depresszió fáradtság vidámság szín gyógymód szomorúság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Csontig hatoló hideg, beborult, ködös idő, hó, latyak: sokaknak az életkedve is elmegy a téli hónapok napfényhiányától. A jó hír az, hogy lehet tenni ellene. A Life.hu megmutatja, hogyan!

Mi a baj a téllel?

A borongós, téli időben sokan félhomályban indulnak dolgozni, és sötétben érkeznek haza, így természetes fényhez maximum az ablakon keresztül jutnak. Ettől pedig felborulhat a szervezet biológiai egyensúlya, amit a melatonin nevű, elalvást is segítő hormon szintjének növekedése is jelez. Emiatt fáradékonyabbnak, nyűgösebbnek érezhetjük magunkat. A levertség másik oka a szerotonin gyorsabb lebomlása: ez az ingerületközvetítő anyag felelős a memóriáért, a figyelemért, no meg a jó kedélyállapotért is, így hiányában a jókedv is elmaradhat.

Forrás: Thinkstock

Így segít a D-vitamin és az omega-3

Már egyre több kutatás jut ugyanarra az eredményre: a D-vitamin nemcsak az immunrendszer megfelelő működéséért felelős, de boldogságunkért is: minél kevesebbhez jutunk belőle, annál nagyobb az esélye a depressziónak. Télen pedig a napos hegyoldalakban síelők kivételével szinte senki nem jut annyi természetes napfényhez, hogy a szervezete elegendő D-vitamint termeljen. Fontos tehát, hogy megfelelő, D3-vitamintartalmú étrendkiegészítővel pótoljuk a hiányt.

A Life tippje:

Érdemes a cseppeket választani, melyek bőrön át is felszívódnak. Jókedvünkért és egészségünkért teljes kiőrlésű gabonákkal is küzdhetünk: ezek ugyanis emelik agyunk szerotonin-szintjét. A színes gyümölcsök, zöldségek is ajánlottak, jókedvre derítenek, és még vitaminokhoz is jutunk általuk. Végezetül a hal vagy az omega-3 tartalmú készítmények is segíthetnek: minél több halat, lazacot, diót fogyasztunk, annál boldogabbak lehetünk, hiszen egy finn kutatás szerint az alacsony omega-3-szint nagyobb eséllyel vezet depresszióhoz.

Sport és tánc

Kedélyállapotunkra nemcsak az elfogyasztott ételek vannak hatással, de a mozgás is. Aki teheti, töltsön minél több időt a szabadban: jó melegen felöltözve biztosan jókedvre derít egy óra korcsolyázás, esetleg síelés, szánkózás, egy alapos séta a közeli parkban, vagy egy hétvégi kirándulás a természetben. A friss levegő ugyanis élénkít, a mozgás pedig emeli endorfinszintünket, amitől sokkal boldogabbank érezzük magunkat.

Forrás: Thinkstock

A Life tippje:

A tánc mindenképpen jókedvre derít, így érdemes a stílusunknak megfelelő tánckurzusra beiratkozni: a jó társaság, a ritmusos zene és a mozgás garantáltan boldogítanak, ráadásul a karácsony környékén felszedett párnácskáktól is könnyebben megszabadulunk.


Vidd be a nyarat a lakásodba!

Attól, hogy kint vacak az idő, a lakásodban még lehet nyárias a hangulat. A különböző színek vagy a hangulatvilágítás egész más kedélyállapotra hangol. Szerezz be élénk színű kiegészítőket, sárga vagy aranyszínű díszpárnákat, narancssárga takarót, melynek már a látványa is melegít. De feldobhatod a lakást illatos gyertyákkal vagy különböző hangulatlámpákkal is. Felejtsd el a sötét színű ruhákat, válaszd a tavasz színeit, és a növényekről se feledkezz meg.

A Life tippje:

Már szinte mindenhol lehet kapni cserepes jácintot, tulipánt vagy nárciszt, mely egyelőre csak üde zöldjével, de később illatos virágaival is jókedvre derít, és a közelgő tavaszra emlékeztet.


Méregdrága gyógyszerek? Itt a megoldáshttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130117-olcsobban-is-megkaphatod-meregdraga-gyogyszerek-kikeverve-a-patikabol.htmlInfluenza elleni oltás: hasznos vagy veszélyes?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130118-influenza-elleni-oltas-hasznos-vagy-veszelyes.htmlMegtalálták a legerősebb fájdalomcsillapítóthttp://www.life.hu/gyogyulj/20130115-megtalaltak-a-legerosebb-fajdalomcsillapitot.htmlTe félted a gyermekedet a bulizástól?http://www.life.hu/gyogyulj/20130117-egyre-tobb-az-itatos-rablas-a-szorakozohelyeken-megkerdeztuk-a-gyermekpszihologust.htmlKöss be, kérlek! - Az életmentő perchttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130116-a-gyermekules-es-a-biztonsagi-ov-fontossaga-a-gyerekeknel-.htmlA fiú, akinek még a szemgolyója is szőröshttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130115-szoros-szemgolyoval-elt-egy-19-eves-fiu-egy-ritka-daganatos.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.