betegség diéta tragédia anorexia evészavar
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kóros soványság iránti vágy évről évre egyre több áldozatot követel. Egy neves brit kutatóintézet felmérése szerint azonban nemcsak a felnőtteknél, de már gyermekkorban is jelentkezhetnek a tünetek: az elmúlt évtizedben 72%-kal nőtt az evészavarral küzdő gyermekek száma.

"Egész nap éhes vagyok, mégsem tudok enni. Egy hang a fejemben állandóan azt mondja, ne egyek" - a hétéves brit kislány ezzel a mondattal állt egy este az édesanyja elé. A kétségbeesett szülők természetesen azonnal orvoshoz vitték a lányukat, akinél az anorexia nervosa betegséget diagnosztizálták.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Illusztráció

A gyermek később bevallotta, az iskolában sokszor előfordult, hogy az ebédje a szemétben végezte és megszállottan tornázott a mászókán. Az anya emellett lánya maximalizmusát, aggódó természetét és az iskolát sejti a dolog hátterében. "Élénken él benne a tanárának egy mondata, miszerint egészségesen kell enni" - mesélte az aggódó szülő az angol Daily Mailnek, akinek nevét kérésére nem tette közzé a lap. "Ő az a fajta gyerek, aki tud olvasni a sorok között, és a szabályok minden egyes betűjét betartja. Jobban, mint bárki más" - tette hozzá a szülő.

Szakértők szerint a gyermekkori evészavarokat semmi esetre sem szabad összetéveszteni a felnőttkor betegségével. Míg a felnőtt páciensek attól rettegnek, hogy kövérek és emiatt vonják meg maguktól az ételt, addig a legtöbb 10 év alatti gyermek nem tudja megmagyarázni, miért nem eszik. A kislány szerencsére ma már fizikailag sokkal jobban van, szorongására azonban továbbra is antidepresszánsokat szed.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.