtében akár a szemhéjon vagy a homlokon is szőrszálak nőnek. A Life.hu-n korábban már több farkasember-történetről is beszámoltunk. Míg az indiai Sangli nővérek életét teljesen tönkreteszi az egész testüket, így arcukat is befedő sötét szőr, és sem munkát, sem udvarlót nem találnak maguknak, addig a világ legszőrösebb kislánya, a 12 éves Supattra Sasuphan cseppet sem szégyelli állapotát, nyugodtan jár iskolába, csináltat személyi igazolványt, a zavaró szőrt pedig időnként levágatja magáról.

A világ legszőrösebb férfija pedig egyenesen karriert alapoz állapotára: a tetőtől talpig fekete Larry Gomez hollywoodi sikereket tudhat magáénak, több filmben is szerepelt, nemrég pedig saját tévéműsor létrehozását tervezgette. A rengeteg fekete szőr ráadásul ahelyett, hogy riasztaná, inkább vonzza a nőket: először meg akarnak róla bizonyosodni, nem átverés-e az egész, majd miután megtapogatták a férfit, egy részük tovább is merészkedik. Larry állítása szerint már harmincötre nőtt azon nők száma, akik erősnek, férfiasnak és vonzónak tartják őt így, ahogy van. Larry végül még meg is házasodott, és egy kisfia is született, aki viszont nem örökölte apja betegségét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.