Lang Györgyi Jack Osbourne gyógyítás tünetek autoimmun betegség szklerózis multiplex gyógyíthatatlan beteg kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ozzy Osbourne fia, Jack 26 évesen, két héttel kislánya születése után tudta meg, hogy szklerózis multiplexben szenved. A hír az egész családot sokkolta, hiszen egy egyelőre gyógyíthatatlan, súlyos betegségről van szó. Egy újfajta, veszélyes terápia viszont talán gyógyulást ígér.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!


Kísérleti kezelésben reménykednek

A kezdeti bosszúság és sokk után az Osbourne család minden eszközt megragad, ami a gyógyulással vagy javulással kecsegtethet. Jack nemrég egy németországi kísérleti kezelésre jelentkezett be, melynek során az orvosok őssejteket klónoznak a véréből, amiket visszafecskendeznek, így próbálnak javítani a sérült sejtek és idegek állapotán. Jack igen elszánt: "Részt veszek néhány őssejtkezelésen... Egy másik országba kell utazzam ehhez, mivel itt Amerikában egészen különös korlátozások állnak fenn - sokan sajnos még mindig olyasmiket gondolnak erről az eljárásról, aminek semmi köze a valósághoz. Szóval Németországba utazom és megteszem, amit kell" - nyilatkozta.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Jack nincs egyedül

Nemcsak külföldön, de hazánkban is akad olyan híresség, aki ebben a betegségben szenved. Lang Györgyinél még 1989-ben jelentkeztek az első tünetek, s mikor kivizsgálták kettős látását, akkor derült fény a lappangó betegségre. Sok tünetmentes év után egyensúlyzavara miatt többször is bokáját törte, így évek óta kerekesszékben él.

A Harry Potter könyvek írónője, J. K. Rowling édesanyja pedig alig 45 évesen halt bele a szklerózis multiplexbe, így az írónő jelentős összegeket adományoz a betegség kutatására, és egy kutatóközpontot is létrehozott, mely szeretett édesanyja nevét viseli.

Még azt sem tudni, mi okozza

A "szklera" - ahogy Lang Györgyi nevezi - máig igen rejtélyes betegség: az orvosok nemcsak azon vitatkoznak, tulajdonképpen mi okozhatja, de a különböző kezelések hatékonyságán is. Annyi bizonyos, hogy autoimmun betegségről van szó, mely során az immunrendszer saját maga ellen fordulva megtámadja az idegrostokat körülvevő védőburkot, a myelinhüvelyt, így különböző helyeken rontva az ingerületátvitelt. A betegség hosszú évei alatt tünetmentes és aktív időszakok váltják egymást, teljesen kiszámíthatatlanul. Ahogy azonban a betegek állapota és az idegrostok károsodása előrehalad, úgy lesznek a kezdeti látás-, beszéd- és mozgászavarokból, zsibbadásokból vagy vizelési zavarokból egyre komolyabb, a normál életet is korlátok közé szorító kóros állapotok, esetenként akár teljes bénulás.

Forrás: TV2
Forrás: TV2

Különleges kezelések

Bár a betegség egyelőre gyógyíthatatlan, különböző kezelésekkel, gyógyszerekkel lassítani lehet pusztító munkáján. A német őssejtkezelés mellett gyógyszerekkel enyhíthető a fáradtságérzet, egy új szer pedig az immunválasz "halkításával" akár vissza is fordíthat egyes tüneteket - igaz, az immunrendszer gyengítése miatt fertőzések és más betegségek kockázatát is növeli. Kísérleteznek továbbá Viagrával is, mely állatkísérletekben már drasztikusan csökkentette a betegség tüneteit, egy argentin kísérletben pedig bélféreglárvákat juttattak az SM-es betegek szervezetébe, akiknek szintén javult az állapotuk. A legújabb kutatások szerint pedig a páciensek saját bőrével is helyreállíthatók lesznek az idegsejtek burkolatán keletkezett sérülések.

A kellemetlen mozgásos panaszokon rendszerint gyógytornával segítenek, de egy Budapesten és Nyíregyházán is elérhető, videojátékos kezelés ezt még szórakoztatóvá is teszi: a páciensek különböző játékos, komplex mozgásokat végezhetnek: táncolhatnak, golfozhatnak, kerékpározhatnak, bokszolhatnak, vagy újratanulhatják ezeket, miközben az eszköz elemzi mozdulataikat.


Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.