szennyeződés aflatoxin tej felvásárlás Kardeván Endre egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem kell félni az itthon forgalmazott tejektől. Bár a hatóságok valóban találtak aflatoxinnal szennyezett terméket, de csak felvásárlóknál. Az illetékes államtitkár cáfolta, hogy a boltokban is ilyen árukra bukkantak.

Teljes biztonsággal fogyaszthatjuk a Magyarországon forgalmazott tejeket - hangsúlyozzák a szakemberek. Korábban a hírekben azt lehetett hallani, hogy aflatoxinnal szennyezett tej került a polcokra. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára a Kormany.hu-n lévő videóinterjúban azt mondta: a hatóságok valóban találtak ilyen terméket, de csak felvásárlóknál, vagyis forgalomba nem került.

Mi is az az aflatoxin?

Az államtitkár kifejtette: az aflatoxinnak van egy egészségügyi határértéke a tejben, ami ha meghaladja ezt a szintet, akkor nem lehet meginni. Mindez azért fordulhatott elő, mert tavaly nagy szárazság volt, és elszaporodtak a penészgombák a kukoricán. Ezeket a szarvasmarhák megették és a tejen keresztül ürítették. Hozzátette: most segítenek a gazdáknak kicserélni az aflatoxinos takarmányt. A szaktárca szerint ha már nem fertőzött terményt használnak, akkor az aflatoxin néhány nap alatt kiürül az állatok szervezetéből, és a tej sem lesz szennyezett.

Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.