ásványvíz betegség víztisztítás csapvíz egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ma már mindenki eldöntheti, hogy ásványvizet, tisztított vizet vagy csapvizet fogyaszt. Ám ez nem volt mindig így. Nemcsak századokkal ezelőtt betegedtek meg az emberek a rossz minőségű víztől, de még négy éve is ölt: egy csecsemő vesztette életét a nitrátos kútvíz miatt. 

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!




Már a bírósági pere is befejeződött annak a családnak, amely a felfüggesztett börtönbüntetésnél sokkal nagyobb árat fizetett tettéért: egy csecsemő halálát okozták azzal, hogy a védőnő figyelmeztetése ellenére kútvízzel hígították a kicsi tápszerét. Bár a családi házba bekötötték a vezetékes vizet, az anya és a nagymama spórolni akartak. Ezért ahogy maguknak, úgy a csecsemőnek is az udvari kút vizét adták, amely mint kiderült, túl sok nitrátot tartalmazott. Bár a felnőttek semmiféle tünetet nem tapasztaltak magukon, a kisbaba érzékeny szervezete nem bírta elviselni a rossz minőségű vizet, és 2008 decemberében kórházba került, majd meghalt. A boncolás eredménye alapján egyértelműen a vízben található nitrát okozta a tragédiát, a megvizsgált kútvíz még felnőttek számára sem volt ajánlható.

Thinkstock
Thinkstock

A Life tippje:

Soha nem szabad ellenőrizetlen, esetleg ismeretlen kút- vagy forrásvizet fogyasztani. Természetesen vannak kutak, melyek vize nyugodtan iható, de ennek megállapítását komoly ÁNTSZ vizsgálatoknak kell megelőzniük, melyet akár mi magunk is kérhetünk.

Arzén, ólom és klór a csapvízben

Ma már csak nagyon kevesen használnak kútvizet szomjuk oltására, hiszen a legtöbb lakásban csak a csapot kell kinyitni a vezetékes víz fogyasztásához. Ennek minőségéről évek óta töretlenül folynak a viták, de a vizsgálatok szerint hazánkban a vezetékes víz hetven százaléka kifogástalan minőségű, húsz százalék egészségkárosodás nélkül fogyasztható, és csak tíz százalék nem ajánlott fogyasztásra. Az egyik káros anyag, ami egyes helyeken megtalálható benne, az arzén, mely a dél-alföldi régióban több mint egymillió ember ivóvizében mutatható ki a kelleténél magasabb koncentrációban. Szakértők véleménye szerint azonban még így sem jelent túl magas kockázatot, pedig a bőr-, a tüdő-, a vese- és a hólyagrák kialakulásának esélyét is növeli. A másik nagy probléma a klórozás: a víz megfelelő fertőtlenítése klórral történik, mely ugyan ebben a koncentrációban nem okoz egészségkárosodást, de az biztos, hogy nem tesz jót a szervezetünknek.

A Life tippje:

Helyenként a régi vízcsövekből származó ólom is kockázatot jelenthet. Ezt a csövek cseréjével előzhetjük meg, illetve azzal, ha pár percig folyatjuk a csapot, mielőtt innánk a vízből. Állandó fáradtság, memóriazavar, gyengeség figyelmeztethet a magas ólomtartalmú vízre.

Thinkstock
Thinkstock

Valóban hormonkoktélt iszunk?

A csapvizet - főként a budapestit - az évek során számtalan vizsgálatnak vetették alá, és kiderült, hogy a csatornahálózatban található vizek az egész fővárosban megfelelnek az előírásoknak. A vízben található gyógyszermaradványokkal kapcsolatban viszont egyelőre nincs egyetértés: egyes források szerint csak Budapesten évente húsz tonnányi novamidazofen nevű gyógyszermaradvány kerül a természetes vízfolyásokba, a női nemi hormonokról nem is beszélve, a jelenlegi tisztító eljárások pedig képtelenek ezeket teljes mértékben kiszűrni. Más vizsgálatok viszont semmiféle gyógyszermaradványt nem mutattak ki mérhető mennyiségben a vízvezeték-hálózatban , és teljes mértékben biztonságosnak minősítették azt.

Tudtad?

Budapest ivóvizét nem egyenesen a Dunából, hanem a Duna mentén található víztározó kőzetekből nyerik ki, több mint hétszáz kútba. Ez a partiszűrésű, azaz homok- és kavicságyon szűrt víz a kutakból a gépházba kerül, ahol különböző tisztítási eljárásokon átesve kerül csak a vízvezetékhálózatba.

Az ásványvíz sem jelent tökéletes megoldást

A csapvíz vélt vagy valós ártalmait sokan ásványvíz-fogyasztással igyekeznek kiküszöbölni, ám ez sem jelent tökéletes megoldást. A magas ásványianyag-tartalmú innivalók hosszú távon megterhelhetik a szervezetünket: a kalcium túlzott bevitele a vesekő kialakulásának esélyét növelheti az arra hajlamosaknál, a magas nátriumtartalom a magas vérnyomásban szenvedőknek árthat, míg a túl sok szulfát hasmenést okozhat. A műanyag PET palackokból ráadásul káros anyagok szivároghatnak a vízbe, főleg ha hosszú ideig, meleg helyen hagyjuk állni őket.

Tudtad?

Ha egymás után helyeznénk a Magyarországon egy év során eladott palackokat, azok hatszor körbeérnék a Földet. Előállításuk, szállításuk és kezelésük komoly környezeti terhelést jelent.

Thinkstock
Thinkstock

Veszélyesek a víztisztítók?

Ha sem a csapvizet, sem az ásványvizet nem tartjuk jó megoldásnak, a különböző víztisztító kancsók, illetve berendezések is jó szolgálatot tehetnek. Az ivóvíz körül folyó vita azonban ezeket sem hagyja érintetlenül: bár a készülékek a csapvízben található klórt hatékonyan kötik meg, szakemberek szerint olyan fontos anyagokat is kivonhatnak a vízből, melyek csökkenthetik annak előnyös biológiai hatásait, és a kényes egyensúlyt az utólag adagolt ásványi anyagok segítségével sem lehet minden esetben visszaállítani.

Melyik módszer a legjobb?

Azt, hogy a csapvíz, az ásványvíz vagy a tisztított víz az egészségesebb, nem lehet egyértelműen megmondani. Arzénmentes csapvíz esetében az ólomcsövek cseréjén túl tulajdonképpen nincs egyéb teendő. Ha a növények öntözésére használnád, akkor azért hagyd állni pár napig, csecsemőknek, betegeknek pedig a biztonság kedvéért csak alapos forralás után add. Amennyiben rendszeresen ásványvizet iszol, figyelj az alacsony ásványianyag-tartalomra, és rendszeresen válts márkát. Ha pedig a víztisztítók mellett döntöttél, akkor a tartályok fertőtlenítésére ügyelj, illetve arra, hogy megfelelő mennyiségű ásványi anyag jusson a szervezetedbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.