immunrendszer a nap cikke Szibéria hideg gyógyítás óvodás krioszauna hidegkúra influenza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy szibériai oviban szokatlan módszerrel erősítik a gyerekek ellenállóképességét: fürdőruhában, mezítláb viszik őket a hóba mínusz 25 fokban, és hideg vízzel öntözik őket. A kúra állítólag hatásos, minket viszont a hideg kiráz már a képektől is. Valóban sikeres a sokat emlegetett ridegtartásos módszer, mi pedig túlpátyolgatjuk gyerekeinket?

Szibériában a hidegre esküsznek

Míg a hazai ovikban télen maximum egy rövid sétára viszik ki a gyerekeket kabátban, sapkában és csizmában, addig egy szibériai oviban kicsit más módszerrel levegőztetik a csemetéket. A brutális hidegkúrát akkor kezdték el, mikor a sok beteges ovis miatt előfordult, hogy a fél csoport otthon feküdt influenzával. Immunrendszerüket valahogyan erősíteni kellett, és az óvónők arra jutottak, hogy a hidegben történő jeges öntözés lesz a legmegfelelőbb kezelés. A programot nem tették kötelezővé, de a szülők többsége nem bánja, hogy a csemeték a hóban játszanak mezítláb, fürdőruhában. A gyerekek hóval dörzsölik magukat, majd mindezt megspékelik néhány vödör jeges vízzel - képeket itt láthatsz a meztelen, hóban játszó gyerekekről. Az eredmények egyébként az óvónőket igazolják, a gyerekek ahelyett, hogy a kórházban kötöttek volna ki, az elmúlt hat hónapban sokkal kevesebbszer betegedtek meg, sőt: még orvosok is megerősítették, hogy a kicsik szervezete jóval ellenállóbb lett az olyan vírusokkal szemben is, mint az influenza.

Thinkstock
Thinkstock

Tényleg túlféltjük a gyerekeinket?

Mindezek után felmerül a kérdés, hogy követendő példát mutatnak-e a jeges Szibériában. Hazánkban egyelőre más a trend: hároméves koráig nem adunk a kicsiknek tejet, sokan a háziállatot is kiebrudalják, szakkönyvvel a kezükben tervezik az étkezésüket, kutacsvédőt vásárolnak, és négyféle vastag sapka van raktáron a különböző mértékű mínuszokra. Az a ridegtartós módszer pedig, melyet nálunk is alkalmaztak nagyszüleink, mára kezd kimenni a divatból. Míg húsz-harminc éve nem volt ritka az olyan óvoda vagy bölcsőde, ahol a téli mínuszokban is az udvarra tett ágyakban aludtak a gyerekek, addig sokan ma már a szabad levegőre sem viszik a csemetéket egész nap, az immunrendszer erősítéséről pedig harmincféle vitamin gondoskodik. Hogy melyik módszer a jobb, arról mindenki maga dönt, hiszen még a gyermekorvosok sem értenek egyet - jellemzően az idősebbek ajánlják a sok szabad levegővel, kevés pátyolgatással járó ridegtartást, míg a fiatalabbak már az új módszer hívei.

Anita félti kisfiát a hidegtől

"Lehet, hogy Szibériában, ahol eleve megszokták az emberek a hideget, ez a kúra jó ötlet, de hogy az én Petimet nem engedném a hideg víz alá, az holtbiztos. 4 éves, sokszor beteg, de mi elmentünk a gyerekorvoshoz, aki felírt egy immunerősítő szert, így talán kevesebb napot töltünk itthon az óvoda helyett. Mikor járni tanult, igenis megvettem a kutacsvédőt, mert sokszor esett fejre, és junior gyerekitalt adok neki tej helyett, szeles, hideg időben pedig nem megyünk ki, de emiatt nem érzem magam túlféltő szülőnek, inkább csak elővigyázatosnak. Miért ne adnék meg neki mindent, amit az orvosok vagy a modern kutatási eredmények helyesnek tartanak?"

Thinkstock
Thinkstock

Vera mindkét gyermekével sokat volt a szabadban

"Két nagy gyermekem van, és az a véleményem, hogy manapság nem merünk fegyelmezni, és a bacilusok mellett a hidegtől éppúgy félünk, mint a melegtől. Nekünk anno senki nem mérte milliliterre, mennyi vizet ittunk a kánikulában, nem rángattak el a pocsolyáktól, a baromfi potyadékába is beleléptünk, és éretlen gyümölcsöt ettünk. Mégis itt vagyunk, egészségesen. Rengeteg időt töltöttünk a szabadban, és azt gondolom, ez a legjobb immunerősítő szer, így a két lányommal a mínusz tíz fokban is kimentünk hógolyózni - igaz, kabátban. Fogalmam sincs, a városban mit tudnak kezdeni a gyerekekkel, főleg ott, ahol kert sincs, de nem irigylem őket. Az a gyerek, aki naponta több órát rohangál a szabad levegőn, nem szorul hidegkúrára, azt már én is túlzásnak tartom."

A hideg tényleg hatásos

A hideg gyógyító, erősítő hatását nem Szibériában találták ki: régóta használják akár az extrém hideg krioszaunákban, de a hideg-meleg váltózuhany vagy lábfürdő is melegen ajánlott az immunrendszer erősítésére vagy különböző betegségekre. A hideg ugyanis védekezésre készteti immunrendszerünket - ezt bebizonyítandó ugrott rendszeresen a német tudós, Sebastian Kneipp száz éve a jeges Dunába tbc-jét gyógyítandó, s nemcsak túlélte a kezelést, de általa híresültek el a különböző hőhatásokra alapuló gyógykezelések is. A hideg víz vagy levegő ellenőrzött körülmények között, kis adagokban alkalmazva csökkenti a gyulladásokat, a fájdalmat, megújítja a sejteket, a hideg levegő átszellőzteti a tüdőket, ami serkenti a vérellátásukat, miközben még endorfin is felszabadul - talán ezért ugrándoznak olyan boldogan a szibériai óvodások.

Krioszauna: Mínusz 180 fokban könnyűszerrel megy a fogyáshttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20121017-krioszauna-egy-forradalmian-uj-modszer-mely-segit-a-fogyokuraban.htmlVajon tényleg a hidegtől fázunk meg?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121214-a-kozhiedelem-szerint-a-megfazast-a-hideg-vagy-a-fazas.htmlMeglepő fogyókúrás tippek: fürödj hideg vízben!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120518-meglepo-fogyokuras-tippek-hagyd-ki-a-reggelit-es-furodj-hideg.htmlMikor fordulj orvoshoz? Az influenza tüneteihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130129-az-influenza-tunetei-hirtelen-magas-laz-levertseg-kohoges-orrfolyas.htmlNátha vagy influenza? Le a tévhitekkel!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130118-natha-vagy-influenza-tevhitek-es-magyarazatok.htmlInfluenza elleni oltás: hasznos vagy veszélyes?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130118-influenza-elleni-oltas-hasznos-vagy-veszelyes.htmlMegfáztál, vagy influenzás vagy? Ez a különbséghttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121123-megfaztal-vagy-influenzas-vagy-ez-a-kulonbseg.html

Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.